Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
30.8° 25.2°
3 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.4° 23.0°
3 BF
58%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
31°C
34.3° 28.8°
2 BF
48%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
29°C
28.9° 28.9°
3 BF
42%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
4 BF
39%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
29.0° 22.3°
2 BF
69%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
25.4° 21.2°
2 BF
44%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
32°C
31.8° 31.8°
2 BF
34%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
28.8° 24.7°
2 BF
62%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.9° 26.6°
2 BF
47%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 21.8°
3 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
20°C
21.2° 19.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
0 BF
51%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.3° 25.9°
4 BF
47%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
27°C
26.6° 23.5°
3 BF
51%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
32.1° 27.8°
5 BF
51%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
29°C
31.0° 25.6°
3 BF
30%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.3° 22.1°
2 BF
76%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
25.5° 23.1°
3 BF
70%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
2 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
voulimia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Η βουλιμία αποκαλύπτει υποσιτισμό των κυττάρων

Τα διαιτητικά ατοπήματα παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στις μεταβολές της χολικής σύστασης και, συνεπώς, στον σχηματισμό των χολόλιθων. Ανάμεσα σε όλα τα διαιτητικά ατοπήματα, η πολυφαγία είναι το πιο σοβαρό. Η τακτική κατανάλωση υπέρμετρων ποσοτήτων τροφής ή η κατανάλωση τροφής σε συχνότερα χρονικά διαστήματα απ’ όσο χρειάζεται ο οργανισμός, προκαλεί τη δαπάνη των πεπτικών χυμών (συμπεριλαμβανομένης και της χολής). Ετσι, μεγάλες ποσότητες τροφής παραμένουν άπεπτες και εγκαθιδρύεται μια μόνιμη πηγή επιβλαβούς μικροβιακής δραστηριότητας.

Η συνεχής ζύμωση και σήψη των τροφών τροποποιεί το pH (ισορροπία όξινου-αλκαλικού στοιχείου) του εντερικού περιβάλλοντος, το οποίο καθίσταται γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ζυμομυκήτων και παρασίτων. Καθώς ολοένα και περισσότερες τοξικές ουσίες αρχίζουν να συσσωρεύονται στην εντερική οδό, η λέμφος και το αίμα αρχίζουν να απορροφούν ορισμένες από αυτές. Ετσι, το λεμφικό σύστημα περιέρχεται σε ολοένα και μεγαλύτερη συμφόρηση και αυξάνεται η πηκτικότητα του αίματος. Ολα αυτά επιβαρύνουν το ήπαρ και τις απεκκριτικές λειτουργίες.

Οι εντερικές διαταραχές μπορούν να δαπανήσουν τα χολικά άλατα και, συνεπώς, να πυροδοτήσουν τον σχηματισμό χολόλιθων. Αυτό είναι εμφανές στον κίνδυνο που ενέχει η παρουσία χολόλιθων για τους ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από τη νόσο του Κρον και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Οταν εμφανίζονται προβλήματα στη λέμφο και στο αίμα εξαιτίας της πολυφαγίας, μειώνεται η ροή του αίματος στα ηπατικά λόβια. Ετσι, αλλάζει η σύσταση της χολής και σχηματίζονται χολόλιθοι. Οι χολόλιθοι στο ήπαρ προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη συμφόρηση στο αίμα και στη λέμφο, γεγονός που διαταράσσει τον μεταβολισμό του σώματος. Οσο περισσότερο τρώμε τόσο λιγότερα θρεπτικά συστατικά διατίθενται στα κύτταρα του σώματος. Ουσιαστικά, η αδιάλειπτη αδηφαγία προκαλεί κυτταρικό λιμό, και έτσι το άτομο τελικά θέλει να τρώει ακόμη πιο συχνά. Η βουλιμία αποκαλύπτει σοβαρό υποσιτισμό των κυττάρων και μεταβολικές διαταραχές.

Η κατανάλωση τροφής σε βαθμό που το άτομο αισθάνεται ότι «έχει σκάσει», δείχνει ότι το στομάχι δυσλειτουργεί. Οι πεπτικοί χυμοί του στομάχου αναμειγνύονται με την τροφή μόνο όταν το στομάχι είναι άδειο τουλάχιστον κατά το ¼.

Δύο γεμάτες χούφτες (μετρήστε το με τα χέρια σας ενωμένα σαν να σχηματίζουν κούπες) τροφής ισοδυναμούν με τα ¾ περίπου του στομάχου. Αυτή είναι η ποσότητα που μπορεί να επεξεργαστεί το στομάχι κάθε φορά. Επομένως, πρέπει να σταματάτε να τρώτε όταν αισθάνεστε ότι θα μπορούσατε να φάτε λίγο ακόμη. Να σηκώνεστε από το τραπέζι λίγο σαν πεινασμένοι - αυτό βελτιώνει τις πεπτικές λειτουργίες και προλαμβάνει τον σχηματισμό χολόλιθων.

Κατανάλωση τροφής ανάμεσα στα γεύματα

Η Αγιουρβέντα, η αρχαιότερη θεραπευτική επιστήμη, θεωρεί ότι η κατανάλωση τροφής ανάμεσα στα γεύματα είναι ένα από τα βασικότερα αίτια νόσησης. Οι ακόλουθοι παράγοντες συγκαταλέγονται στους συνηθέστερους λόγους για τους οποίους ο σύγχρονος άνθρωπος έχει την τάση να τρώει ανάμεσα στα γεύματα.

■ Ο αγχώδης τρόπος ζωής.

■ Ο πειρασμός που δημιουργείται από την τεράστια ποικιλία επεξεργασμένων, ραφιναρισμένων και ελκυστικά συσκευασμένων διατιθέμενων τροφών.

■ Η ευκολία των γρήγορων γευμάτων (που έχουν χαμηλή διατροφική αξία) οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

■ Η έλλειψη ικανοποίησης από τα γεύματα που καταναλώθηκαν- έτσι δημιουργείται η βουλιμία.

■ Η κατανάλωση τροφής για τη συγκάλυψη συναισθηματικών αναγκών και την αποφυγή αντιμετώπισης του φόβου και της ανασφάλειας.

Ολα αυτά μπορεί να συμβάλουν στη συνήθεια της κατανάλωσης τροφής σε άτακτα χρονικά διαστήματα - κάτι από το οποίο πάσχει η πλειονότητα του σύγχρονου πληθυσμού. Ο κανόνας είναι ότι όσο πιο επεξεργασμένες και τροποποιημένες είναι οι τροφές τόσο λιγότερο θρεπτικές ουσίες περιέχουν. Και όσο λιγότερα θρεπτικά συστατικά περιέχει μια τροφή τόσο περισσότερες ποσότητές της πρέπει να καταναλώνουμε προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας.

● Πληροφορίες από το βιβλίο του Andreas Moritz «Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής», μετάφραση Ελευθερία Μαντζώρου, εκδόσεις Διόπτρα 2008.

Αλόη βέρα

Αλόη η γνησία Aloe vera Οικογένεια: Λειριοειδών

Dreamstime.com

Ετυμολογικά, η λέξη «αλόη» προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «alloeh» και σημαίνει πικρή και λαμπερή ουσία, ενώ η λέξη «βέρα» έχει τη ρίζα της στη λατινική και σημαίνει «αληθινός».

Με κάποιο πολύπλοκο μεταβολισμό, το νερό μετασχηματίζεται σε ένα διαφανές ζελατινώδες υγρό, που είναι και το χαρακτηριστικό όλων των ιδιοτήτων της.

Η αλόη περιέχει αμινοξέα (τα οκτώ βασικά και άλλα μη βασικά), ανθρακινόνες (12 ανθρακινόνες βρίσκονται στον φλοιό της και έχουν αντιβιοτικές, βακτηριοκτόνες, αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες).

Dreamstime.com

Η αλόη είναι γνωστή για τις επουλωτικές, μαλακτικές, καθαρτικές ιδιότητές της, καθώς και τη διεγερτική δράση της στην έκκριση της χολής.

Ο πικρός χυμός της, που συλλέγεται με το κόψιμο των φύλλων στη ρίζα τους, έχει έντονη υπακτική και καθαρτική δράση.

● Από την ιστοσελίδα «Εναλλακτική Δράση».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η βουλιμία αποκαλύπτει υποσιτισμό των κυττάρων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας