Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
16.8° 13.6°
1 BF
85%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.9° 12.1°
1 BF
80%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 12.0°
3 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.3° 12.9°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
10.6° 9.4°
0 BF
81%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.1° 14.1°
1 BF
85%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.3° 12.8°
2 BF
86%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
67%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 13.3°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.3° 12.3°
3 BF
82%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
3 BF
71%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
12°C
13.5° 11.9°
2 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.5° 14.5°
2 BF
86%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 14.8°
1 BF
78%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
15.5° 13.8°
2 BF
87%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
66%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.0° 12.7°
0 BF
98%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.2° 9.2°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
brain-for-games
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το παιχνίδι έχει δύναμη αλλά έχει και κανόνες

«Ενα παιχνίδι αυξάνει την αντιληπτική ικανότητα, ένα παιχνίδι σε κάνει χαρούμενο, ένα παιχνίδι όμως μπορεί να σε κάνει και αναβλητικό όταν αφοσιώνεσαι πάρα πολύ σ’ αυτό» λέει η Maryasha Frank

Σκυμμένοι πάνω από τα χαρτιά μας, με αρκετούς από μας να στηρίζουμε τα κεφάλια μας με τα χέρια μας σαν να θέλαμε να πιέσουμε τον εγκέφαλό μας να σκεφτεί, σαν να θέλαμε να τον στύψουμε μπας και εξωτερικεύσει την εσωτερική μας δημιουργία -που όλοι κρύβουμε μέσα μας- ώστε να σχεδιάσουμε αποτελεσματικά το παιχνίδι που μας είχε ανατεθεί από την αρμένικη οργάνωση Colibri Youth Center και την ελληνική οργάνωση ΙΔΕΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS, με τον τίτλο Games 4 Brains. Ο καθαρός αέρας του Καυκάσου γέμιζε τους πνεύμονές μας, τροφοδοτούσε το σώμα μας, καθάριζε τον εγκέφαλό μας που έμενε προσηλωμένος στον στόχο.

Οι συμμετέχοντες από τη Λετονία, την Αρμενία, την Ελλάδα, την Ουκρανία, την Ιταλία και τη Γεωργία δεν κάναμε μόνο μια νοσταλγική αναδρομή στα παιδικά μας χρόνια, δεν αναπτύξαμε μόνο τις δεξιότητές μας απέναντι σε ένα αντικείμενο του ενδιαφέροντός μας, αλλά συνειδητοποιήσαμε και πόσο μεγάλη σημασία έχουν η συλλογική δράση και η συνεργασία όχι μόνο στην υλοποίηση ενός project ή ενός σκοπού, αλλά και για την κατανόηση των άλλων ανθρώπων αλλά και του ίδιου μας του εαυτού.

Ιδιαίτερα στην ηλεκτρονική μας εποχή, που τα social media έχουν αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή, η συνειδητοποίηση αυτή ήταν ίσως η σημαντικότερη. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενωμένο κόσμο, έναν πλανήτη χωρίς πολέμους, ένα βιώσιμο μέλλον και μια υπεύθυνη κοινωνία με βαθιά ενσυναίσθηση. Το δράμα των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ήταν αποκλεισμένοι χωρίς φαγητό, νερό και καύσιμα, για μας εκεί δεν ήταν απλώς μια είδηση στα δελτία των ειδήσεων αλλά μια σκληρή πραγματικότητα συνανθρώπων μας που τη βιώναμε συναισθηματικά.

Τι είναι το παιχνίδι;

«Ακόμα και τα ζώα παίζουν παιχνίδια. Παρατηρήστε ότι τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να παίζουν χωρίς να τα διδάξει κανείς» θα πει ο Daniel Tumanyan, ένας από του εκπαιδευτές του προγράμματος, και θα μας κάνει να αναπολήσουμε τα παιδικά μας χρόνια και να κατανοήσουμε τη μοναδική ικανότητα που έχουμε οι άνθρωποι όταν είμαστε παιδιά να παίζουμε και να φανταζόμαστε τη ζωή. Ναι, από τους ειδικούς γνωρίζουμε ότι τα παιδικά μας χρόνια είναι τα χρόνια της μάθησης και της εξερεύνησης και το παιχνίδι για τα παιδιά είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξή τους. «Με τον ίδιο τρόπο όταν μεταφράζεις τη ζωή σαν ένα παιχνίδι μπορείς να ανακαλύψεις τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου στο μέλλον» θα πει η Karina Manukyan και δίνοντας τη σκυτάλη στον Daniel για να παρουσιάσει τους κανόνες που διέπουν τη δημιουργία ενός παιχνιδιού συμπληρώνει: «Η ζωή είναι ένα παιχνίδι αλλά και τα παιχνίδια έχουν κανόνες».

«Ενα παιχνίδι αυξάνει την αντιληπτική ικανότητα, ένα παιχνίδι σε κάνει χαρούμενο, ένα παιχνίδι όμως μπορεί να σε κάνει και αναβλητικό όταν αφοσιώνεσαι πάρα πολύ σ’ αυτό» μας λέει η Maryasha Frank καθώς εμείς προχωράμε τη διαδικασία κατασκευής ενός παιχνιδιού.

Ο ένας έγερνε προς τα εμπρός, ο άλλος στεκόταν όρθιος, άλλος περιπλανιόταν από ομάδα σε ομάδα για να ρίξει μια ματιά στη δουλειά και στην έμπνευση των άλλων πριν κατευθυνθεί στην καφετιέρα. Πίσω μας οι εκπαιδευτές έτοιμοι να μας ξεκολλήσουν. Ετσι προχωρούσε η περίπλοκη διαδικασία κατασκευής ενός παιχνιδιού, με το σιωπηλά έντονο συναισθηματικό φορτίο των κατασκευαστών-παικτών να αντανακλά στα πρόσωπά μας.

Ενα παιχνίδι γνώσεων, ένα παιχνίδι για το περιβάλλον, ένα παιχνίδι για να γελάσεις, να διασκεδάσεις, ένα παιχνίδι για να σκοτώσεις τον χρόνο σου, ένα παιχνίδι με αρχή και τέλος, ένα άλλο δίχως όρια. Ολα όμως είχαν ένα κοινό στοιχείο: το στοιχείο της ανταμοιβής, του επάθλου, γιατί η ικανότητά μας να βιώνουμε χαρά, ευχαρίστηση, έχει να κάνει και με την ανταμοιβή, έστω κι αν είναι προσωρινή.

Μπορεί να φαίνεται σαν επιφανειακή λογική αλλά τα παιχνίδια για τα παιδιά είναι όπως η βενζίνη για το αυτοκίνητο. Είναι το καύσιμο εκείνο που τα κάνει να κινούνται, να αναπτύσσονται και να εκτοξεύονται. Παίζουν σήμερα όμως τα παιδιά στις αλάνες; Παίζουν τα παιδιά μεταξύ τους; Ή παίζουν play station με παιχνίδια βίας που όχι μόνο απομονώνουν αλλά πιθανόν ελέγχουν και το κριτήριο των παιδιών για δικαιοσύνη και ηθική;

Το παιχνίδι έχει δύναμη, δύναμη που δεν πρέπει να αγνοούμε. Μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μένουν συγκεντρωμένα και όταν αποκτήσουν τη δεξιότητα της συγκέντρωσης είναι σίγουρο ότι θα την αξιοποιήσουν και για τους μελλοντικούς τους στόχους. Μπορούν να καλλιεργήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, κάτι που στο μέλλον θα τα βοηθήσει να ξεπεράσουν τα εμπόδια της ζωής γιατί θα έχουν ανθρώπους γύρω τους. Μπορεί όμως και να αποχαυνωθούν και να απομονωθούν μπροστά από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Μπορεί να χάσουν την επαφή με την πραγματικότητα και το περιβάλλον τους. Να τους μιλάς και να μη σε ακούνε, να μη σε βλέπουν. Ας έχουμε κατά νου λοιπόν ότι τα παιδιά μεταφράζουν τη ζωή τους μέσα από τα παιχνίδια τους.

Οσο περισσότερα μάθαινα, όσο διερευνούσα τις ικανότητές μου για να αναπτύξω ένα παιχνίδι για το περιβάλλον, τόσο βαθύτερα βίωνα τη βαθιά ανάγκη όχι μόνο των παιδιών αλλά όλων των ανθρώπων να φτιάξουμε έναν κόσμο συνεργατικό, ειρηνικό και αλληλέγγυο και όχι έναν κόσμο που μας φαίνεται εχθρικός. Και το μυαλό μου δεν έφευγε από κάποια παιδιά, από τα παιδιά του πολέμου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το παιχνίδι έχει δύναμη αλλά έχει και κανόνες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας