Αλλη μια χρονιά που χρειάζεται να γράψω ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα… Αλλη μια χρονιά που δυσκολεύομαι να αναφερθώ στο θέμα «τροφή μέσα στις γιορτές», μου φαντάζει περίεργο να προτείνεται συγκεκριμένο «μέτρο» στο φαγητό, στα γλυκά και στο αλκοόλ αυτή τη γιορτινή περίοδο.
Ειδικά όταν οι μαζώξεις με συγγενείς και φίλους συνοδεύονται από τις αγαπημένες γεύσεις και, για πολλούς, γεύσεις από τα παιδικά τους χρόνια. Γεύσεις διαποτισμένες με αναμνήσεις από μαγείρεμα μαμάς, ειδικό γλυκό χριστουγεννιάτικο γιαγιάς ή άλλες παραδοσιακές συνταγές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
Ειδικά όταν η τροφή είναι ενωμένη με συναισθήματα ή δημιουργεί συναισθήματα. Τα ίχνη των γευστικών αισθήσεων στον χρόνο…
Αν κανείς αποφάσιζε να δει με άλλη ματιά και να παρατηρήσει γύρω του, θα μπορούσε να διακρίνει ότι υπάρχει μια τεράστια ανάγκη αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων να είναι «πασπαλισμένα» όλα με «αγάπη».
Αυτό έχει ανάγκη ο άνθρωπος σε όλη του τη ζωή και σε τέτοιες περιόδους δημιουργεί συνθήκες για να την προσλάβει ακόμη περισσότερο. Τη λαμβάνει από παντού, θες να είναι ένας Αγιος Βασίλης με τα δώρα του, θες να είναι τα ελαφάκια με τις χαριτωμένες μουσούδες στα έλκηθρα, θες να είναι οι ευχές ή και αυτό που ονόμασαν «Πνεύμα των Χριστουγέννων»; Λαμπάκια που αναβοσβήνουν, κόκκινες και χρυσές μπάλες, αστραφτερές γιρλάντες, έλατα που περιμένουν ένα αστέρι στην κορυφή τους, μα και πολλά δώρα που ανταλλάσσουν χέρια, φιλιά, αγκαλιές, τραγούδια που σιγομουρμουρίζονται ή που ακούγονται δυνατά από μεγάφωνα.
Κι έρχονται οι μέρες με τα μακριά τραπέζια στρωμένα με τραπεζομάντιλα, γεμάτα με όλων των ειδών τις λιχουδιές και τα λαχταριστά εδέσματα, για να ξεκινήσει το γλέντι και το μοίρασμα της αγάπης.
Οταν κανείς τρώει μελομακάρονα στη σειρά, το ένα μετά το άλλο, τι γεύεται; Σε μικρές δόσεις την αγάπη παίρνει, αγάπη γλυκιά σαν το μέλι που έχουν οι δίπλες. Ακόμα και για τους κουραμπιέδες που συχνά κανείς πνίγεται από τη ζάχαρη άχνη καθώς τους φυσά – δεν λένε ότι κάποιες φορές η αγάπη «πνίγει»;
Κι όλοι εκείνοι που έχουν περισσότερο ανάγκη, που θέλουν «παραπάνω», και που «παρατείνουν» τις μερίδες κάνοντάς τες μεγαλύτερες για να παρατείνουν την πρόσληψη της χαράς και της απόλαυσης, αυτοί οι λάτρεις του τσιμπολογήματος με πόσες περισσότερες ευκαιρίες συναπαντήματος της αγάπης ζουν τούτες τις ημέρες, αλλά και με πόσες περισσότερες ενοχές που επέτρεψαν να τη «γευθούν»!
Αναρωτιέμαι, πώς να μπει μέτρο στην «αγάπη» άραγε. Πώς κανείς να συγκρατηθεί και να μη φάει, με ποιο τρόπο να χωρέσει σε λιγότερα σοκολατάκια την αγάπη;
Ισως η πρώτη «εξαπάτηση» που κάνει στο μωρό η μητέρα του, είναι όταν αυτό κλαίει και πιθανόν ζητά αγάπη, εκείνη να του δίνει γάλα…
Αυτή την πιθανή σύνδεση δεν θα αναζητά κανείς συχνά στη ζωή του; Είναι αφύσικο άραγε ή αδικαιολόγητο;
Είναι πολύ ανθρώπινο νομίζω, και παρ’ όλη την εμπορική χρήση των Χριστουγέννων που πολλά έχουν χάσει την πραγματική τους διάσταση και φαντάζουν τυπικά και ψεύτικα, παρ’ όλη την ακρίβεια των προϊόντων που τα κάνει απρόσιτα σε μερίδα του πληθυσμού, η ανάγκη του ανθρώπου για ζεστή και χαρούμενη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα παραμένει υπαρξιακή υπόθεση.
Κι εκεί που γίνεται είκοσι πέντε Δεκεμβρίου και μπερδεύονται οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι φωνούλες και οι μελωδίες, τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, τα γλυκά ποτά, η σοκολάτα σε μεγάλες μπουκιές, οι αφρώδεις οίνοι, τα κρέατα με τα δαμάσκηνα, οι λιπαρές γεμάτες τυριά πατάτες, η συγκράτηση είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται κανείς. Ακόμα κι αν είναι μπερδεμένες οι ποσότητες τροφής με τις «ποσότητες» των συναισθημάτων…
Καλά Χριστούγεννα!
Βίσκο το λευκό
Το βότανο αυτό, που είναι γνωστό ως Γκι ή Ιξός ή Βίσκος ή Βίσκο ή Μέλα έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, να μειώνει την πίεση του αίματος και να βοηθά στην καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπέρτασης, όπως οι ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι. Ενδείκνυται για όσους έχουν υπέρταση, καθώς και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος (π.χ. πρηξίματα στα άκρα). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα.
Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 1 κουταλιά φύλλα από το γκι σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10-20΄. Το βότανο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο, καθώς και με το τίλιο.
● Πληροφορίες από την ιστοσελίδα «Εναλλακτική Δράση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας