• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 24.1°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.1°C / 22.7°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 23.2°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 23.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  2 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.8°C / 21.8°C
  3 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.9°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 22.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 24.3°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.3°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 21.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  48%

Γνωστή είναι η αρνητική απάντηση στο ερώτημα της φωτογραφίας... Η προσβασιμότητα υπάρχει σε λίγους κοινόχρηστους χώρους και οι υπόλοιποι είναι αφιλόξενοι-εχθρικοί για όσους έχουν κινητικά προβλήματα, όσους μόνο εδώ αποκαλούνται «άτομα με ειδικές ανάγκες».

Κραυγή και διεκδίκηση

 • A-
 • A+

Πέντε μήνες ουσιαστικής παρουσίας από την ιστοσελίδα με το όνομα που σαρκάζει την Ελλάδα... Γιατί η χώρα μας δεν είναι...«4ΑLL»! «Βγείτε έξω! Ετσι θα σπάσουν οι αποκλεισμοί!» 

Bγείτε έξω να ζήσετε όπως κάθε άλλος! Βγείτε γιατί η παρουσία σας στους δρόμους πιθανόν να ευ­αισθητοποιήσει το κράτος για να φτιάξει τις υποδομές πρόσβασης που λείπουν.

Το διαδικτυακό παράθυρο ενημέρωσης των συμπολιτών με κάθε μορφής σωματικές επιβαρύνσεις και, αναπόφευκτα, μέσο διαφυγής τους από τον πνιγηρό κοινωνικό περίγυρο της χώρας μας κλείνει πέντε μήνες ζωής.

Η Ελλάδα δεν είναι για όλους και η ιστοσελίδα «Greece4all» γιορτάζει τα άτυπα γενέθλιά της, αισιόδοξη ότι θα συμβάλει καθοριστικά ώστε, επιτέλους, η χώρα μας να καταφέρει άλλο ένα αυτονόητο: την εξασφάλιση ισοτιμίας στην καθημερινότητα ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού της!

Την ευθύνη της μοναδικής διαδικτυακής σελίδας για την προβολή των προσβάσιμων κοινόχρηστων χώρων αλλά και επιχειρήσεων της χώρας μας σε Ελληνες αλλά και ομοιοπαθείς τουρίστες απ' όλο τον κόσμο έχουν τέσσερις νέοι που μετάλλαξαν το προσωπικό πρόβλημα σε κίνητρο: Η υπεύθυνη μάρκετινγκ-πωλήσεων Βίκυ Βράκα έχει νευρολογικό πρόβλημα, η υπεύθυνη περιεχομένου Κατερίνα Μέτσου ημιπληγία, ο τεχνικός υπεύθυνος Βασίλης Κάλπος πρόβλημα στο χέρι και ο Πάνος Καλαρίτης κινητικό και καρδιολογικό πρόβλημα. Μιλήσαμε με τους τρεις πρώτους... Αρχικά, ο Βασίλης είπε το αυτονόητο: «Από την αρχή ύπαρξης του "Greece4all", επισκέπτες της ιστοσελίδας, είτε οι ίδιοι είχαν σωματικά προβλήματα είτε όχι, είπαν "επιτέλους!". Κάτι ανάλογο που να τους παρέχει ιδέες-λύσεις στη δύσκολη καθημερινότητα δεν υπήρχε στη χώρα μας...». Η διεθνής διάσταση από τη Βίκυ: «Μας καλωσόρισαν Ελληνες του εξωτερικού... Από το Σικάγο, ο κ. Ζωγραφόπουλος, Ελληνας εκπρόσωπος του σχετικού κοινωνικού φορέα "Open doors", τόνισε πως "είχαμε βγάλει ως ακατάλληλο τόπο την Ελλάδα από τον χάρτη με τους τουριστικούς προορισμούς των ανθρώπων με σωματικά προβλήματα...". Τώρα θα συνεργαστούν μαζί μας για να προωθήσουν τα τουριστικά πακέτα τους. Αρα το κέρδος από την παρουσία μας στο διαδίκτυο είναι και τα πρόσθετα οφέλη, όσα συνεπάγονται ομαδικές αφίξεις τουριστών με σωματικά προβλήματα».

Γέλασε με νόημα η Κατερίνα: «Ακριβώς αυτή είναι η σωστή διατύπωση γιατί εκεί και αλλού στο εξωτερικό δεν υπάρχουν... "άτομα με ειδικές ανάγκες", ούτε ως χαρακτηρισμός ούτε ως τίτλος συλλόγων-φορέων όπως εδώ! Ξεχωρίζω την αντίδραση της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, της ομοσπονδίας γονέων παιδιών με αυτισμό και σύνδρομο down. Μας είπαν "υποδεχόμαστε με χαρά την ιστοσελίδα σας γιατί στην Ελλάδα είναι δύσκολο να βγάλουμε τα παιδιά μας στον δρόμο λόγω προκατάληψης..."». Η Βίκυ συμπλήρωσε: «Η ελληνική κοινωνία είναι ρατσιστική! Οι γονείς παιδιών με αυτισμό και σύνδρομο down, όταν βγαίνουν έξω, βλέπουν τους άλλους γύρω τους να κοιτούν παράξενα, συχνά να σχολιάζουν μεγαλόφωνα... Εχουμε γνώση για κοινωνίες του εξωτερικού και σας βεβαιώνω ότι αυτό συμβαίνει μόνο εδώ! Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα μόνο λόγω της... γεωγραφικής θέσης μας! Υπεύθυνη είναι η απουσία εφαρμογής των νόμων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποχρεώνει τα κράτη-μέλη της να έχουν προσβάσιμους, με ράμπες και άλλα μέσα, όλους τους κοινόχρηστους χώρους! Εδώ, αυτά υπάρχουν σπάνια και κλείνονται στο σπίτι τους χιλιάδες συμπολίτες που έχουν κινητικό πρόβλημα και όχι μόνο... Χιλιάδες: θύματα της μάστιγας των τροχαίων, από παθολογικά αίτια, καρδιοπαθείς, απλά ηλικιωμένοι, άλλοι με προβλήματα όρασης, μητέρες με καρότσι του μωρού στα χέρια, πολλοί άλλοι... Μέσω του "Greece4all" τους λέμε "παρ' όλα αυτά, βγείτε έξω γιατί υπάρχουν, έστω και μικρές, δυνατότητες να ζήσετε όπως κάθε άλλος! Βγείτε γιατί η παρουσία σας στους δρόμους και η δυσκολία που συνεπάγεται πιθανόν να ευαισθητοποιήσει το κράτος για να φτιάξει τις υποδομές πρόσβασης που λείπουν". Εκτός από πληροφορίες σε τουρίστες, διεκδικούμε, λοιπόν, και κάτι άλλο σημαντικό».

Ο Βασίλης υπογράμμισε τη σημασία και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας: «Θα πουν "ζητάτε κατασκευές από το κράτος που πιέζεται οικονομικά...". Δεν είναι σωστό αυτό, μόνο πρόφαση είναι... Οι βοηθητικές κατασκευές δεν έχουν απαγορευτικό κόστος! Μόνο βούληση απαιτείται, αλλά όχι μόνο από κρατικούς φορείς... Πρωταρχική σημασία έχει και η κινητοποίηση ιδιωτών, ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων και όχι μόνο... Ας καταλάβουν πόσα χάνουν και ως επιχειρηματίες από την απουσία των ίδιων υποδομών... Από το "Greece4all" τους δίνουμε το ερέθισμα -και μέσω πληροφόρησης για όσα συμβαίνουν εκτός Ελλάδας- ώστε να κατανοήσουν τι χάνουν λόγω ανεπάρκειας των χώρων ιδιοκτησίας τους. Τμήμα των ερεθισμάτων που δίνουμε για γενικότερη ισοτιμία!».

Σύγκριση με το εξωτερικό...

Οσα συμβαίνουν εκτός Ελλάδας λοιπόν... Στο «Greece4all», μεταξύ άλλων, μπορείτε να διαβάσετε ότι στη Μ. Βρετανία οι πολίτες με κινητικές δυσκολίες είναι πάνω από 10 εκατομμύρια, με αγοραστική δύναμη 80 δισ. λιρών (γιατί βέβαια ζουν-εργάζονται ισότιμα...), στη Γερμανία κάθε χρόνο ταξιδεύουν στο εξωτερικό 2.500.000 πολίτες με σωματικές επιβαρύνσεις και οι Αμερικανοί ενήλικες με κινητικές δυσκολίες δαπανούν, ετησίως, 13,6 δισ. δολάρια σε ταξίδια. Ενώ εδώ μάχονται να βγουν από το περιθώριο! «Διεκδικούμε το αυτονόητο!» παρατήρησε εύστοχα η Κατερίνα. Την παρατήρησή της υπογράφει η πρόβλεψη της αμερικανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων «Μc Kinsey»: Ο προσβάσιμος τουρισμός θα αντιπροσωπεύει το 25% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς ώς το 2020!

Και η αφελής ερώτηση για την αιτία της εγχώριας ανεπάρκειας τους έκανε να θυμίσουν... χορωδία! Απάντηση απ' όλους μ' ένα στόμα: «Απουσία αγωγής, παιδείας, πολιτικών και πολιτών!» Αφελής η ερώτησή μας γιατί γνωρίζαμε την απάντηση... Την ακούσαμε από τους τρεις οραματιστές μιας νέας στάσης ζωής εντός συνόρων! Κι έτσι χαρακτηρίζονται η Βίκυ Βράκα, η Κατερίνα Μέτσου, ο Βασίλης Κάλπος και ο απών από τη συζήτηση Πάνος Καλαρίτης, που σας καλούν να διαβάσετε αλλά και να εκφράσετε άποψη στο www.greece4all.eu.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με βαρύ κατηγορητήριο στο εδώλιο
​Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αναμένεται να βρεθούν όσοι εκ των 26 αναφερόμενων στη δικογραφία που παρέδωσε η Αστυνομία Μυτιλήνης στον εισαγγελέα καταλήξουν στο εδώλιο για τα γεγονότα στην πλατεία Σαπφούς το...
Με βαρύ κατηγορητήριο στο εδώλιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το υπόμνημα του ΣΙΣ επιτείνει τις διακρίσεις στον χώρο της εκπαίδευσης
Το υπόμνημα, που κατέθεσε προ ημερών ο Σύλλογος Ιδιωτικών Σχολείων, για το σχέδιο νόμου για την «Οργάνωση και λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την Ερευνα και άλλες διατάξεις» σχετικά με τη...
Το υπόμνημα του ΣΙΣ επιτείνει τις διακρίσεις στον χώρο της εκπαίδευσης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο Καραγκιόζης ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία
Με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και την προαγωγή των δημοκρατικών αξιών και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, το θέατρο σκιών...
Ο Καραγκιόζης ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Συμπερίληψη
Ο όρος απέκτησε το ειδικό νοηματικό του βάρος τα τελευταία χρόνια, όταν η πολιτική ορθότητα δημιούργησε καινούργιες ή αξιοποίησε παλιότερες λέξεις για να περιγράψει τις νέες καταστάσεις και τις νέες τάσεις...
Συμπερίληψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος εξελέγη πρόεδρος του ΕΔΔΑ
Ο καθηγητής Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, ένας από τους διαπρεπέστερους Ελληνες νομικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου...
Ο Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος εξελέγη πρόεδρος του ΕΔΔΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με μήνυση απάντησε ο Γ. Ζουγανέλης στο «Παρατηρητήριο του Ελσίνκ»
Με μήνυση κατά του εκπροσώπου του «Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι» Παναγιώτη Δημητρά απάντησε ο καλλιτέχνης Γιάννης Ζουγανέλης στη μηνυτήρια αναφορά του πρώτου βάσει του αντιρατσιστικού νόμου.
Με μήνυση απάντησε ο Γ. Ζουγανέλης στο «Παρατηρητήριο του Ελσίνκ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας