«Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αφαιρέσουν από τις πλατφόρμες τους περιεχόμενο για σκληρότητα ζώων, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 18 εκατομμύρια λίρες» σχολιάζει στις στήλες Τεχνολογίας το BBC. Σημειώνει ότι η τελευταία αλλαγή στο νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο έρχεται μετά από έρευνα της εκπομπής BBC «Eye».
Ειδικότερα αναφέρει ότι οι αρμόδιοι υπουργοί είπαν ότι η έρευνα με τίτλο «Monkey Haters», που αποκάλυψε ένα παγκόσμιο κύκλωμα βασανιστηρίων πιθήκων, συνιστά ένα σαφές παράδειγμα του γιατί χρειάζονταν οι τροποποιήσεις.
Το νομοσχέδιο -το οποίο στοχεύει στην αστυνόμευση του διαδικτύου- αναμένεται να γίνει νόμος αυτό το φθινόπωρο. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι τα επίμαχα βίντεο απάνθρωπης σκληρότητας εναντίον των ζώων θα θεωρηθούν σοβαρό αδίκημα σύμφωνα με μια νέα τροποποίηση του νομοσχεδίου - ευθυγραμμίζοντάς το με το εκδικητικό πορνό, τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και τις απειλές για φόνο.
Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, εάν οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν αντιμετωπίσουν προληπτικά το παράνομο περιεχόμενο και δεν το αφαιρέσουν, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 10% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων τους.
Η έρευνα του BBC Eye αποκάλυψε ένα σαδιστικό παγκόσμιο δίκτυο βίντεο με βασανιστήρια σε πιθήκους που εκτείνεται από την Ινδονησία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μυστικά, ένας ρεπόρτερ του BBC μπήκε σε μια ιδιωτική ομάδα υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω της εφαρμογής Telegram, όπου εκατοντάδες άνθρωποι στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγγειλαν και πλήρωναν βίντεο με μωρά μαϊμούδες που βασανίζονται και δολοφονούνται από ανθρώπους στην Ινδονησία.
Στις ΗΠΑ, ένα πρώην μέλος της πολεμικής αεροπορίας κατηγορήθηκε και περισσότερα από 20 άτομα βρίσκονται υπό έρευνα. Δύο άνδρες στην Ινδονησία φυλακίστηκαν και στο Ηνωμένο Βασίλειο τρεις γυναίκες συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθερες υπό όρους.
Το YouTube, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι η κακοποίηση ζώων «δεν είχε θέση» στην πλατφόρμα και ότι έχει αφαιρέσει εκατοντάδες χιλιάδες βίντεο, ενώ το Telegram είπε ότι οι συντονιστές του δεν μπορούσαν να εξετάζουν προληπτικά ιδιωτικές ομάδες.
Η έρευνα του BBC Eye τόνισε τον βαθμό στον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα βασανιστήρια των ζώων. Μάλιστα η υπουργός Τεχνολογίας Μισέλ Ντόνελαν είπε ότι αυτού του είδους η δραστηριότητα είναι «βαθιά ανησυχητική» και ότι το νομοσχέδιο θα διευρυνθεί πλέον πέρα από την αρμοδιότητά του για την προστασία των παιδιών για να «σταματήσει επίσης τον πολλαπλασιασμό της κακοποίησης ζώων». «Η επιμελής ερευνητική δουλειά του BBC αποκάλυψε ένα σκοτεινό υπόβαθρο του Διαδικτύου μας που ωθεί τη σαδιστική εγκληματική του δραστηριότητα στους καθημερινούς ανθρώπους», είπε.
«Είναι βαθιά ανησυχητικό και απογοητευτικό το πόσο διαδεδομένα γίνονται βίντεο και εικόνες κακοποίησης ζώων και με τους νέους να περνούν τόσο πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, ενώ μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο για τους γονείς και τους κηδεμόνες να παρακολουθούν το περιεχόμενο που οι νέοι βλέπουν».
Επιπροσθέτως ο Νίκολα Ο' Μπράιαν, επικεφαλής συντονιστής του Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC), τόνισε ότι η προτεινόμενη τροποποίηση θα «έδινε μεγαλύτερη έμφαση στις πλατφόρμες για να αναλάβουν την ευθύνη και να σταματήσουν να παρέχουν μια πλατφόρμα για κακοποιούς ζώων», προσθέτοντας ότι επί του παρόντος δεν κάνουν αρκετά για να αποτρέψουν την κοινή χρήση περιεχομένου στους ιστοτόπους τους.
Οπως γράφει ο ειδησεογραφικός κολοσσός, το εξαιρετικά καθυστερημένο νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο -μια νέα σειρά άρθρων που στοχεύουν στην προστασία παιδιών και ενηλίκων στο Διαδίκτυο- πρόκειται να γίνει νόμος τον Οκτώβριο.
Πάντως, οι τεχνολογικοί γίγαντες της Silicon Valley αντέδρασαν ενάντια σε ορισμένες από τις προτάσεις, ενώ η κυβέρνηση Σούνακ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τα σχέδια να εξαναγκάσει τις εφαρμογές να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μηνύματα των χρηστών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας