Αθήνα, 22°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.4° 18.2°
1 BF
68%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
18°C
19.5° 14.6°
2 BF
73%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 19.0°
1 BF
77%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
15.7° 12.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αίθριος καιρός
18°C
17.6° 15.0°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
11°C
14.0° 11.4°
1 BF
94%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
17°C
17.1° 17.1°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
26.6° 21.8°
2 BF
65%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.4° 18.5°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.4° 17.7°
2 BF
60%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
75%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
44%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
13°C
14.6° 12.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αίθριος καιρός
20°C
21.2° 13.5°
0 BF
71%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
22.8° 22.7°
2 BF
78%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
17°C
22.1° 15.8°
0 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
1 BF
65%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
17°C
18.3° 14.7°
1 BF
85%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
13°C
13.0° 13.0°
0 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
kriti-kalliergies
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αναγέννηση της γης είναι και η αναγέννηση του ανθρώπου

Η περμακουλτούρα είναι μια πρακτική φυσικής καλλιέργειας που εκτείνεται πολύ πέρα από την παραδοσιακή γεωργία, που δουλεύει με τη φύση και όχι εναντίον της.

Ενα όμορφο δειλινό των τελευταίων ημερών του Αυγούστου, ένα μικρό πλήθος ανθρώπων συγκεντρωθήκαμε στο κτήμα αναγεννητικής γεωργίας Ελευθεροχώραφο στην Κρήτη, λίγο έξω από τα Χανιά. Ακολουθήσαμε το μονοπάτι του κτήματος το οποίο θα φροντίζαμε για τις επόμενες δεκαπέντε μέρες, διαλέξαμε τις καβάτζες μας και στήσαμε τις σκηνές μας. Τα άτομα που παρευρίσκονταν εκεί –στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS SymPhysi-Integrativ– ήταν από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και από την Παλαιστίνη. Ανθρωποι διαφορετικοί μεταξύ μας αλλά που όλους μας ένωνε το αυξημένο ενδιαφέρον για το περιβάλλον, την περμακουλτούρα αλλά και για έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Επιθυμία μας ήταν σε μια εποχή αβεβαιότητας και ανησυχίας να ξαναβρούμε το μονοπάτι των προγόνων μας και να διεκδικήσουμε εκ νέου τη σύνδεσή μας με τη γη.

Εκκολαπτόμενοι οικοκοινοτιστές

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη, επιστρέφουν στην ύπαιθρο και της ξαναδίνουν ζωή. Δημιουργούν τις δικές τους κοινότητες και έναν συλλογικό τρόπο ζωής άμεσα συνδεδεμένο με τη φύση αλλά και με την κοινωνική δικαιοσύνη. Παράλληλα, βοηθούν και τις τοπικές κοινωνίες να μάθουν και να διαχειρίζονται σωστά τη βιοποικιλότητα του τόπου τους, που είναι και ο πλούτος τους. Αυτοί οι άνθρωποι οραματίζονται την αλλαγή της κοινωνίας μας μέσα από έναν πιο απλό τρόπο ζωής, συνδεδεμένο με τη φύση.

Ωστόσο ο κοινοτικός τρόπος ζωής απαιτεί και τη μεταμόρφωση του εαυτού μας. Να μετατρέψουμε τους εαυτούς μας σε αληθινούς ιστούς ζωής. Που σημαίνει να μπορέσουμε να συνδεθούμε όχι μόνο με τη φύση αλλά και με τους άλλους ανθρώπους. Να συνδεθούμε με αμοιβαιότητα και αμοιβαίες υποχρεώσεις. Για να γίνει αυτό, όμως, απαιτείται πειθαρχία. Οι υποχρεώσεις στο κτήμα, λοιπόν, μοιράστηκαν και ο καθένας μας με τη σειρά του βοηθούσαμε στην κουζίνα, πλέναμε τα πιάτα, αδειάζαμε τις κομποστικές τουαλέτες, αναζητούσαμε και συλλέγαμε την τροφή μας μέσα στο χωράφι, βοηθούσαμε ο ένας τον άλλο, ενώ παράλληλα παρακολουθούσαμε και τα μαθήματα περμακουλτούρας, κομποστοποίησης, διαχείρισης του νερού και φυσικής δόμησης.

Η σχέση μας με τη γη, με το ποτάμι που διέσχιζε το κτήμα, με τα φυτά, τα δέντρα και τις αγριάδες και πως όλα αυτά είναι μέρος ενός οικοσυστήματος και συμβιώνουν αρμονικά, ήταν το κίνητρο για να αναζητήσουμε κι εμείς τη σύνδεση μεταξύ μας με τη βοήθεια και την υποστήριξη των εκπαιδευτών μας. Γίναμε λοιπόν μια κοινότητα που την ημέρα δουλεύαμε μαζί και τα βράδια γύρω από το τραπέζι μοιραζόμασταν τις εμπειρίες μας, τη μοναδικότητά μας και τη δημιουργικότητά μας. Ανταλλάσσαμε ιδέες, καλές πρακτικές και διασκεδάζαμε όλοι μαζί. Υπήρχε συναισθηματική υποστήριξη, έμπνευση, κίνητρο και αποδοχή. Ο,τι χρειάζονται δηλαδή οι άνθρωποι για να είναι χαρούμενοι και να... ανθίσουν. Με λίγα λόγια, και στις μεταξύ μας σχέσεις ακολουθήσαμε τις αρχές της περμακουλτούρας που βασίζονται στην παρατήρηση και την ενσωμάτωση. Το να παρατηρείς είναι τέχνη και το να ενσωματώνεις, να μην αποκλείεις δηλαδή κανέναν, είναι σοφία. Είναι η τέχνη και η σοφία της φύσης. Και εμείς γίναμε η κοινωνική περμακουλτούρα.

Τι είναι η περμακουλτούρα

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχει προκληθεί επειδή η γη, τα χωράφια, η διατροφή και η ζωή μας έχουν συνδεθεί με το καπιταλιστικό σύστημα. Ξεχάσαμε την προγονική μας γνώση, ξεχάσαμε από πού προερχόμαστε, εμπορευματοποίησαμε την τροφή μας και τον εαυτό μας, εξαντλήσαμε τη γη και τώρα συνειδητοποιούμε την υπαρξιακή απειλή που οι ίδιοι δημιουργήσαμε. Η περμακουλτούρα είναι μια πρακτική φυσικής καλλιέργειας που μπορεί να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση. Μια πρακτική που εκτείνεται πολύ πέρα από την παραδοσιακή γεωργία, που δουλεύει με τη φύση και όχι εναντίον της. Είναι ένας οικολογικός σχεδιασμός καλλιέργειας που μιμείται τα φυσικά οικοσυστήματα. Παρατηρείς πώς λειτουργεί η φύση και το ενσωματώνεις στις καλλιεργητικές πρακτικές. Με αυτό τον τρόπο ό,τι παίρνεις από τη φύση το ξαναδίνεις πίσω με την κομποστοποίηση, με τη διαχείριση του νερού και με τον φυσικό εμπλουτισμό του εδάφους. Είναι μια πρακτική που εξισορροπεί τις ανάγκες του ανθρώπου για τροφή με τις ανάγκες των άλλων ειδών ενώ συγχρόνως ανατροφοδοτεί τη φύση.

Ωστόσο η περμακουλτούρα είναι και τρόπος σκέψης και τρόπος ζωής. Είναι όταν πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε αυτάρκεια χωρίς να καταστρέφουμε το περιβάλλον. Είναι όταν πιστεύουμε ότι μπορούμε να μεταμορφώσουμε τη σπανιότητα σε αφθονία. Γιατί αυτό κάνει η φύση, και η περμακουλτούρα προσεγγίζει την καλλιέργεια με αυτή την πρακτική: την παρατήρηση και τη μίμηση των φυσικών οικοσυστημάτων.

Η εμπειρία της περμακουλτούρας για μένα ήταν μεταμορφωτική. Ηταν έμπνευση για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να κατευνάσουν τα πάθη τους και να εμπλακούν σε οικοκοινότητες, να συνεργαστούν και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, να συνδυάσουν την ευημερία τους με εκείνη των γειτόνων τους αλλά και των άλλων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Νιώθω ευγνωμοσύνη αλλά και ενθουσιασμό που έγινα μέρος αυτής της ομάδας. Που βιώσαμε μαζί την εμπειρία της κοινοτικής ζωής, που σεβαστήκαμε και τιμήσαμε τη γη που μας φιλοξένησε. Η οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ μας αλλά και με τη φύση είναι το μεγάλο ζητούμενο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και τα προγράμματα ERASMUS είναι το καλύτερο όχημα για τη δημιουργία μιας Ευρώπης που ευημερεί.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η αναγέννηση της γης είναι και η αναγέννηση του ανθρώπου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας