Αθήνα, 22°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.4° 17.2°
2 BF
68%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
18°C
19.5° 15.7°
1 BF
71%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
21°C
21.6° 18.0°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Αίθριος καιρός
18°C
17.6° 16.2°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
13°C
14.0° 13.4°
2 BF
88%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
15°C
15.2° 15.2°
1 BF
88%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.2° 23.8°
3 BF
43%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.0° 19.0°
0 BF
65%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.8° 17.7°
1 BF
68%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
75%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
2 BF
43%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
15°C
16.3° 14.9°
0 BF
67%
Λαμία
Αίθριος καιρός
20°C
21.7° 13.5°
1 BF
71%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
22°C
22.1° 21.8°
3 BF
86%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
22.1° 17.2°
2 BF
70%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
67%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
17°C
18.3° 14.7°
1 BF
84%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
13°C
13.3° 13.3°
0 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
thermansy
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πηγή: Plumbwell services

Καθαρή και ενεργειακά αποδοτική θέρμανση

Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανταγωνιστικότητα των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας δείχνει ότι υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη να επιταχυνθεί η ανάπτυξη όλων των τύπων αντλιών θερμότητας.

«Καθώς ο κόσμος και το κλίμα μας συνεχίζουν να αλλάζουν, η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει λύσεις για βιώσιμη και ασφαλή χρήση της ενέργειας και οι αντλίες θερμότητας που χρησιμοποιούν πράσινο ηλεκτρισμό μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη αυτού του στόχου» σχολιάζει το περιοδικό Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Cordis.

Το άρθρο τονίζει ότι τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της χρήσης ενέργειας στα περισσότερα σπίτια σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη ευθύνονται για το 50% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ το 80% της ενέργειας των νοικοκυριών που καταναλώνεται εξακολουθεί να βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα.

Εδώ έρχονται οι αντλίες θερμότητας οι οποίες προσφέρουν μια «ώριμη» τεχνολογία που είναι πιο αποτελεσματική από τη χρήση λεβήτων, εξάγοντας ενέργεια από τον εξωτερικό αέρα ή το έδαφος για να θερμανθεί το εσωτερικό ενός σπιτιού ή ενός χώρου εργασίας. Γι' αυτό και οι αντλίες θερμότητας έχουν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στο καθαρό, απαλλαγμένο από διοξείδιο του άνθρακα, μέλλον μας.

Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανταγωνιστικότητα των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας δείχνει ότι υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη να επιταχυνθεί η ανάπτυξη όλων των τύπων αντλιών θερμότητας από αυτές που έχουν σχεδιαστεί για μονοκατοικίες, μεγάλες πολυκατοικίες και άλλα κτίρια ή δίκτυα θέρμανσης.

Ειδικότερα γράφει ότι το Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε. (Green Deal) επισημαίνει τις αντλίες θερμότητας ως μία από τις βασικές τεχνολογίες για την επίτευξη των στόχων για την κλιματική ουδετερότητα και για την υποστήριξη της βιομηχανικής προσαρμογής στο νόμο Net Zero Industry Act.

Σημειώνει ωστόσο ότι απαιτείται επιπλέον δράση για τη στήριξη της χρηματοδότησης της ανάπτυξης αντλιών θερμότητας ή της σχετικής καινοτομίας και την ενσωμάτωσή τους σε κτίρια, βιομηχανίες και δίκτυα τηλεθέρμανσης ή ψύξης. Επιπροσθέτως απαιτείται οικονομική υποστήριξη για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων από σχεδιαστές και εγκαταστάτες, που γνωρίζουν καλά τη βιομηχανία των αντλιών θερμότητας.

Το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για την επιτάχυνση της κυκλοφορίας σε όλη την Ενωση περιλαμβάνει τη συνεργασία Heat Pump Accelerator που θα συγκεντρώσει την Επιτροπή, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εμπειρογνώμονες του κλάδου, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και παρόχους εκπαίδευσης από ολόκληρη την αλυσίδα αντλιών θερμότητας. Επιπλέον οι επιχειρήσεις και οι πολίτες της Ε.Ε. θα λάβουν στοχευμένες πληροφορίες σχετικά με τις υπάρχουσες λύσεις αντλιών θερμότητας, ενώ η μελλοντική νομοθεσία θα στοχεύει στη σταδιακή κατάργηση των αυτόνομων λεβήτων ορυκτών καυσίμων έως το 2029.

Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, εφτά έργα χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020, καταδεικνύοντας τη σταθερή δέσμευση της Ε.Ε. να επεκτείνει τον τομέα των αντλιών θερμότητας.

Ειδικότερα η GEO4CIVHIC επινόησε και τροποποίησε τις υπάρχουσες τεχνολογίες για να επιταχύνει την ανάπτυξη γεωθερμικής θέρμανσης και ψύξης σε ιστορικά κτίρια που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές. Η HAPPENING δημιούργησε αντλίες θερμότητας που μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε πολλά και διαφορετικά κτίρια, ενώ το HP4All συγκέντρωσε ειδικούς από όλη την Ευρώπη με στόχο να αυξήσει τη χωρητικότητα αλλά και τις δεξιότητες των εργαζομένων στη βιομηχανία αντλιών θερμότητας.

Η HyCool ανέπτυξε ένα συμπυκνωμένο σύστημα συλλέκτη ηλιακής ενέργειας μαζί με ειδικά προσαρμοσμένες υβριδικές αντλίες θερμότητας για την παροχή θέρμανσης και ψύξης για τη βιομηχανία. Η REWARDHeat δημιούργησε μια νέα γενιά δικτύων τηλεθέρμανσης και ψύξης που λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η SWS-HEATING μελετά ένα καινοτόμο, οικονομικά αποδοτικό εποχικό σύστημα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας για την αποθήκευση θερμότητας. Τέλος, το έργο TRI-HP ανέπτυξε οικολογικά, οικονομικά ενεργειακά συστήματα για πολυκατοικίες συνδυάζοντας αντλίες θερμότητας, ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση ενέργειας.

Νέα iPhone 15

H νέα σειρά iPhone 15 είναι πλέον διαθέσιμη στο Vodafone eShop και στα καταστήματα Vodafone με ευέλικτους τρόπους πληρωμής μέσω του προγράμματος Vodafone Flex, ώστε όλοι να απολαύσουν την τέχνη της υψηλής τεχνολογίας που χαρίζει απεριόριστες δυνατότητες. Tα iPhone 15 και iPhone 15 Plus διαθέτoυν έναν νέο σχεδιασμό με ανθεκτικό γυαλί εμποτισμένο με χρώμα και αλουμίνιο, ισχυρότατο επεξεργαστή A16 Bionic, με πανίσχυρη κύρια κάμερα 48MP με δυνατότητα 2x οπτικού zoom και σύνδεση USB-C σε μια μοναδική ποικιλία χρωμάτων: ροζ, κίτρινο, πράσινο, μπλε και μαύρο. Είναι διαθέσιμα από 40,79 €/μήνα και 47,46 €/μήνα, αντίστοιχα, σε έως 24 άτοκες δόσεις μέσω του Vodafone Flex.

Υπηρεσία Premium Care από τη Lenovo!

Τώρα με κάθε Lenovo Yoga, Lenovo Legion ή Lenovo LOQ 8ης σειράς, η υπηρεσία Lenovo Premium Care σάς εξασφαλίζει προνομιακή εξυπηρέτηση και τεχνική υποστήριξη στον χώρο σας, εντελώς δωρεάν για 3 χρόνια. Το τηλεφωνικό κέντρο (2103006962) είναι διαθέσιμο καθημερινές μεταξύ 9.00 π.μ. και 5.00 μ.μ. εκτός από αργίες και εθνικές εορτές και περιλαμβάνει υποστήριξη διαγνωστικών ελέγχων και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Ετσι, άμεσα άρτια εκπαιδευμένοι εκπρόσωποι θα σας εξυπηρετήσουν σε πραγματικό χρόνο όποιο και αν είναι το ζήτημα που αντιμετωπίζετε με τη συσκευή σας, ενώ αν κριθεί απαραίτητο, θα προγραμματίσουν επίσκεψη στον χώρο σας για επισκευή της συσκευής.

Συνεργασία της Samsung με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν

Η Samsung Electronics και το Exercise & Sport Science Initiative (ESSI) του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ξεκίνησαν μια ερευνητική συνεργασία προκειμένου να διερευνήσουν την τεχνολογία των smartwatches που θα βοηθήσει τους δρομείς να διαχειρίζονται την ευεξία και τη σωματική τους δραστηριότητα, παρέχοντας αξιόπιστα και ακριβή δεδομένα. Ειδικότερα το Michigan Performance Research Laboratory, το βασικό ερευνητικό εργαστήριο του ESSI, θα επιβλέπει μια μελέτη που θα διαρκέσει οκτώ μήνες και θα χρησιμοποιεί τη σειρά Galaxy Watch για την εκτίμηση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου καθώς και της απώλειας ιδρώτα των συμμετεχόντων όσο εκείνοι τρέχουν.

LG Software Developer Conference

Η LG Electronics πραγματοποίησε πρόσφατα το «LG Software Developer Conference (SDC) 2023» στο LG Sciencepark στη Σεούλ της Νότιας Κορέας με στόχο να διευκολύνει την επικοινωνία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των επαγγελματιών προγραμματιστών λογισμικού της εταιρείας. Με οικοδεσπότη το LG Software Council, το συνέδριο επικεντρώθηκε στο θέμα: «Οι δυνατότητες της σύγκλισης». Οι 33 παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν κάλυψαν έξι διαφορετικούς τομείς του λογισμικού.

Πληροφορίες στη διεύθυνση : ΑΙ/big data, mobility/automotive, platform/architecture, software technology/development culture, cloud και emerging technology.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καθαρή και ενεργειακά αποδοτική θέρμανση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας