Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
24°C
24.7° 20.9°
3 BF
68%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.2° 21.3°
1 BF
55%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.0° 18.3°
3 BF
82%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.0° 14.9°
2 BF
75%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
23.0° 21.9°
4 BF
73%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 17.0°
3 BF
78%
Κοζάνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
13°C
16.2° 13.4°
2 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
20°C
19.6° 19.6°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.5°
1 BF
84%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
79%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
23°C
23.4° 22.2°
0 BF
78%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
6 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
24°C
24.2° 24.2°
2 BF
51%
Λάρισα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
77%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
20.1° 17.5°
4 BF
87%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.4° 24.8°
3 BF
91%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
24.9° 21.1°
2 BF
65%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
2 BF
48%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
23.7° 20.5°
2 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
2 BF
84%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το νέο (αμφιλεγόμενο) εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης

«Από την εκπαίδευση μέχρι τον χώρο εργασίας, το νέο εργαλείο AI ChatGPT ανησυχεί εκατομμύρια ανθρώπους» σχολιάζει σε άρθρο του το περιοδικό Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis. Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, από τότε που κυκλοφόρησε το ChatGPT στις 30 Νοεμβρίου 2022, έχει δείξει τις δυνατότητές του να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε αλλά και παίζουμε. Κι αυτό επειδή το πλέον εντυπωσιακό chatbot (ρομποτάκι του chat) μέχρι σήμερα παράγει κείμενο που μοιάζει να έχει συνταχθεί από ανθρώπινο νου και χρησιμοποιείται για κάθε είδους (πολλές φορές) αμφισβητήσιμη χρήση.

Αναφορικά με την εκπαίδευση, το ChatGPT πέρασε πρόσφατα νομικές και επιχειρηματικές «εξετάσεις» από δύο πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα αποτελέσματα να είναι μικτά. Πέτυχε χαμηλό αλλά επιτυχή βαθμό προαγωγής στη νομική, αλλά κέρδισε βαθμό Β έως Β- στο μάθημα της επιχειρηματικότητας. Για τον λόγο αυτό, τονίζει το Cordis, υφίστανται ολοένα αυξανόμενες ανησυχίες για το πώς οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη και αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα και σημαντικοί εκδότες ακαδημαϊκών περιοδικών σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη απαγορεύσει το chatbot.

Είναι δυνατόν το ChatGPT να παραμείνει ανεξέλεγκτο; διερωτώνται οι ειδικοί επιστήμονες. «Χρειάζονται απαγορεύσεις», τόνισε στο CNN ο Κρίστιαν Τέργουις, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια όπου έλαβε χώρα μία από τις εξετάσεις. «Σε τελική ανάλυση, όταν δίνεις πτυχίο σε έναν γιατρό, θέλεις να ξέρει ιατρική, όχι πώς να χρησιμοποιεί ένα bot. Το ίδιο ισχύει και για άλλες πιστοποιήσεις δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου της νομικής και της επιχειρηματικότητας». Ωστόσο, πιστεύει ότι το ChatGPT θα καταστεί τμήμα της μάθησης. «Αν το μόνο στο οποίο καταλήγουμε είναι το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα με πριν, έχουμε χάσει μια καταπληκτική ευκαιρία που έρχεται με το ChatGPT».

«Σε λίγα χρόνια, οι μαθητές θα έρθουν αντιμέτωποι με ανθρώπους που είχαν το δικαίωμα να το χρησιμοποιούν, που έμαθαν να το κάνουν και που έμαθαν σε ποιον βαθμό μπορούν να εμπιστεύονται το εργαλείο ή όχι», αναφέρει η Αμελί Κορντιέ, λέκτορας σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης στο γαλλικό Πανεπιστήμιο της Λιόν, μιλώντας στο δίκτυο «Euronews». Σημείωσε δε ότι πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι το ChatGPT μπορεί να παράξει ακαδημαϊκές εργασίες αρκετά καλές για περιοδικά. Σε ένα άρθρο στο περιοδικό «The Conversation», οι ερευνητές της μελέτης, Μπράιαν Λούσεϊ και Μάικλ Ντόουλινγκ, υποστηρίζουν πάντως ότι η επιστημονική κοινότητα δεν πρέπει να αισθάνεται απειλή από αυτό. «Πιστεύουμε ότι οι ερευνητές πρέπει να βλέπουν το ChatGPT ως βοηθό, όχι ως απειλή. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για ομάδες ερευνητών που δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για την παραδοσιακή (ανθρώπινη) ερευνητική βοήθεια, όπως νέοι ερευνητές σε θέματα οικονομίας και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Αναφέρουν δε ότι είναι πιθανό το ChatGPT (και παρόμοια προγράμματα) να μπορούν να βοηθήσουν στον «εκδημοκρατισμό» της ερευνητικής διαδικασίας.

Ενα άλλο μείζον ερώτημα, γράφει το Cordis, είναι εάν το ChatGPT θα μας «κλέψει» τις δουλειές, όπως προβλέπουν κάποιοι. Οχι περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος Τεχνητής Νοημοσύνης, απαντούν κάποιοι, καθώς οι εργασίες που μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν θα εξαφανιστούν σταδιακά ούτως ή άλλως.

Το ChatGPT όμως ενέχει τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, επειδή μπορεί να γράψει πειστικά μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» και να δημιουργήσει κακόβουλους κώδικες. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει προπαγάνδα και παραπληροφόρηση, όπως έκανε όταν του ζητήθηκε να δημιουργήσει μια ανάρτηση ιστολογίου, μια είδηση ή ένα δοκίμιο σχετικά με το πώς τα εμβόλια για Covid-19 είναι επισφαλή. «Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία και νομίζω ότι αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι σε λάθος χέρια θα προκαλέσει πολλά προβλήματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του NewsGuard, Γκόρντον Κρόβιτς, στο «Associated Press».


Σαν καινούργια!

Τα Public πρωτοπορούν προσθέτοντας μια νέα «Green» επιλογή αγορών με τις refurbished συσκευές τεχνολογίας «second go», αποτέλεσμα της στρατηγικής ένωσης με τα iRepair. Πρόκειται για πλήρως ανακατασκευασμένες συσκευές iPhone και laptop που ξαναφτιάχτηκαν από τους πιστοποιημένους τεχνικούς της γνωστής αλυσίδας iRepair, σύμφωνα με κορυφαία πρότυπα ποιότητας. Δημιουργώντας σημαντικό όφελος, η αγορά μιας refurbished συσκευής μειώνει το κόστος για τους καταναλωτές έως και 50%, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει σημαντικά την κυκλική οικονομία. Οι συγκεκριμένες συσκευές διατίθενται αποκλειστικά στα καταστήματα Public και στο Public.gr με εγγύηση 12 μηνών.

Κάθε μία από αυτές έχει περάσει μια ολοκληρωμένη διαδικασία ελέγχου από το εξειδικευμένο προσωπικό της iRepair και διαθέτει εμπεριστατωμένη αξιολόγηση που πιστοποιεί ότι είναι 100% λειτουργική, σαν καινούργια. Οι καταναλωτές που θα προμηθευτούν μία από αυτές τις συσκευές έχουν τη δυνατότητα δωρεάν επιστροφής σε 30 ημέρες, ενώ για όσους προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές, η παράδοση γίνεται δωρεάν εντός 3 εργάσιμων ημερών σε όλη την Ελλάδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το νέο (αμφιλεγόμενο) εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ