• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.7°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.4°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.9°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 22.7°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 22.8°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 21.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.2°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 24.4°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 24.9°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  64%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το μέλλον της σποράς

 • A-
 • A+
Ελεγχόμενοι από ένα σύστημα λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (AI), οι ψεκαστήρες ψεκάζουν μόνο όπου υπάρχουν τα ζιζάνια και όχι ολόκληρο το χωράφι.

Η σπορά συνιστά μια δύσκολη διαδικασία, ωστόσο η νέα τεχνολογία βοηθά τους αγρότες σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσουν τα ζιζάνια με πιο αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, γράφει στις στήλες τεχνολογίας το BBC.

Οπως τονίζει στέλεχος του αμερικανικού κολοσσού αγροτικού εξοπλισμού John Deere, ο νέος ψεκαστήρας ζιζανίων της εταιρείας με τρακτέρ μπορεί να μειώσει τη χρήση ζιζανιοκτόνων κατά τα 2/3!

Το σύστημα, που ονομάζεται See & Spray Ultimate, μοιάζει με έναν τυπικό ψεκαστήρα καθώς διαθέτει δύο μεγάλους βραχίονες οι οποίοι προεξέχουν από τις δύο πλευρές του τρακτέρ.

Αυτό που κάνει διαφορετικό τον συγκεκριμένο ψεκαστήρα υψηλής τεχνολογίας, είναι ότι διαθέτει 36 κάμερες οι οποίες «σαρώνουν» συνεχώς τα φυτά που βρίσκονται μπροστά τους, εντοπίζοντας αμέσως τα ζιζάνια. Ετσι οι ελεγχόμενοι από ένα σύστημα λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (AI) συνδεδεμένοι ψεκαστήρες ψεκάζουν ζιζανιοκτόνο μεμονωμένα στα ζιζάνια αντί να καταβρέχουν ολόκληρο το χωράφι.

«Το σύστημά μας λειτουργεί καταγράφοντας 1,2 δισ. pixels ανά δευτερόλεπτο, επομένως βλέπει και επεξεργάζεται πάρα πολλά», λέει η κ. Κόβαρ, αντιπρόεδρος των Συστημάτων Παραγωγής Γεωργίας Ακριβείας στην John Deere.

Διευκρινίζει ότι για να βοηθήσει το λογισμικό να αναγνωρίσει τα ζιζάνια, υπάρχουν περισσότερες από 300.000 εικόνες σε μια βάση δεδομένων της εταιρείας. Σημειώνει δε ότι το όλο σύστημα λειτουργεί επί του παρόντος για τρεις καλλιέργειες -καλαμπόκι, σόγια και βαμβάκι- και μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ.

Για τους αγρότες σε άλλα μέρη του κόσμου ένας αριθμός ανταγωνιστικών εταιρειών, τόσο μεγάλων όσο και μικρών, έχουν αναπτύξει παρόμοιες τεχνολογίες έξυπνου εντοπισμού ζιζανίων. Σε αυτές περιλαμβάνεται η γερμανική εταιρεία Bosch BASF Smart Farming, της οποίας η ρίψη ζιζανιοκτόνου με τη βοήθεια κάμερας ονομάζεται Smart Spraying Solution.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση στη γεωργία είναι ο τρόπος με τον οποίο τα ζιζάνια ανταγωνίζονται τις καλλιέργειες για χώρο, θρεπτικά συστατικά και νερό», λέει ο Ναντάβ Μπότσερ, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της ισραηλινής εταιρείας Greeneye Technology, ενός άλλου κατασκευαστή που εφαρμόζει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και συστήματα ακριβείας για την καταπολέμηση των ζιζανίων.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το μέγεθος της ζημιάς που έχει κάνει η γεωργία τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της υπερβολικής χρήσης ζιζανιοκτόνου», τονίζει ο Μπότσερ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το σύστημα του Greeneye μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χρήσης ζιζανιοκτόνων κατά 80%.

«Με ένα τόσο υψηλό επίπεδο ρύπανσης του εδάφους που δημιουργείται χωρίς λόγο, αυτό επιστρέφει σε εμάς ως καταναλωτές και βλάπτει ολόκληρο το οικοσύστημα». Προσθέτει πάντως ότι ενώ τέτοια συστήματα υψηλής τεχνολογίας είναι ακριβά, με το Greeneye να κοστίζει περίπου 250.000 δολάρια, μια μεγάλη φάρμα θα μπορούσε να έχει ετήσια εξοικονόμηση έως και 120.000 $ λόγω του μειωμένου κόστους ζιζανιοκτόνων και της υψηλότερης απόδοσης των καλλιεργειών.

«Η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά μια εξαιρετικά απότομη αλλαγή στην εξέλιξη της γεωργίας που είναι σαν να μετακινούμαστε από το βόδι στο τρακτέρ», λέει ο Ντάνιελ ΜακΚαν, ο οποίος ηγείται μιας άλλης εταιρείας που επίσης βελτιώνει την τεχνολογία AI για ψεκασμούς.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι με έδρα το Σασκάτσουαν στον Καναδά, η Precision AI τροφοδότησε τη βάση δεδομένων της με περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια εικόνες και σημειώνει ότι πετώντας περίπου σε τρία μέτρα πάνω από το έδαφος τα drones πραγματοποιούν ψεκασμούς ακριβείας.

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι με δεδομένο το υψηλό κόστος αυτών των νέων τεχνολογιών για τα ζιζάνια, ορισμένοι ειδικοί θα ήθελαν να παρέχεται στους αγρότες οικονομική βοήθεια από τις κυβερνήσεις τους ώστε να έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν.


Συμβατότητα

ΠΗΓΗ: LG

Η LG Electronics ανακοίνωσε ότι τα εξαρτήματά της για οχήματα έχουν ελεγχθεί και είναι συμβατά με το πρότυπο ISO/SAE 21434, το οποίο είναι θεμελιώδες για τον κανονισμό αριθ. 155 (UN R155) της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE). Το συγκεκριμένο πρότυπο για τα μέτρα κυβερνοασφάλειας της αυτοκινητοβιομηχανίας απαιτεί από τους κατασκευαστές οχημάτων και εξαρτημάτων οχημάτων να χρησιμοποιούν πιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης για την προστασία από χάκερ και άλλες απειλές. Πληρώντας τα υψηλότερα πρότυπα για την ψηφιακή ασφάλεια, η LG έχει πιστοποιηθεί με το σύστημα διαχείρισης κυβερνοασφάλειας οχημάτων ISO/SAE 21434 από τον κορυφαίο παγκόσμιο οργανισμό δοκιμών TÜV Rheinland.

Νέες οικιακές συσκευές από την Xiaomi

Η Xiaomi, ο παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός με το μεγαλύτερο δίκτυο ΑΙοΤ, ανακοίνωσε τη διάθεση των νέων «έξυπνων» ηλεκτρικών συσκευών για την κουζίνα και πλέον κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά τα Xiaomi Smart Cooking Robot, Xiaomi Smart Blender, Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L και Xiaomi Electric Kettle 2. Το Xiaomi Smart Cooking Robot, χάρη στο απόλυτα ακριβές σύστημα μαγειρέματος και ελέγχου της θερμοκρασίας, σας καθοδηγεί μέσα από την «έξυπνη» οθόνη για την εκτέλεση των πάνω από 200 προεγκατεστημένων συνταγών. Κοστίζει 1.399 ευρώ.

Για την παρασκευή δροσερών ή ζεστών ροφημάτων αλλά και για σούπες η κινεζική εταιρεία κατασκεύασε το νέο Xiaomi Smart Blender που διαθέτει διπλό σύστημα ψύξης και θέρμανσης καθώς και 8 διαφορετικές λειτουργίες. Κοστίζει 159 ευρώ.

Καινοτόμες λύσεις από το Vodafone Business

ΠΗΓΗ: VODAFONE

Το Vodafone Business παρουσίασε τέσσερις καινοτόμες λύσεις. Με τα ψηφιακά εργαλεία Trend Micro, Epsilon Smart, Vodafone Business Tag & Track και την υπηρεσία σταθερής και Internet Vodafone One Net Start οι επιχειρήσεις εκσυγχρονίζουν τις λειτουργίες τους με ασφάλεια και χαμηλό κόστος. Η υπηρεσία Trend Micro επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προστατεύουν τα εταιρικά τους δεδομένα από κυβερνοαπειλές, κακόβουλες ενέργειες και λογισμικά, ενώ η σύγχρονη εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης και μηχανογράφησης Epsilon Smart είναι κατάλληλη για μικρές-μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Με την υπηρεσία Vodafone Business Tag & Track οι επιχειρήσεις έχουν τον πλήρη έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων μέσω της τεχνολογίας εντοπισμού θέσης, ενώ το Vodafone One Net Start προσφέρει ολοκληρωμένες επαγγελματικές λύσεις σταθερής τηλεφωνίας και Internet.

Συνεργασία ASUS-OKTABIT

Η OΚΤΑΒΙΤ Α.Ε. ανακοίνωσε τη διεύρυνση της συνεργασίας της με την ASUS και τη διανομή ηλεκτρονικών υπολογιστών -notebook, desktop, AIO- (καταναλωτικών και επαγγελματικών σειρών) της κορυφαίας κατασκευάστριας εταιρείας.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος της στρατηγικής της OΚΤΑΒΙΤ να ενισχύει την γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που διαθέτει στο δίκτυο συνεργατών της. Η ASUS με την ταχεία επέκτασή της και στον τομέα των υπολογιστών προσφέρει τεχνολογικά προηγμένους φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές σε κάθε σπίτι και γραφείο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ερχεται το ρομπότ συλλέκτης καρπών
Σε λίγα χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, στα αγροκτήματα θα εργάζονται τα Robocrop για να συλλέγουν τους καρπούς και μάλιστα επι τουλάχιστον 20 ώρες, αντικαθιστώντας έτσι εργάτες.
Ερχεται το ρομπότ συλλέκτης καρπών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το νέο (αμφιλεγόμενο) εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης
«Από την εκπαίδευση μέχρι τον χώρο εργασίας, το νέο εργαλείο AI ChatGPT ανησυχεί εκατομμύρια ανθρώπους» σχολιάζει σε άρθρο του το περιοδικό Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis.
Το νέο (αμφιλεγόμενο) εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας