Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο καινούργιος θαυμαστός κόσμος

Ενα μικρό παιδί κοιμάται κι ονειρεύεται, πώς τους έδιωξαν με τη μάνα του από το σπίτι τους, πώς γυρίζουν από λιμάνι σε λιμάνι, αυτοί που ήσαν νοικοκύρηδες με σπίτι και κήπο που 'χε μια μανταρινιά κι ένα πιπερόδεντρο

Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

Ο καινούργιος θαυμαστός κόσμος

  • A-
  • A+

Μια φωτογραφία δεν είναι χίλιες λέξεις, είναι ένα γκαπ στον χρόνο για να αρχίσει να μας λέει την ιστορία του στη Μυτιλήνη.

Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

O πόλεμος, ο πόλεμος, ποιος είναι που δεν τον θέλει;

-Αυτοί που κάηκαν τα σπίτια τους.

-Μα δεν είναι δυνατόν, στη θέση των σπιτιών θα χτιστούν ουρανοξύστες, με το ασανσέρ θα φτάνεις στον ουρανό, για πρωινό θα πίνεις σύννεφο.

Ο πόλεμος, ο πόλεμος, ποιος είναι που δεν τον θέλει;

Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

-Εγώ που ξεριζώθηκα από τη γη μου, απ' το χωριό μου, την πατρίδα μου, που άφησα τους τάφους των δικών μου πίσω.

-Μα δεν είναι δυνατόν, πατρίς όλων μας η γης κι εκεί που είν' οι τάφοι εργοστάσια θα υψωθούν, πάνω στους νεκρούς θα ορθωθεί η νέα υπέροχη ζωή.

Ο πόλεμος, ο πόλεμος, ποιος είναι που δεν τον θέλει;

Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

Τέσσερις γυναίκες, τέσσερις ψυχές, ήρθαν στο όνειρό μου και με τσίγκλησαν: «Κάθεσαι, κοιμάσαι, τρως και πίνεις κι εμάς τα παιδιά μας θαμμένα στη γη κι ούτε ένα λουλούδι στο μνήμα τους κι οι άντρες μας κρεμασμένοι από το δέντρο της αυλής να μας χλευάζουν εμάς που επιζήσαμε. Ξύπνα, τι κοιμάσαι, κοίτα μας, είμαστε το παράδειγμα του μέλλοντός σου, αν δεν κάνεις κάτι»

-Εγώ, μου πήρε γιο και άντρα και στρατιώτες βιάσαν την κόρη μου, κρεμάστηκε στο δέντρο της αυλής.

-Μα δεν είναι δυνατόν, τι είναι τρεις θάνατοι μπροστά στο μεγαλείο της ανάπτυξης, του καινούργιου θαυμαστού κόσμου που φτιάχνουμε κι όχι μόνο τον φτιάχνουμε αλλά σκάβουμε και τάφρους γύρω τριγύρω και νεκρές ζώνες για να τον προστατέψουμε.

Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

Του ήλιου η θυγατέρα η ελιά στο ελαιοτριβείο, σπάζαν τον καρπό, βγάζαν το λάδι, βγάζαν την πυρήνα, έδινε ζωή και πλούτο, τώρα παρατημένος ο συνεταιρισμός με παρατημένους στην τύχη τους ανθρώπους, το δώρο της Αθηνάς, η ελιά [τσακισμένο, ρημαγμένο το σπίτι της], με το δώρο του Αρη, τον πόλεμο, που ξεριζώνει τους ανθρώπους από τη γη τους. Περιμένοντας το πλοίο

Τι να σου κάνω; Δεν φταίω εγώ γιατί εκεί που ήταν το χωράφι σου κι οι τάφοι των δικών σου και το σπίτι σου, είναι εκεί που φτιάχνουμε τις τάφρους. Βλέπεις, δεν φτάναν τα μπάζα να τους στερεώσουμε, θέλαμε και πτώματα. (Από το θεατρικό έργο του Θ.Σ. «Ο χρηματιστής, τα γεράκια και ο φτωχούλης ενός πιο φτωχούλη Θεού»)

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στο «Μαουτχάουζεν», ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της νεοελληνικής γραμματείας, γράφει πως οι ναζί τούς βάζαν να στρώνουν τους δρόμους με καψαλισμένα κόκαλα και καύκαλα από τα κρεματόρια, γιατί αντέχαν πιο πολύ από την άσφαλτο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Αν έβγαζες το χρώμα και σκόνιζες λίγο χρόνο πάνω σε αυτήν τη φωτογραφία, θα νόμιζες πως βλέπεις τους ξεριζωμένους από τη Σμύρνη κι από τον Πόντο κι ο Σεφέρης, ξεριζωμένος κι αυτός, έγραψε πως όταν φτάσανε στο ελληνικό λιμάνι, τα σπίτια κλείναν τα παράθυρα, τρομαγμένος ο κόσμος μη φορτωθούν τους πρόσφυγες, κλειδώνονταν σπίτια τους κι ούτε ένα ποτήρι νερό δεν πρόσφεραν και μια μάνα έφτυνε στο στόμα του παιδιού της να το ξεδιψάσει.

Κι οι ναζί όπως και ο φασισμός δίναν τη μεγάλη υπόσχεση για έναν καινούργιο θαυμαστό κόσμο, όλοι να είναι χρήσιμοι για το χτίσιμό του, ακόμη και τα κόκαλα των νεκρών. Πάντα η μεγάλη υπόσχεση φέρνει τη μεγάλη διάψευση και πόνο και εξανδραποδισμό και Αουσβιτς και γκουλάγκ.

Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

Ενα παιδί, με ένα άδειο μπουκάλι, ψάχνει για νερό, σε φόντο με τοίχους με τα παγκόσμια αγγλικά γράμματα σε ένα ελληνικό νησί, χωρίς χρόνο, χωρίς τόπο αναγνωρίσιμο, όλοι οι τοίχοι πια ίδιοι είναι, ίδια αχρονικότητα κουβαλούν τα κενού νοήματος παγκόσμια γράμματά τους, μόνο το παιδί έχει χρόνο, αναγνωρισιμότητα, ύπαρξη, τρέχει με έντονη την επιθυμία του για λίγο νερό, να πλυθεί, να ξεδιψάσει. Τον αναγνώρισα μέσα σε τόσα άλλα παιδιά. Είναι ο γιος μου

Ποια είναι η μεγάλη υπόσχεση των χρηματιστών και των πραγματιστών του νεοφιλελευθερισμού; Ενα παιδί ονειρεύεται, ένα παιδί ρωτάει, μια γραμμή στον νέο χάρτη που χαράζετε για τον νέο θαυμαστό κόσμο σας διέλυσε την πατρίδα μου, σκότωσε τον πατέρα μου και τους θείους μου, έκαψε τη σοδειά μας, αλήτης εγώ κι η μάνα μου να γυρίζω άπατρις τον κόσμο, άξιζε τόσο για σας; Γιατί για μένα δεν άξιζε με τόσο πόνο που έφερε.

Πώς το αντέχετε να χτίζετε με αίμα και θάνατο τον κόσμο σας κι η δυστυχία του άλλου να είναι η δική σας ευτυχία; Η μεγάλη σας υπόσχεση από τη διατύπωσή της κιόλας κουβαλάει και τη μεγάλη διάψευση.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ζήτημα ζωής και θανάτου η αποσυμφόρηση στη Μόρια
Επείγουσα έκκληση για μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών από τη Μόρια σε ασφαλή καταλύματα απευθύνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δηλώνοντας σοκαρισμένη από πρόσφατα τραγικά γεγονότα.
Ζήτημα ζωής και θανάτου η αποσυμφόρηση στη Μόρια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κι άλλος πρόσφυγας ξεψύχησε στη Μόρια
Ενας πρόσφυγας νεκρός -ο τρίτος κατά σειρά- κι ένας ακόμη που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των κακών συνθηκών διαβίωσης στη Μόρια, εκεί όπου 3.500 άνθρωποι ζουν...
Κι άλλος πρόσφυγας ξεψύχησε στη Μόρια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το κάλλος της σε φωτογραφίες
Το νησί κατακλύστηκε από διάσημους το περασμένο καλοκαίρι. Από αστέρες της μεγάλης οθόνης, μέχρι θρησκευτικοί ηγέτες και καλλιτέχνες ακτιβιστές θέλησαν να επισκεφτούν τη Λέσβο, για τους δικούς του λόγους ο...
Το κάλλος της σε φωτογραφίες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η θάλασσα ξεβράζει πτώματα
Τέσσερις ακόμα νεκροί πρόσφυγες, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι, εντοπίστηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας σε θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά των Φούρνων. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, στην περιοχή...
Η θάλασσα ξεβράζει πτώματα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Έκκληση δεκάδων οργανώσεων για τη σωτηρία ΠΙΚΠΑ και Καρά Τεπέ
Δραματική έκκληση, προκειμένου να μην υλοποιηθεί η απόφαση για λουκέτο στη δομής φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη της Μυτιλήνης και του Καρά Τεπέ.
Έκκληση δεκάδων οργανώσεων για τη σωτηρία ΠΙΚΠΑ και Καρά Τεπέ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όχι και στον νέο καταυλισμό στον Καρά Τεπέ λέει ο δήμαρχος Μυτιλήνης
Την αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης να στήσει νέο πρόχειρο καταυλισμό στο πεδίο βολής στον Καρά Τεπέ δηλώνει ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης.
Όχι και στον νέο καταυλισμό στον Καρά Τεπέ λέει ο δήμαρχος Μυτιλήνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας