Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 19.6°
3 BF
52%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
23.0° 18.0°
2 BF
69%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.8°
4 BF
66%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
68%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 17.3°
0 BF
69%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.9° 16.4°
2 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
2 BF
50%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
21°C
21.9° 20.4°
3 BF
35%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.7°
5 BF
46%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.8° 19.4°
3 BF
72%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
22°C
21.7° 21.7°
2 BF
64%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
4 BF
87%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
23.0° 20.9°
0 BF
52%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
2 BF
55%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.4° 19.8°
2 BF
77%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
21°C
21.5° 20.0°
3 BF
42%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 17.3°
3 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
22.2° 18.1°
1 BF
93%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
0 BF
62%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
anthropoi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι κάνουμε για τα άτομα με εμπειρίες βασανιστηρίων;

«Με χτυπούσαν καθημερινά με σιδερένια ράβδο», «Με έκαιγαν σε όλο το σώμα με βραστό νερό», «Με βίαζαν βάζοντας ένα πιστόλι μέσα στον κόλπο μου», «Με ακινητοποιούσαν με χειροπέδες και μετά με ποδοπατούσαν». Αυτές είναι κάποιες από τις μαρτυρίες μεταναστών και προσφύγων, θυμάτων βασανιστηρίων, που έχουν φτάσει στην Ελλάδα. Βασανίστηκαν στις χώρες προέλευσής τους για τις πολιτικές απόψεις τους, για το φύλο τους, τη φυλή τους, τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, με αποτέλεσμα να πληγεί η ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους και να πρέπει να διαχειριστούν την ντροπή, την ταπείνωση, την απώλεια σε έναν τόπο ξένο.

Αν τα βασανιστήρια θεωρούνται η πιο σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιδρά στην ταυτότητα ενός ατόμου και στην αίσθηση του εαυτού του, τότε ποια είναι η ευθύνη μας -ως τόπος υποδοχής- απέναντι στους επιζώντες βασανιστηρίων που βιώνουν παράλληλα την αποστέρηση της πατρίδας τους; Υπάρχει ένα κενό στη χώρα μας ως προς τη διάγνωση και την πιστοποίηση θυμάτων βασανιστηρίων παρόλο που ένα μεγάλο ποσοστών των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας είναι «άνθρωποι με εμπειρίες βασανιστηρίων». Αυτός είναι και ο όρος που προτιμά ο Νίκος Γκιωνάκης, ο επιστημονικός του Κέντρου Ημέρας «Βαβέλ» που προσφέρει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε μετανάστες που ζουν στην Αθήνα, ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής τους.

«Εμείς ως “Βαβέλ” αδιαλείπτως από το 2013 υποστηρίζουμε άτομα με εμπειρίες βασανιστηρίων παρέχοντας υπηρεσίες ψυχολογικές και ψυχιατρικές. Στόχος μας είναι να τα υποστηρίξουμε για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες, κάτι που θα διευκολύνει και την ένταξή τους» μας λέει, ενώ μας ενημερώνει για μια νέα εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης μιας δράσης που χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα δωρεών SNF-Release Athens, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του Ιδρύματος. Μέσω αυτής ενισχύεται η ικανότητα του Κέντρου Ημέρας «Βαβέλ» να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις απαιτήσεις υποστήριξης ανθρώπων που έχουν εμπειρίες βασανιστηρίων και βίας.

Οι πιο συχνές ψυχολογικές διαγνώσεις μεταξύ των επιζώντων βασανιστηρίων είναι Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες και Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή, ενώ οι περιβαλλοντικά στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με τον Αλλο πολιτισμό και την προσπάθεια ανεύρεσης νέων καταγωγικών ριζών λειτουργούν συχνά επιβαρυντικά, καθώς η επανεγκατάσταση εξελίσσεται σε κάτι τόσο βίαιο όσο και ο ξεριζωμός, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες με εμπειρία βασανιστηρίων να μην μπορούν να διεργαστούν όσα έχουν βιώσει και το τραύμα που φέρουν μαζί τους μένει ανεπεξέργαστο και αφρόντιστο. Είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα πως τα βασανιστήρια -τα οποία επιχειρούν να χειραγωγήσουν το μυαλό δρώντας πάνω στο σώμα και στοχεύοντας στην καταστροφή της πολιτισμικής ταυτότητας του υποκειμένου- δεν βλάπτουν ή προσβάλλουν το θύμα, αλλά το στρέφουν ενάντια στον εαυτό του, αναγκάζοντάς το να αισθανθεί μοναξιά, ντροπή, αβοηθησία. Είναι απαραίτητο να αποσαφηνίσουμε πως τα βασανιστήρια δεν είναι ασθένεια, φράση δανεική από τον Ρένο Παπαδόπουλο, διευθυντή του Κέντρου για το Τραύμα, το Ασυλο και τους Πρόσφυγες του Πανεπιστήμιου του Εσεξ και επιστημονικού συνεργάτη του «Βαβέλ», ο οποίος τονίζει ότι οι ψυχολογικές αντιδράσεις σε αντιξοότητες ποικίλλουν πάρα πολύ από άτομο σε άτομο. Η αποκατάστασή τους συνεπώς θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις προσωπικές ανάγκες του καθενός ξεχωριστά, καθώς και το πολιτιστικό, κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρό τους και το περιβάλλον μέσα στο οποίο πλέον ζουν.

Το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει το «Βαβέλ», την Πέμπτη 28 Μαρτίου, είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες με εμπειρίες βασανιστηρίων και όσοι εργάζονται υποστηρικτικά μαζί τους. Στο τέλος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η πρόταση για την ίδρυση και λειτουργία μονάδας ολοκληρωμένης υποστήριξης ανθρώπων με εμπειρίες βασανιστηρίων, μια ενέργεια που θεωρείται απαραίτητη καθώς στη χώρα μας οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις δεν έχουν πρακτικό αντίκτυπο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επίσημη απάντηση στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο Ρ. Παπαδόπουλος και ο δόκτωρ Antonello D’Elia (ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, πρόεδρος της Psichiatria Democratica - Ιταλία). Η ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχιατρικής φροντίδας και διερμηνείας, η αποκατάσταση, η υποστήριξη του προσωπικού της μονάδας μέσω της παροχής κλινικής εμπειρίας και η ανάπτυξη ενεργειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ειδικών και μη περιλαμβάνονται σε αυτή τη δράση που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΙΣΝ. «Η αναγνώριση και πιστοποίησή των θυμάτων βασανιστηρίων απαιτεί εξειδίκευση. Και γι’ αυτό χρειάζεται διεπαγγελματική ομάδα και διεπιστημονική προσέγγιση όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης» υπογραμμίζει ο Ν. Γκιωνάκης.

Το Πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης συμβάλλει στην υποστήριξη των αιτούντων πολιτικού ασύλου, στην περίπτωση όπου στη χώρα από την οποία διέφυγαν απειλείται η ζωή και η ευημερία τους. Πρόκειται λοιπόν για μια νομική διαδικασία που αποσκοπεί κυρίως στην απόκτηση ασύλου, χωρίς όμως να αφορά την αποκατάσταση των θυμάτων.

Τα ψυχικά και ψυχοσωματικά συμπτώματα των ανθρώπων με εμπειρία βασανιστηρίων δεν θα πάψουν να υπάρχουν και ενίοτε θα εντείνονται εάν δεν υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση, εάν δεν υλοποιηθεί το σχέδιο για τη δημιουργία μιας μονάδας αποκατάστασής τους, δεδομένου πως ό,τι τραυματικό υπερβαίνει τη δυνατότητα του ατόμου να το διαχειριστεί.

Η αποκατάσταση των ανθρώπων με εμπειρία βασανιστηρίων θα πρέπει συνεπώς να λαμβάνει υπ’ όψιν τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου καθώς το υποκείμενο υφίσταται μια παραβίαση που το κάνει να θέσει σε αμφισβήτηση τον ίδιο του τον εαυτό. Το υποκείμενο με εμπειρία βασανιστηρίων δεν μπορεί να διεργαστεί αυτήν την ντροπή και την απώλεια μόνο του και σε έναν τόπο ξένο δίχως την απαραίτητη φροντίδα, δίχως επαρκή προστασία, δίχως μια πραγματική φιλοξενία. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την αποκατάσταση τους πέρα από την ταυτοποίηση και την πιστοποίησή τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τι κάνουμε για τα άτομα με εμπειρίες βασανιστηρίων;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας