• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.7°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 7.4°C
  6 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 4.0°C / 9.4°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.8°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 8.0°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.0°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 3.4°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.8°C / 12.2°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 10.6°C
  1 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  7 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  7 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.8°C
  3 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 8.8°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 10.4°C
  3 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.8°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.2°C / 2.2°C
  1 BF
  90%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η παιδαγωγική δύναμη του θεάτρου

 • A-
 • A+

«Ο ουσιαστικότερος λόγος ύπαρξης του θεάτρου είναι να βοηθάει τον άνθρωπο να σκέφτεται και όχι να... χωνεύει, να γελάει και όχι να γαργαλιέται, να σαρκάζει και όχι να... χασμουριέται, να κινείται και όχι να υποτάσσεται, να γίνεται τολμηρότερος, σωστότερος, καλύτερος...»
Μπρεχτ

Κανένα βιβλίο δεν μπορεί να διδάξει τόσο σωστά, τόσο άμεσα, τόσο αποτελεσματικά όσο ένα θεατρικό έργο με μια σωστή θεατρική παράσταση. Μακάρι αυτές οι θέσεις μας να ακουστούν θετικά από ένα μεγάλο ποσοστό θεατρικών παραγόντων της εποχής μας που προτιμούν έργα κενά περιεχομένου.

Πριν από χρόνια, ένας φωτισμένος δάσκαλος έκανε ένα πείραμα με καταπληκτική επιτυχία. Θέλοντας να διδάξει Γεωγραφία, έβλεπε ότι τα παιδιά ή δεν πρόσεχαν ή δεν καταλάβαιναν. Λίγα μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τη Γη, τις χώρες, τα προϊόντα τους, τα χαρακτηριστικά τους. Και έκανε κάτι παράλογο, τολμηρό.

Εδωσε στο κάθε παιδί το όνομα μιας χώρας, τους είπε να μάθουν όσα μπορούσαν γι’ αυτήν τη χώρα και την άλλη μέρα τα έβαλε και... έπαιξαν το παιχνίδι της Γης, τοποθετώντας τα σφαιρικά, μέσα στην τάξη, με ανάλογες θέσεις, με καρτελάκια που έγραφαν το στίγμα και το σχήμα κάθε χώρας.

Κι άφησε τα παιδιά ελεύθερα να αυτοσχεδιάζουν, να ρωτάνε το ένα το άλλο, να... κοροϊδεύουν οι... μεγάλες χώρες τις μικρές, να πουλάνε προϊόντα, να κάνουν πόλεμο και να υπογράφουν σύμφωνα ειρήνης, να διηγείται το κάθε παιδί-χώρα τα βάσανα και την ιστορία του στο άλλο παιδί-χώρα. Η επιτυχία ήταν συγκλονιστική. Η Γεωγραφία έγινε το αγαπημένο μάθημα για τα παιδιά και οι γνώσεις τους τέλειες...

Σε μια θεατρική παράσταση ενός αντιπολεμικού έργου, μια μητέρα με δυο παιδιά, μόλις τέλειωσε το έργο, σηκώθηκε από τις πρώτες θέσεις και φώναξε δυνατά: «Αυτά που έμαθαν σήμερα τα παιδιά μου δεν θα τα μάθουν ποτέ σε 10 Πανεπιστήμια»...

Μια οικογενειακή εκπομπή της ΕΡΤ (τότε ΕΙΡ), πριν από περίπου 60 χρόνια, είχε για καθημερινό θέμα της τα προβλήματα, τις χαρές και τις λύπες, τα όνειρα και τις απογοητεύσεις μιας ελληνικής μεσοαστικής οικογένειας. Ο συγγραφέας αυτής της ραδιοφωνικής εκπομπής και οι παιδαγωγοί-συνεργάτες του προσπαθούσαν, μέσα από τα πρόσωπα αυτής της ραδιοφωνικής οικογένειας (πατέρας, μητέρα, παιδιά, κ.λπ...), να προσφέρουν... μαθήματα στα μέλη της οικογένειας, με σύνεση αλλά και ρεαλισμό, με χιούμορ και μέτρο, προβάλλοντας τα καλά και καταδικάζοντας τα στραβά του άμεσου περιβάλλοντος. Κι όλα αυτά με απλό, καθημερινό διάλογο, όπως θα μιλούσε, όπως θα φερόταν μια απλή, μεσοαστική ελληνική οικογένεια.

Αυτή λοιπόν η εκπομπή είχε τόσο επηρεάσει την καθημερινή ζωή πολλών μεσοαστικών σπιτιών, που πολλοί γονείς και πολλά παιδιά σκέφτονταν, ζούσαν, έπρατταν όπως και οι ήρωες αυτής της ραδιοφωνικής οικογένειας. Αμέτρητα γράμματα ρωτούσαν, ήθελαν περισσότερα στοιχεία, έδειχναν την αφομοίωση της εκπομπής και τη δίψα των ακροατών.

Και ραδιοφωνικά ακόμη, ο θεατρικός λόγος και η σωστή ερμηνεία έχουν τεράστια παιδαγωγική δύναμη. Οσα βιβλία κι αν τυπωθούν, όσες διαλέξεις κι αν γίνουν, τίποτα δεν έχει τη μεγάλη δύναμη να διαπαιδαγωγήσει και να κατευθύνει σε τόση έκταση, με τόση αμεσότητα και τόση αποτελεσματικότητα, όσο η θεατρική μορφή οποιουδήποτε θέματος.

«Πολλά μπορούν να προσφέρουν σήμερα και η τηλεόραση και ο κινηματογράφος. Ενα μόνο δεν μπορούν: τη ζωντανή, την άμεση επαφή του θεατή με τον ηθοποιό. Αυτή είναι η τεράστια δύναμη του θεάτρου που θα κρατήσει για πάντα δική του».
Γκροτόφσκι

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Υποθήκες
Ο νέος ηθοποιός οφείλει να βλέπει θέατρο, να διαβάζει, να μελετά τον περίγυρό του, την κοινωνία, τους χαρακτήρες, τον κόσμο ολόκληρο, σε βάθος.
Υποθήκες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το θέατρο ανθεί τον χειμώνα
Μια πρώτη πλάγια ματιά στο ρεπερτόριο των παραστάσεων που έρχονται επιτρέπει μια αισιόδοξη -και αντικειμενική- διαπίστωση και πολλές -υποκειμενικές- προτάσεις.
Το θέατρο ανθεί τον χειμώνα
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Εχουμε ένα μερίδιο στη ζωή αυτού του τόπου»
Αιμιλία Υψηλάντη και Χρύσα Καψούλη μιλούν για τη συνεργασία τους στην «Κυρία Κλάιν» του Νίκολας Ράιτ, το θέατρο και τη θέση της τέχνης στον άνθρωπο και τη κοινωνία.
«Εχουμε ένα μερίδιο στη ζωή αυτού του τόπου»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σωκράτης Καραντινός, ο Δάσκαλος
Να καταλάβουμε την τεράστια δύναμη του θεάτρου για μια άμεση, πολύπλευρη, ουσιαστική παιδεία και για όλα τα μεγάλα προβλήματα των ιδεολογικών και των κοινωνικών αγώνων.
Σωκράτης Καραντινός, ο Δάσκαλος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας