• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 7.2°C / 13.1°C
    2 BF
    29%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 8.2°C / 12.6°C
    2 BF
    29%
  • Πάτρα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 9.8°C / 12.1°C
    3 BF
    45%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    7°C 6.9°C / 6.9°C
    1 BF
    36%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    6°C 5.9°C / 5.9°C
    2 BF
    56%
  • Βέροια
    Αραιές νεφώσεις
    9°C 9.4°C / 10.0°C
    2 BF
    40%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    6°C 6.4°C / 6.4°C
    2 BF
    24%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    6°C 6.3°C / 6.3°C
    1 BF
    56%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 8.3°C / 10.8°C
    4 BF
    53%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    8°C 6.2°C / 7.9°C
    3 BF
    42%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 9.4°C / 9.8°C
    0 BF
    49%
  • Σκόπελος
    Αραιές νεφώσεις
    8°C 8.5°C / 8.5°C
    2 BF
    40%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    10°C 9.9°C / 9.9°C
    2 BF
    62%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    8°C 7.8°C / 7.9°C
    2 BF
    46%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 6.5°C / 10.6°C
    1 BF
    51%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    10°C 10.4°C / 11.8°C
    5 BF
    31%
  • Χαλκίδα
    Αυξημένες νεφώσεις
    9°C 8.3°C / 12.2°C
    2 BF
    33%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 9.3°C / 9.3°C
    3 BF
    46%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 12.7°C / 12.7°C
    1 BF
    43%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    3°C 2.8°C / 2.8°C
    2 BF
    51%

Χαρά Παπαβασιλείου: Αρωμα μνήμης, Εκδόσεις Γαβριηλίδης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Φρίντα και η Κρατούλα

  • A-
  • A+
«Η Φρίντα και η Κρατούλα» είναι το πρώτο της συλλογής διηγημάτων «Αρωμα μνήμης», εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Τα πήγαν τα παιδιά οι δάσκαλοι και οι δασκάλες και τα ’στησαν απ’ την πλατεία του Κιλκίς μέχρι την εκκλησιά του Αϊ-Γιώργη, απ’ τη μια ώς την άλλη άκρη της πόλης. Τους έδωσαν και χάρτινες σημαιούλες, που τις κουνούσαν πέρα-δώθε καμαρωτά καμαρωτά και αν κάποιου σκιζόταν κατά λάθος, σκιζόταν κι η καρδιά σου στα δύο να βλέπεις τόση δυστυχία δακρύβρεχτη στ’ αθώα πρόσωπά τους.

Οι πρόσκοποι με τα θαλασσιά, τα καφετί και τα μπεζ τριγωνικά μαντιλάκια στην πλάτη και το σομπρέρο στο κουρεμένο κεφάλι, με τη σφυρίχτρα κρεμασμένη στο χειροποίητο κορδόνι κρατούσαν την τάξη. Περίμεναν τη Μεγαλειοτάτη.

Μόλις είχε κάνει τα εγκαίνια στην Παιδούπολη του Ζηρού, είχε αγκαλιάσει παιδάκια ορφανά κι άλλα, που είχαν τους πατεράδες τους στο Παραπέτασμα, κι έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες σαν κλώσα με τα κλωσόπουλα. Κόσμος πολύς, χαλασμός και στη Φιλιππιάδα. Τα χωριά είχαν κατέβει από περιέργεια. Οι περισσότεροι όμως, για να δείξουν στο βλοσυρό μάτι του χωροφύλακα το εθνικόφρον τους «είναι» κι ότι δεν είναι με τους από κει, αλλά με τους από δω μεριά.

Και η Λαοκρατούλα, η μικρότερη απ’ τις τρεις κόρες της κυρα-Πολυξένης, που είχε τον άντρα της στο Παραπέτασμα, στο Μονοπλιό κι αυτή στημένη απ’ τις οκτώ κι η ώρα είχε πάει δέκα, έτοιμη να λιποθυμήσει. Πού και πού έδινε το σύνθημα κάποιος φιλοβασιλικός:

«Εέέρχεται, έέέρχεται» και δώσ’ του χειροκροτήματα και φτου κι απ’ την αρχή και πήγε δώδεκα κι ακόμα να φανεί. Τα πεζούλια γέμισαν κωλαράκια, ανάμεσά τους και μεγάλα. Παραβιάστηκαν τα συρμάτινα διαχωριστικά, τα κοντάρια των προσκόπων έσπασαν την ξύλινη απαγορευτική γραμμή κι ακούμπησαν στους ώμους αποκαμωμένα.

Κάποιοι με το μέσον του χωροφύλακα και του επικεφαλής των προσκόπων σουλατσάριζαν επιδεικτικά στο άδειο οδόστρωμα με χαμόγελο Τζοκόντας και προσβλέποντας στο κενό. Επιαναν και κανένα ψιλολόι με παράγοντα της φύλαξης του λαού.

Οι σημαιούλες κόντευαν να γίνουν ράκη θλιβερά στα κουρασμένα χέρια των παιδιών προς παρηγορία κι εκείνων που τις είχαν χάσει από νωρίς. Κι άρχισαν το κυνηγητό πίσω απ’ την πλάτη του ιδρωκοπούντος δάσκαλου, κάτω απ’ τη φλόγα του μεσημεριάτικου ήλιου, που τον εκδικιόταν, γιατί έστησε τα μικρά ηλιοτρόπια τόσες ώρες και νηστικά για τη μέγαιρα. Αυτή είχε βάλει το χέρι της στην οικογενειακή δυστυχία πολλών απ’ αυτά. Ανοιξη ήταν και λιακάδα, λες πως και η φύση τύχαινε να ’ναι με την από δω μεριά.

Εποχούμενη στη βαριά μοτοσικλέτα, επιβλέπουσα η εξουσία πηγαινοερχόταν από τη μια στην άλλη της στημένης υποδοχής άκρη, επαναφέροντας εικόνες αλήστου μνήμης της Κατοχής του σιδερόφρακτου κατακτητή, συνοδευόμενες για άλλους από ρίγη υπερηφάνειας και για άλλους δέους κι ανατριχίλας.

Και ξαφνικά, εκεί που το ’χαν χωνέψει πως η Μεγαλειοτάτη πιθανόν να εμφανιζόταν μπορεί και πάρωρα το γιόμα κατά τη χιλιοτραγουδισμένη μπαλάντα του ιστορικού γιοφυριού, που θα σήκωνε κι αυτό το βάρος του μεγαλείου της, γιατί πώς αλλιώς θα ’μπαινε στην πόλη, βοή σαν πνοή αέρα δυνατή και σαν γιγάντιο κύμα σκέπασε την αγορά, που έσπευσε να τακτοποιηθεί, γιατί πολύ είχε χαλαρώσει, υπό τις ιαχές των οργάνων της τάξης. Τακτοποιούσαν κι αυτά τα πηλήκιά τους, τα σιρίτια τους, τις δερμάτινες ζώνες, ρίχνοντας τήδε κακείσε βλέμματα αγριωπά.

Η μπάντα βρόντηξε τον παιάνα, παλαμάκια, ζητωκραυγές! Κάποια γεροντάκια πετάχτηκαν εκλιπαρώντας τον χωροφύλακα να τ’ αφήσει να της φιλήσουν το χέρι. Το ’χαν τάξει να δώσουν πριν να πάρουν τον τελευταίο ασπασμό. Μα δεν τους έκαναν το χατίρι. Σιγά μην επέτρεπε η Φρίντα στα «γεροχούφταλα» να της μαγαρίσουν το χέρι! Οι δάσκαλοι βάζαν τα παιδιά στη σειρά.

Σήκωναν κι αυτά ψηλά, όσο κι αν ντρέπονταν για το χάλι τους, τις σημαιούλες, χωρίς ν’ αντιλαμβάνονται πόσο αυτές ταυτίζονταν με ό,τι συμβόλιζαν ακριβώς τώρα που κρέμονταν ράκη απ’ τον συρμάτινο κοντό και πως δεκάρα δεν έδινε γι’ αυτό η τιμώμενη απ’ τους εκόντας άκοντας παρατεταγμένους δεξιά κι αριστερά.

Η Λαοκρατούλα, που όλη την ώρα ρούφαγε και ξαναρούφαγε τη συναχωμένη της μυτούλα, άνοιξε τα ολοστρόγγυλα ματάκια της διάπλατα, σαν είδε τη βασίλισσα να ’ρχεται προς το μέρος της. Την ακούμπησε στο κεφάλι της και κοιτώντας τη γλυκά τη ρώτησε:

«Πώς σε λένε;». Μούγκα η μικρή! Πώς να ξεστομίσει τέτοιο όνομα στη Φρειδερίκη! Αν και παιδί, ήταν αρκετά ώριμη στο μυαλό η Κρατούλα και κρατήθηκε. Ωσπου να ξαναρωτήσει η άλλη, σαν δεντρογαλιά πετάχτηκε η Λόλα, η αδερφή της, από πίσω και της σφύριξε στο αναψοκοκκινισμένο αυτάκι της:

«Μαρία, πες, Μαρία».

«Μαρία με λέν’», είπε η Κρατούλα. Κι από τότε τη φώναζαν οι δικοί της Τούλα, ούτε καν Κρατούλα. Σκέτο Τούλα, γιατί πού ξέρεις; Μπορεί συνειρμικά να πήγαινε ο νους και στο πρώτο συνθετικό τού ακμάζοντος την περίοδο του Εμφυλίου ονόματος κι αυτό στα συνθήματα του παρελθόντος: «Ο λαός στην εξουσία, λαϊκή κυριαρχία», κι αχ, αυτά τα φαντάσματα! Για τέτοια ήμασταν πάλι; Τράβηξε τι τράβηξε η οικογένεια στη δίνη του Εμφυλίου!

Της Πολυξένης ο ένας της αδερφός σφάχτηκε σαν τραγί σε μια ρεματιά και το κεφάλι του το κρέμασαν οι Εδεσίτες απ’ το τσιγκέλι μαζί καμιά δεκαριά άλλα στο Μονοπλιό σε αντίποινα, γιατί οι Ελασίτες είχαν ξεκάνει τρεις δικούς τους. Χώρια που ο άντρας της βρισκόταν στο Παραπέτασμα χωρίς ελπίδα γυρισμού και μεγάλωνε ολομόναχη τις τρεις κόρες της. Αυτό έλειπε, να πήγαινε και γυρεύοντας! Τις κυνηγημένες απ’ τη λαίλαπα των «εθνικοφρόνων» ιδέες της τις είχε πλέον βαθιά καταχωνιάσει στην ψυχή της μαζί με τ’ όνομα της κόρης της. Ποιος ήξερε!... Μπορεί μετά από χρόνια να την ξαναφώναζε χωρίς πια να φοβάται: ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ.

*Συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επιζών από τα βάθη της κόλασης
Οι «Ιστορίες από την Κολυμά» είναι μια σειρά από μικρά διηγήματα από τα δεκαεπτά χρόνια που ο Βαρλάμ Σαλάμοφ πέρασε στα σοβιετικά γκούλαγκ.
Επιζών από τα βάθη της κόλασης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Από το χαμόγελο να ξαναρχίσουμε
Διηγήματα που ξαναζωντανεύουν υπαρκτές προσωπικότητες, που έζησαν και έδρασαν στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, στη διάρκεια του Εμφυλίου.
Από το χαμόγελο να ξαναρχίσουμε
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η φωνή της σιωπής
Δεκαπέντε διηγήματα που κινούνται πάλι στο κλίμα της ηθογραφίας, συγκινητικά, απρόσμενα στην εξέλιξη, ζοφερά και πικρά.
Η φωνή της σιωπής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο ιδιόμορφος χαρακτήρας της γηραιάς Αλβιώνος
Ενα από τα αδιαμφισβήτητα λογοτεχνικά ταλέντα του Κόου είναι να μεταφέρει με συναρπαστικό τρόπο την ψυχοσύνθεση των κατώτερων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.
Ο ιδιόμορφος χαρακτήρας της γηραιάς Αλβιώνος
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το γελοίο ως πολιτικό εργαλείο
O δρ Βιθέντε Ορντόνιεθ Ρόιγκ καταγράφει στο παρόν δοκίμιο πώς, από την αρχαιότητα ακόμη έως και σήμερα, ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το γέλιο για να γελοιοποιήσει.
Το γελοίο ως πολιτικό εργαλείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας