Απρίλης έχει τα χάδια κι ο Μάρτης τα δαυλιά.
Απρίλης φέρνει τη δροσιά Φέρνει και τα λουλούδια.
Ελληνικές παροιμίες
Κουφάρι νεράιδας ανακαλύπτεται στην αγγλική εξοχή. Ελβετοί ανεβασμένοι με σκάλες στα μακαρονόδεντρα μαζεύουν φρέσκο σπαγγέτι την εποχή της συγκομιδής των μακαρονιών. Η ευθυγράμμιση του Πλούτωνα με τον Δία αποσταθεροποιεί το γήινο βαρυτικό πεδίο, με αποτέλεσμα τη στιγμή της πλανητικής συνόδου οι άνθρωποι να γίνονται αβαρείς και να μετεωρίζονται στον αέρα. Το τέρας του Λοχ Νες ανασύρεται νεκρό από τη σκοτσέζικη λίμνη όπου ζούσε. Αλυσίδα φαστ φουντ λανσάρει χάμπουργκερ για αριστερόχειρες. Στον Πύργο του Λονδίνου εκτελείται η ετήσια τελετή του πλυσίματος των λευκών λιονταριών. Καταφτάνει στο λιμάνι του Σίδνεϊ ένα παγόβουνο από την Ανταρκτική, το οποίο θα κοπεί και θα πωληθεί σε παγάκια, που βελτιώνουν τη γεύση οποιουδήποτε ποτού, και τέλος, βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη με υπολείμματα του κώνειου.
Από μία άποψη, μακάρι να συνέβαιναν όλα αυτά –θα έκαναν τη ζωή μας πιο ενδιαφέρουσα–, αλλά, αλίμονο, δεν είναι παρά οι πιο επιτυχημένες πρωταπριλιάτικες φάρσες παγκοσμίως. Το ωραίο είναι πως κάποιοι, πολλοί, τις πίστεψαν ολοψύχως, αρνούμενοι να δεχτούν ότι δεν υπάρχουν ξωτικά, άρα είναι απίθανο να βρεθεί το πτώμα ενός από αυτά, ή ότι τα μακαρόνια δεν φυτρώνουν στα δέντρα. Οι λαογράφοι λένε πως έτσι, με τα ψέματα και τις άδολες απάτες του πρωταπριλιάτικου εθίμου, αφενός εξασφαλίζουμε καλοτυχία για μας και αφετέρου ξεγελάμε τα κακοποιά πνεύματα που υπονομεύουν τη γεωργική παραγωγή. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως κάνοντας αθώες φάρσες ο ένας στον άλλο την πρώτη Απριλίου, ακολουθούμε τις παμπάλαιες προλήψεις, που μας προτρέπουν τώρα, στην αρχή της άνοιξης, να παραπλανήσουμε τις δυνάμεις του Κακού, οι οποίες καιροφυλακτούν για να μας βλάψουν.
Για να το λένε αυτό κάτι θα ξέρουν, επιστήμονες είναι· αλλά προσωπικά μου φαίνεται πως όλοι μας απλώς ικανοποιούμαστε όταν κοροϊδεύουμε και εξαπατούμε ο ένας τον άλλο – μια αφορμή ζητάμε... Γελάμε όταν ο συνάνθρωπός μας παθαίνει κάτι ή εξαπατάται, όταν πιστεύει πως θα αρχίσει να πετάει γύρω γύρω στο δωμάτιο, όταν ο Πλούτωνας ευθυγραμμιστεί με τον Δία, ή όταν γλιστρήσει και πέσει με τα μούτρα πάνω στην τούρτα που κρατάει. Διασκεδάζουμε όταν βλέπουμε τον άλλον να «την πατάει», να γίνεται λίγο γελοίος, ίσως επειδή έτσι εμείς νιώθουμε πιο έξυπνοι, πιο μάγκες, που δεν πατήσαμε εμείς την μπανανόφλουδα.
Τέλος πάντων, η Πρωταπριλιά στα γαλλικά λέγεται «poisson d’ Avril», δηλαδή το «ψάρι του Απριλίου» και αυτό το ψάρι όντως έχει κάποια σχέση με τα πρωταπριλιάτικα ψέματα: μάλλον όλα ξεκίνησαν από τους αρχαίους Κέλτες, και μάλιστα τους Κέλτες ψαράδες. Γι’ αυτούς, η σεζόν της αλιείας άρχιζε την 1η Απριλίου, αλλά καθώς είναι μάλλον δύσκολο να πιάσεις ψάρια τέτοια εποχή, οι Κέλτες, όπως και όλοι οι ψαράδες διαχρονικώς και παγκοσμίως, ψεύδονταν ασυστόλως σχετικά με τον αριθμό και το μέγεθος των αλιευμάτων τους...
Υπάρχει και μια δεύτερη εξήγηση της προέλευσης του εθίμου, που στην Ελλάδα έφτασε από την Ευρώπη: μέχρι το 1564, η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Όμως ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος επανέφερε την αρχή του χρόνου στην 1η Ιανουαρίου, κάτι που δε δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Ε, για να κάνουν πλάκα οι Γάλλοι, έστελναν κάθε Πρωταπριλιά αστεία δώρα σε όσους γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά...
Αστεία δώρα και ψέματα: όπως τα χάμπουργκερ για αριστερόχειρες ή η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας