• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.2°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.7°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  1 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.2°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.2°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.4°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.6°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 1.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 1.5°C / 7.2°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 9.3°C
  1 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.0°C / 0.0°C
  2 BF
  84%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν αισθάνομαι μιλώ κι όταν πεινάω τρώω

 • A-
 • A+

Λοιπόν τελικά σκέφτομαι ότι υπάρχει πάντα μια ισορροπία, είτε είναι κατάλληλη είτε όχι. Ακόμη και στην παχυσαρκία –παρόλο που ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους κινείται διατροφικά στα άκρα, δηλαδή μεταξύ δίαιτας (συνήθως στερητικής) και πολυφαγίας‒, ακόμη κι εκεί διατηρείται μια σταθερά, κι αυτή είναι ο όγκος του, ο οποίος δύσκολα αλλάζει.

Στην κινεζική κουλτούρα τα αντίθετα (το Γιν και το Γιανγκ) αντιπροσωπεύουν την κοσμική ισορροπία ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, στο καλό και το κακό. Ας πούμε λοιπόν ότι η εξισορρόπηση δημιουργείται με ό,τι συμβάλλει στη διατήρηση μιας σταθεράς.

Οταν κάποιος ελέγχει τα πάντα –θυμό, συναισθήματα, καταστάσεις, διεκπεραιώσεις‒, πιθανόν το μόνο πεδίο όπου χάνει τον έλεγχο είναι εκείνο της πρόσληψης τροφής (πολυφαγία), και έτσι επέρχεται μια εξισορρόπηση. Οπως ακριβώς το μπαλόνι, που αν το πιέσεις, θα δημιουργήσει κάπου ένα εξόγκωμα, σαν καρούμπαλο, για να μη σκάσει.

«Μόλις τρώω ζάχαρη ύστερα από λίγο είμαι σε νιρβάνα».

Με εκμυστηρεύσεις ξεκινούσε πάντα τις συζητήσεις μας. Καθόταν στην καρέκλα απέναντί μου και μιλούσε πάντα πρόθυμα για το πώς αισθανόταν.

«Για δυο λεπτά, για πέντε, νιώθω ευτυχισμένη, τόσο όσο χρειάζεται η ζάχαρη για να δράσει μέσα μου. Ευφορία είναι η ακριβής λέξη», έλεγε κι έπαιρνε βαθιά ανάσα.

Μετά περιέγραφε τα υπέροχα σοκολατάκια σε σχήμα αστεριού που είχε φάει, αλλά και την αναζήτηση της συνταγής τού πιο νόστιμου κέικ που είχε δοκιμάσει ποτέ στη ζωή της. Φυσικά ήταν μια κατάκτηση δική της να μπορεί πλέον να περιγράφει τις τροφές που έτρωγε. Είχε φύγει η ντροπή και το μεγαλύτερο μέρος της ενοχής που είχε όταν ξεκίνησε την προσπάθεια να αδυνατίσει.

Κατ’ ουσίαν όμως δεν μίλαγε ακόμα για τα συναισθήματά της, προς το παρόν περιέγραφε τι την έκανε να νιώθει η τροφή. Ηξερα όμως ότι αγωνιζόταν να υπερβεί τον εαυτό της. Πώς μπορούσα να μην είμαι ικανοποιημένη ή να μη θαυμάζω κάθε στάδιο προόδου που κατακτούσε, αφού γνώριζα (ίσως εγώ καλύτερα από τον καθένα) την τεράστια μάχη που έδινε καθημερινά για να οργανώσει τα γεύματά της, να προσπαθήσει να γυμναστεί, να φροντίσει τον ύπνο και τη χαλάρωσή της, αλλά και να αντιμετωπίσει την απογοήτευσή της τις φορές που η ζυγαριά δεν έδειχνε απώλεια κιλών και συνάμα να απαλλαγεί από την αυτοεπίκρισή της.

Στη διαταραχή βάρους ο στόχος είναι να φτάσει κανείς να περιγράφει με λέξεις αυτό που νιώθει και να μην το «καταπίνει». Οταν μπορέσει να βιώνει τα συναισθήματα και να μην τα εξαφανίζει, καταπίνοντάς τα ως τροφή, μόνο τότε όλα θα βρουν τη θέση τους, ακόμη και ο όγκος της.

Οταν αισθάνεται να μιλά κι όταν πεινά να τρώει. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα να μην έχει ανάγκη το βάρος για να κρύβεται πίσω απ’ αυτό ‒ ή με αυτό να παρουσιάζεται ως άλλη. Και να φανταστείς ότι συνήθως οι άνθρωποι έχουν μάθει ότι για να αδυνατίσεις, πρέπει να ράψεις το στόμα σου.

Μέρα με τη μέρα η γυναίκα αυτή έπρεπε να περάσει από τον ανταγωνισμό που είχε με τα κιλά της, με τον εαυτό της, με τη ζυγαριά και τις πολυφαγίες της σε έναν συναγωνισμό μαζί τους. Κι αυτό παρόλο που της φαινόταν αδιανόητο να συμφιλιωθεί με τα κιλά που έδειχνε η ζυγαριά, με τον όγκο του σώματός της ή με το γεμάτο μέχρι σκασμού στομάχι της.

Κι όταν μια μέρα ήρθε στο γραφείο και μου είπε «Σας μιλάω συνέχεια για τα παραπανίσια κιλά μου, για την περίσσια τροφή που καταναλώνω, για τον περισσότερο όγκο μου... Ομως εγώ αισθάνομαι ότι μου λείπουν πολλά... Σαν να είναι δηλαδή το σώμα μου σε πλεόνασμα, αλλά η καρδιά μου σε έλλειμμα», έμεινα με ανοιχτό το στόμα.


Αγριμόνιο

Dreamstime.com

Επιστημονική ονομασία: Αγριμόνιο το Ευπατόριο (Agrimonia Eupatoria). Τα υπέργεια τμήματα του φυτού περιέχουν τανίνες, συμπεριλαμβανομένων και των κατεχινών, αλλά και φλαβονοειδή όπως π.χ. η λουτεολίνη.

Οι αρχαίοι Ελληνες το χρησιμοποιούσαν για προβλήματα ματιών, οι Αγγλοσάξονες για να γιατρεύουν δαγκώματα από φίδια και οι Ινδιάνοι για προβλήματα πυρετού.

Ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για τη θεραπεία του έλκους.

Το φυτό είναι στυπτικό και επουλωτικό σε πληγές, πρηξίματα, μώλωπες και διαστρέμματα.

Είναι διουρητικό, χρησιμοποιείται για το σάκχαρο και τον σακχαροδιαβήτη, κατάλληλο βότανο για νεφρά, σπουδαίο για πονόλαιμο και λαρυγγίτιδα. Είναι πολύτιμο και ευεργετικό για τις ασθένειες του λαιμού και του στόματος.

● Πληροφορίες από την ιστοσελίδα «Εναλλακτική Δράση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Για τη γεύση…
Η ραγδαία ανάπτυξη της γαστρονομικής φιλολογίας συμπίπτει με τη βαθμιαία εγκατάλειψη της σπιτικής μαγειρικής.
Για τη γεύση…
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τροφοκλοπή
Η κλοπή είναι ένα θέμα που τριβελίζει τη ζωή των υπέρβαρων, αφού την αίσθηση κλοπής έχει κανείς όταν προβαίνει σε πολυφαγία.
Τροφοκλοπή
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εχει σκοπό το βάρος;
Ο στόχος και το αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη της διατροφικής τους συνειδητότητας: να αντιληφθούν ή να μάθουν ότι η παχυσαρκία δεν είναι μια απλή υπόθεση.
Εχει σκοπό το βάρος;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ξέρω να με φροντίζω;
Είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια αδυνατίσματος είναι ο ίδιος ο εαυτός του παχύσαρκου που απορριπτικά χαρακτηρίζει και αντιμετωπίζει τις διατροφικές του συμπεριφορές.
Ξέρω να με φροντίζω;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τρώω χαρά
Η Σόνια ξεκινούσε δίαιτα τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, τη Δευτέρα μετά την Πρωτοχρονιά ή μετά το Πάσχα, μετά τις διακοπές ή μετά από κάποιο τριήμερο που θεωρούσε ότι το παράκανε
Τρώω χαρά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας