• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.7°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 7.4°C
  6 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 4.0°C / 9.4°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.8°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 8.0°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.0°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 3.4°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.8°C / 12.2°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 10.6°C
  1 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  7 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  7 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.8°C
  3 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 8.8°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 10.4°C
  3 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.8°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.2°C / 2.2°C
  1 BF
  90%

«Η Κιβωτός του Νώε στο όρος Αραράτ», του Simon de Myle

https://commons.wikimedia.org/
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κιβωτός

 • A-
 • A+

Κιβωτός σημαίνει κουτί μεγάλου μεγέθους, κιβώτιο, που αξιοποιείται κυρίως ως θήκη για τη φύλαξη ιερών κειμηλίων, σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

Είναι γνωστή η Κιβωτός της Διαθήκης, το φορητό κιβώτιο των Εβραίων, που περιείχε τις δύο πέτρινες πλάκες του Μωυσή με τις Δέκα Εντολές, τη στάμνα του μάννα (της τροφής που έριξε ο Θεός από τον ουρανό για να χορτάσει ο λαός Του), καθώς και τη Ράβδο του Ααρών, του πρώτου Αρχιερέα του Ισραήλ και μεγαλύτερου αδελφού του Μωυσή.

Ολα αυτά τα αντικείμενα εντός της Κιβωτού πιστοποιούσαν την παρουσία του Θεού. Η Κιβωτός της Διαθήκης κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έδωσε στον Μωυσή, υποτίθεται, ο ίδιος ο Θεός, και ήταν το πιο ιερό και ισχυρό αντικείμενο που κουβαλούσαν οι Ισραηλίτες κατά τη σαραντάχρονη περιπλάνησή τους στην έρημο – ένας συνδυασμός όπλου και «ασυρμάτου» για επικοινωνία με τον Υψιστο.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Κιβωτός έκαιγε τους αγκαθωτούς θάμνους και άλλα εμπόδια κατά την πορεία, ενώ σπινθήρες εκπορευόμενοι από το καπάκι της σκότωναν φίδια και σκορπιούς... Μάλιστα, ένας αμαξάς που άγγιξε την Κιβωτό για να μην πέσει από το ταρακούνημα της άμαξας, όπου ήταν φορτωμένη, κεραυνοβολήθηκε επιτόπου.

Φυσικά, το Χόλιγουντ αξιοποίησε τον μύθο της Κιβωτού στην ταινία «Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού», στην οποία ο αρχαιολόγος/αρχαιοκάπηλος Ιντιάνα Τζόουνς σώζει αυτό το πανόσιο αντικείμενο από τους ναζί, που σκόπευαν να το χρησιμοποιήσουν ως το απόλυτο όπλο για να κυριεύσουν τον κόσμο...

Εκτός από την Κιβωτό της Διαθήκης, υπάρχει βέβαια και η περίφημη Κιβωτός του Νώε, το τεράστιο πλοίο που κατασκεύασε καθ’ υπόδειξιν του Θεού για να σώσει από τον Κατακλυσμό τον εαυτό του, την οικογένειά του και ένα ζεύγος από κάθε ζωικό είδος. Ο Θεός είχε δώσει στον Νώε πολύ συγκεκριμένες οδηγίες: «τριακοσίων πήχεων το μήκος της κιβωτού και πεντήκοντα πήχεων το πλάτος και τριάκοντα πήχεων το ύψος αυτής», (Γένεσις ΣΤ΄ 15-16).

Ακόμα και με τα σημερινά μέτρα, μιλάμε για ένα πελώριο πλοίο, 150 μέτρα μακρύ, 25 πλατύ και 15 μέτρα ψηλό, το οποίο προσάραξε, υποτίθεται, στην κορυφή του Αραράτ όταν αποσύρθηκαν τα νερά, όπου ακόμα και τώρα κάποιοι γραφικοί ισχυρίζονται πως το έχουν ανακαλύψει (όπως και την Κιβωτό της Διαθήκης, στην Αιθιοπία...).

Η λέξη «κιβωτός» είναι αγνώστου ετύμου. Πιθανώς είναι ένα δάνειο σημιτικής προέλευσης – στα συριακά υπάρχει η λέξη «qabatha», αν και υπάρχει η άποψη πως αυτός ο όρος προέρχεται από τα Ελληνικά. Το Λεξικό λέει πως οι Εβδομήκοντα, στη μετάφρασή τους της Παλαιάς Διαθήκης, χρησιμοποίησαν τη λέξη «κιβωτός» ως απόδοση των εβραϊκών λέξεων «tebah» για την Κιβωτό του Νώε, που σημαίνει «κουτί, κιβώτιο», και «aron», ως μέρος της φράσης «aron habberit», δηλαδή «Κιβωτός της Διαθήκης».

Οπως και να ’χει, η κιβωτός είναι κάθε «χώρος ή μέσο διατήρησης και φύλαξης της πολιτισμικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς, χώρος ιερής παρακαταθήκης», σύμφωνα με τη μεταφορική σημασία της λέξης που παραθέτει το Λεξικό, δίνοντας ως παράδειγμα την Εκκλησία που υπήρξε η «Κιβωτός των ελληνικών παραδόσεων κατά την Τουρκοκρατία».

Με δυο λόγια, ό,τι φυλάσσεται σε μια Κιβωτό, ας πούμε του Κόσμου, πρέπει να είναι προστατευμένο, πρώτα απ’ όλα από τους ίδιους τους φύλακες, τους ιδρυτές και δημιουργούς αυτής της Κιβωτού. Είτε είναι ιερό αντικείμενο, είτε ζώο, είτε παιδί, που ασφαλώς είναι και το σημαντικότερο απ’ όλα.


📌 Στην Κιβωτό ο Νώε μαζί με τη γυναίκα του, τους τρεις γιους του και τις γυναίκες τους ήρθαν αντιμέτωποι με τον κατακλυσμό που διήρκεσε 40 ημέρες, μια τιμωρητική πράξη που προκάλεσε η ηθική κατάπτωση του τότε κόσμου. Ο Νώε διασώθηκε ως άνθρωπος δίκαιος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
«Δύσαν οι μύθοι κι οι θεοί» *
Εδώ γύρω σου ακούς να συζητιούνται όλα, μα όλα τα θέματα της επικαιρότητας και -σε αντίθεση με την εφημερίδα όπου ο καθένας γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενό του- οι γείτονές μου στον καφενέ γνωρίζουν καλά...
«Δύσαν οι μύθοι κι οι θεοί» *
ΝΗΣΙΔΕΣ
Περί Μυστηριακού και Λογικού
Η πολιτισμική εξέλιξη μείωσε δραστικά την ερμηνευτική ισχύ του μυστηριακού χώρου που αντιδρά με μεταφυσικές και θεϊστικές παρεμβάσεις στην επιστήμη.
Περί Μυστηριακού και Λογικού
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Σκαντζόχοιροι και σεξ!
Ο μύθος λέει πως η θρησκεία απαγορεύει την κατανάλωση του υπέροχου αυτού ζώου, διότι υποτίθεται πως είναι το μόνο θηλαστικό που κάνει σεξ όπως ο άνθρωπος
Σκαντζόχοιροι και σεξ!
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Πρόσωπα ανάμεσα στην ανάσταση
Βράδυ Ανάστασης στη μονή της Αγίας Λαύρας. Συσκότιση καθ' όλη τη διάρκεια, πλήρης απουσία βεγγαλικών, ανεκτά φάλτσοι ψάλτες. Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι άσχημα. Με κάποιον τρόπο είναι ήσυχα. Τόσο ώστε να...
Πρόσωπα ανάμεσα στην ανάσταση
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Limbo
Στον Δάντη και πιο συγκεκριμένα στο τέταρτο Ασμα της Κόλασης το Limbo βρίσκεται στην είσοδο της Κόλασης. Οι κάτοικοι του Limbo δεν υφίστανται βασανιστήρια όμοια με τους υπόλοιπους κύκλους της Κόλασης. Η δική...
Limbo
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αναζητώντας τις σωστές λέξεις
Οταν διαγνώστηκε ο καρκίνος μου, πρωτοπαθής και μεταστατικός, πρωτοχρονιάτικο «δώρο» του 2016 στο 2017 το ανακοίνωσα πρώτα στην οικογένειά μου και τον αδερφό μου. Θυμήθηκα τον στίχο του Σεφέρη «κι έσκυβες σαν...
Αναζητώντας τις σωστές λέξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας