Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.2° 27.1°
0 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
27.0° 24.1°
3 BF
62%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 25.5°
2 BF
59%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
28.0° 26.9°
0 BF
50%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
22°C
23.5° 20.5°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
88%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
74%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 26.8°
3 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 26.8°
3 BF
59%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 27.8°
4 BF
39%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
26°C
25.7° 25.7°
4 BF
73%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.8° 27.9°
4 BF
74%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
25.2° 22.9°
0 BF
83%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
23°C
24.5° 22.8°
2 BF
79%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 26.8°
4 BF
75%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
30.0° 26.8°
0 BF
36%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
27.3° 26.0°
3 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
24°C
26.7° 24.2°
2 BF
69%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
89%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
via-ekmetalleysi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Οψεις σύγχρονης δουλείας στη σκιά των πολέμων

Μπορούμε να διαχωρίσουμε τα θύματα εμπορίας ανθρώπων –ενός σοβαρού εγκλήματος και μιας κατάφωρης παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων– από τους εργαζόμενους στη βιομηχανία του σεξ; Είναι εφικτό να σταματήσουμε την εμπορία ανθρώπων, δίχως ωστόσο να παραβιάζουμε αστικά δικαιώματα μέσα από την απαγόρευση της ελεύθερης διάθεσης των γυναικών, στην περίπτωση που αυτό είναι επιλογή τους;

Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται μια συζήτηση των ευρωβουλευτών με στόχο την αναθεώρηση των κανόνων των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια σύγχρονη μορφή δουλείας. Μόνο που το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό. Στον αντίποδα των θυμάτων human trafficking υπάρχουν οι sex workers, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως «παρεκκλίνοντα άτομα» από αρκετές ευρωπαϊκές κοινωνίες, με αποτέλεσμα να στιγματίζονται και να μην μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια.

Κατά πόσο μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τη συναίνεση ενός εργαζόμενου στη βιομηχανία του σεξ; Πώς μπορεί ένας σεξεργάτης να διεκδικήσει μια κανονικότητα δίχως στίγμα εάν δεν αποποινικοποιηθεί η πορνεία;

Οι θεωρητικοί της αποποινικοποίησης –οι οποίοι ταυτίζονται με τις θέσεις των φιλελεύθερων φεμινιστών– υποστηρίζουν πως η ανδρική ηγεμονία εμποδίζει τη γυναικεία σεξουαλικότητα να αποκτήσει την ίδια ελευθερία με την ανδρική. Εκφράζουν δηλαδή την πεποίθηση πως η ποινικοποίηση του sex working λειτουργεί παρεμποδιστικά στην αποδοχή του από τον κοινωνικό ιστό και την εγγραφή του ως ένα επάγγελμα όπως όλα τα υπόλοιπα. Οι ίδιοι εργαζόμενοι στο σεξ επιμένουν –στην πλειονότητά τους– στον διαχωρισμό τους από τα θύματα του human trafficking, ισχυριζόμενοι πως αυτού του είδους η θυματοποίηση τους στιγματίζει. Για τους sex workers ο μοναδικός τρόπος για να διαχωριστεί από την εμπορία ανθρώπων είναι η νομιμοποίηση της σεξεργασίας.

Από την άλλη, οι ριζοσπαστικοί φεμινιστές εστιάζουν στην αντικειμενοποίηση της γυναίκας από τον άνδρα και υπερασπίζονται την κατάργηση της σεξεργασίας, υποστηρίζοντας πως ακόμα και όταν μια sex worker φαίνεται πως συναινεί, παραμένει θύμα της ανδρικής κυριαρχίας και των πατριαρχικών έμφυλων σχέσεων.

Στο συνέδριο με θέμα «Η προστασία θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα», που διενεργήθηκε –με αφορμή την επέτειο των 20 ετών από τη Σύμβαση του Παλέρμο– στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Ενίσχυση του εθνικού μηχανισμού αναφοράς για την προστασία θυμάτων εμπορίας ανθρώπων», έγινε μια προσπάθεια να αναδειχτεί η σημασία των συνεργειών της οργανωμένης πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών, η σημασία της εκπαίδευσης, τόσο της σχολικής όσο και της επαγγελματικής, με στόχο την ανάπτυξη μιας νέας κοινωνικής συνείδησης περί του σχετίζεσθαι μεταξύ ισότιμων ατόμων. «Η υπόθεση διάσωσης των πιθανών θυμάτων είναι υπόθεση όλων μας, των επαγγελματιών πρώτης γραμμής αλλά και της κοινωνίας. Θα πρέπει να εκπαιδευτούμε στο γεγονός ότι οι σχέσεις εκμετάλλευσης δεν περιορίζονται στη βία και τον εξαναγκασμό. Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα», τόνισε ο γενικός γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ, ο οποίος υπήρξε για χρόνια επικεφαλής του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.

Τι ρόλο έχει διαδραματίσει η διεθνής αστάθεια, η πανδημία και η ψηφιακή τεχνολογία στην αύξηση των ταυτοποιημένων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων; Ο επικεφαλής του τμήματος Εμπορίας Ανθρώπων του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα, Ηλίας Χατζής, ανέφερε, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο με θέμα «Η Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων στην Ελλάδα», πως «τα ταυτοποιημένα θύματα αυξάνονται κάθε χρόνο έστω και οριακά. Η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εξαναγκαστική εγκληματικότητα έφτασε από το 1% το 2016 στο 6% το 2018, για να ξεπεράσει το 10% το 2022 [...]. Η κατάχρηση από τα κυκλώματα διαδικασιών όπως η παρένθετη μητρότητα και η υιοθεσία έχει οδηγήσει σε περισσότερα περιστατικά εμπορίας βρεφών».

Το παράδειγμα της Ουκρανίας είναι ενδεικτικό. Αρχισαν να διαρρέουν πολλές πληροφορίες σε σχέση με παράνομες υιοθεσίες μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Βάσει των τελευταίων στοιχείων εκτιμάται πως έχουν υιοθετηθεί παράνομα περισσότερα από 1.500 παιδιά. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα πως αρπάζει τα μωρά της Ουκρανίας και τα μεταφέρει παράνομα από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη – και συγκεκριμένα τη Μαριούπολη. Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αναφέρονται εκτενώς και στην ευαλωτότητα των σεξεργατριών της Ουκρανίας εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης βίας και της διακοπής των κοινωνικών υπηρεσιών που φρόντιζαν για τη μείωση της βλάβης των ανθρώπων που εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ. Τι θα συμβεί στο περιθώριο του πολέμου στη Γάζα;

Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τις «γυναίκες της ανακούφισης», από την Κορέα και άλλα ασιατικά κράτη, που χρησιμοποιήθηκαν σαν σκλάβες για τις σεξουαλικές ανάγκες των στρατιωτών της Ιαπωνίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εχουν περάσει 80 χρόνια από τότε και η κατάσταση μοιάζει χειρότερη από πριν. Ισως γιατί δεν έχουμε δώσει έμφαση ως πολιτείες στη διατομεακότητα και στη διεπιστημονικότητα, «στις συνέργειες της οργανωμένης πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών», φράση δανεική από τον Ηρακλή Μοσκώφ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οψεις σύγχρονης δουλείας στη σκιά των πολέμων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας