• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    7°C 5.6°C / 7.6°C
    2 BF
    44%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    5°C 2.7°C / 7.2°C
    6 BF
    44%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    6°C 3.3°C / 8.0°C
    2 BF
    43%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    2°C -0.1°C / 1.6°C
    1 BF
    51%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    4°C 3.9°C / 4.1°C
    0 BF
    87%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    3°C 3.0°C / 3.8°C
    2 BF
    50%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    -1°C -0.6°C / -0.5°C
    3 BF
    43%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    1°C 0.7°C / 0.7°C
    2 BF
    60%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    11°C 9.9°C / 11.8°C
    6 BF
    57%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    7°C 5.1°C / 6.9°C
    6 BF
    70%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    9°C 9.4°C / 9.4°C
    6 BF
    46%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    5°C 5.1°C / 5.1°C
    7 BF
    48%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    10°C 10.4°C / 10.4°C
    5 BF
    38%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    2°C 1.9°C / 3.4°C
    0 BF
    48%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    5°C 1.5°C / 5.1°C
    2 BF
    56%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 10.8°C / 11.6°C
    6 BF
    67%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    6°C 5.8°C / 7.7°C
    3 BF
    37%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    5°C 4.9°C / 4.9°C
    1 BF
    47%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    4°C 3.9°C / 5.7°C
    2 BF
    47%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    -3°C -2.6°C / -2.6°C
    2 BF
    78%
ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι σημαίνει: Πάμε κι όπου βγει

  • A-
  • A+

Καμιά φορά, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς, κάποιες απλές λέξεις ή φράσεις αποκτούν αίφνης ένα βαρύ φορτίο.

Διαδίδονται αστραπιαία -σαν τα μπαλονάκια με τους διαλόγους των προσώπων στα κόμικς-, τις βλέπεις γραμμένες παντού, να ακτινοβολούν το νόημά τους, «ψυχή βαθιά», «εδώ και τώρα», «αέρα!», «την παλεύω...», ή εκείνη η κοσμοϊστορική απάντηση που έδωσε οργισμένος συνταξιούχος σε αφελή τηλεοπτικό ρεπόρτερ έξω από σουπερμάρκετ, όταν ρωτήθηκε πώς του φάνηκε το καλάθι του νοικοκυριού: «αρχίδια καπαμά!».

Αυτές τις μέρες όμως, η φράση που έγινε η λεζάντα της τραγωδίας των Τεμπών, ήταν ό,τι είπε, σύμφωνα με επιζώντα επιβάτη, ο μηχανοδηγός στον υπεύθυνο εισιτηρίων όταν ξεκινούσε το μοιραίο τρένο: «πάμε κι όπου βγει».

Οι βασιλιάδες χάραζαν πάνω στους θυρεούς τους το «Ισχύς μου η αγάπη του λαού», οι αγωνιστές του ’21 είχαν το «Ελευθερία ή Θάνατος», στο Πολυτεχνείο το «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία» εναντιώθηκε στο «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», ο Μαρξ είχε κηρύξει «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», όμως το «πάμε κι όπου βγει» έμελλε να γίνει το μότο της σημερινής Ελλάδας.

Πικρό, άθλιο σλόγκαν: τι σημαίνει «πάμε κι όπου βγει»; Σημαίνει ας ξεκινήσουμε κάτι, ένα ταξίδι, ένα έργο, μια δραστηριότητα, μια επιχείρηση, κι όπου μας βγάλει ο δρόμος, κι ό,τι γίνει. Χωρίς να έχουμε προετοιμαστεί ή εξασφαλίσει, όσο το δυνατόν, τα μέσα με τα οποία θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αναπόφευκτα θα προκύψουν. Σίγουρα θα συναντήσουμε και Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, αλλά πώς θα σταθούμε απέναντί τους;

Με μια σιδηροδρομική γραμμή ασυντήρητη και ανεπιτήρητη, με το προσωπικό της ανεκπαίδευτο και ελλιπές, αν λέμε «πάμε κι όπου βγει», δηλαδή ξεκινάμε κι ό,τι είναι να γίνει ας γίνει, τότε έχουμε ήδη χάσει από χέρι. Είμαστε «δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα» - μόνο που αυτό ποτέ δεν έρχεται.

«Πάμε κι όπου βγει», σημαίνει πως κάποια πατέντα θα σκαρφιστούμε, κάπως θα τα μπαλώσουμε, ώστε η προχειρότητα, η ολιγωρία, η αβελτηρία, ή ακόμα και ο δόλος μας, να μην αποκαλυφθούν τελικά. Κάπως θα τη βγάλουμε καθαρή, ελπίζουμε, όταν λέμε «πάμε κι όπου βγει», παρ’ όλο που είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων, έχοντας πείσει τους εαυτούς μας και την κοινωνία πως, ναι, με τις πορδές βάφονται αυγά.

Ισως γιατί αυτό το ανεύθυνο, το αυθόρμητο «εντάξει, μωρέ, θα τη βολέψουμε, μη σκας!» καμιά φορά λειτουργεί. Οταν βγαίνουμε, ας πούμε, μια βόλτα χωρίς πρόγραμμα και για αλλού ξεκινάμε κι αλλού καταλήγουμε, τότε ναι, έχει και πλάκα αυτή η απρογραμμάτιστη στάση.

Ομως, θα έρθει, νομοτελειακά, η μαύρη ώρα, η αποφράδα μέρα, που αυτό το «πάμε κι όπου βγει» θα εκραγεί στα χέρια μας με τον χειρότερο, τον πλέον τραγικό τρόπο, όπως κι έγινε. Ανθρώπινο λάθος, συν απαρχαιωμένο δίκτυο, συν εγκληματική αμέλεια, συν φονική αδιαφορία, συν το κέρδος ως υπέρτατη αξία, ίσον πενήντα εφτά άνθρωποι νεκροί.

Κι έτσι, το «πάμε κι όπου βγει» έγινε το σύγχρονο «οϊμέ, βαβαί, ιαταταί!» της αρχαίας τραγικής οδύνης, έγινε το σύνθημα προς αποτροπήν, το ξόρκι που σχηματίζουν με τα σακίδιά τους οι μαθητές στις αυλές των σχολείων τους. Το λένε και το γράφουν, το ουρλιάζουν, μπας και το αφουγκραστούμε, μπας και κάνουμε τελικά ό,τι πρέπει, για να γλιτώσουν τα παιδιά μας τη ζωή τους.

[...] Θα κλείσω τα μάτια θ’ απλώσεις τα χέρια
να βρουν να φωλιάσουν λευκά περιστέρια
αγάπη μου πρώτη αγάπη μεγάλη
θα κλείσω τα μάτια κι όπου με βγάλει.
Στίχοι & μουσική: Ακης Πάνου (1971)

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί
Ο κάθε Ελληνας πολίτης οφείλει να υποβάλει τα ΓΙΑΤΙ του ο καθένας από τη δική του ιδιότητα.
Γιατί
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Η πεισμωμένη πιτσιρικαρία
Η τραγωδία των Τεμπών επιβεβαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, το πώς αντιλαμβάνεται την εξουσία το «παλιό» πολιτικό σύστημα, που αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι τα φτηνά...
Η πεισμωμένη πιτσιρικαρία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ευθύνη
Η εκούσια ανάληψη ευθυνών για μια πράξη κακή, παράνομη, παράτυπη ή ανήθικη γενικώς σπανίζει, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο βίο.
Ευθύνη
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Νέκυια
Η οργή και η απαίτηση δικαιοσύνης, η απόδοση ευθυνών, η πολιτική διάσταση του συμβάντος στα Τέμπη είναι ζητήματα αναγκαία και επιτακτικά.
Νέκυια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι συντάκτες της σιωπής
Οι δυσλειτουργίες αποσιωπώνται ή γράφονται σε μονόστηλα και κάνουν την ελληνική δημοσιογραφία να είναι συνυπεύθυνη.
Οι συντάκτες της σιωπής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας