• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.2°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.7°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  1 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.2°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.2°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.4°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.6°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 1.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 1.5°C / 7.2°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 9.3°C
  1 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.0°C / 0.0°C
  2 BF
  84%
BRUCE DAVIDSON/MAGNUM PHOTOS/ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΩΜΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μοναξιά του έρωτα και της εξορίας

 • A-
 • A+
Σε όλα τα βιβλία του Ισαάκ Μπασέβις Σίνγκερ οι λογοτεχνικοί χαρακτήρες είναι πάντα προβληματισμένοι και πληγωμένοι με κάποιο τρόπο από τη μοίρα, στοιχειωμένοι από το παρελθόν τους αναζητούν ένα νέο παρόν.

«Σε κάποιο βιβλίο ή σε κάποιο περιοδικό είχα συναντήσει τη φράση “διχασμένη προσωπικότητα”, κι έτσι απέδωσα τη διάγνωση και στον εαυτό μου. Γιατί αυτό ακριβώς ήμουν – κομμένος στα δύο, διαιρεμένος, ένα σώμα με πολλές ψυχές, που καθεμιά με τραβούσε σε διαφορετική κατεύθυνση»

Ο νομπελίστας Ισαάκ Μπασέβις Σίνγκερ είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του ταραγμένου αιώνα που έζησε (1903-1991) μαζί με άλλους μεγάλους που έγιναν όμως περισσότερο γνωστοί στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως και στην Ελλάδα αποκτά το δικό του μεγάλο αναγνωστικό κοινό και δικαίως.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε έναν τόμο η αυτοβιογραφική τριλογία του «Ερωτας και εξορία» από τις εκδόσεις Δώμα σε εξαιρετική μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου. Πρόκειται για μια πραγματικά συναρπαστική αφήγηση που ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Πολωνία έως την εγκατάστασή του στην Αμερική. Η βαθιά και εξαιρετικά ειλικρινής γλώσσα του βιβλίου είναι συχνά μια ακτινογραφία του πολιτισμού, της ιστορίας και της υπαρξιακής αναζήτησης του ανθρώπου.

Σε όλα τα βιβλία του οι λογοτεχνικοί χαρακτήρες του είναι πάντα προβληματισμένοι και πληγωμένοι με κάποιο τρόπο από τη μοίρα, στοιχειωμένοι από το παρελθόν τους αναζητούν ένα νέο παρόν. Με τον ίδιο τρόπο και δίχως να κάνει εκπτώσεις στην ιστορική έρευνα και αλήθεια –όπως και στην εβραϊκή θρησκεία– καθοδηγεί και τον εαυτό του ως ήρωα του βιβλίου του.

Καθώς τα χρόνια περνούν και αυτός μεγαλώνει και ωριμάζει, μαθαίνει όλο και περισσότερα για την πίστη του, την ιστορία του και τον εαυτό του. Οταν τελικά φεύγει από το πατρικό, η υπαρξιακή αναζήτηση γίνεται έντονη, παρασύροντας και τον αναγνώστη στα αδιέξοδα του πολύ πραγματικού κόσμου που ζούμε.

Ο Σίνγκερ αναφέρεται συχνά στις λογοτεχνικές προσωπικές επιρροές των πρώτων του χρόνων στο σπίτι της Βαρσοβίας. Γύρω και μέσα από αυτό το σπίτι –στο πρώτο μέρος της τριλογίας «Ενα μικρό αγόρι σε αναζήτηση του Θεού»– περιγράφει τη γειτονιά, το περιβάλλον και τους ανθρώπους του: τον αθεϊσμό του αδελφού του Γιοεσούα, τα «ιερά βιβλία», τις εφημερίδες Γίντις, τον ορθόδοξο ραβίνο πατέρα του, την οξύτητα της μητέρας του, το σχολείο του. Και φυσικά η απειλή των Γερμανών είναι κυρίαρχη: «Οι Γερμανοί είχαν φτάσει τόσο κοντά στη Βαρσοβία, που άκουγα στο δρόμο τα κανόνια τους. Εβλεπα με τη φαντασία μου χίλιους στρατιώτες να σκοτώνονται με κάθε κανονιά».

Στο δεύτερο μέρος, «Ενας νέος άντρας σε αναζήτηση του έρωτα», η σχεδόν εμμονική προσπάθεια για την κατάκτηση γυναικών που τον γοήτευσαν γινόταν παράλληλα με την πιο ώριμη αναζήτηση της γνώσης: «Μπορεί να είναι η χαλιναγώγηση των συναισθημάτων εξίσου μεγάλη περιπέτεια όσο και το να τ’ αφήσεις να κάνουν ό,τι θέλουν; Μπορεί να έχει τον ίδιο μεγάλο κίνδυνο το χτίσιμο όσο και το γκρέμισμα; Μπορεί ποτέ ο άνθρωπος να μάθει να υπακούει στα καπρίτσια και τους πόθους της φύσης του, χωρίς να βλάπτει τους άλλους ανθρώπους και τα ζώα; Είχα καταλήξει πολλές φορές ότι αυτό είναι αδύνατο, κι ωστόσο όλο επέστρεφα σε τούτο το υπέρτατο πρόβλημα που με ταλαιπωρούσε από τότε που ήμουν παιδί».

Στο τρίτο μέρος, «Χαμένος στην Αμερική» , ο «πειναλέος κόμης» όπως τον χαρακτηρίζει η ερωμένη του, αφήνει πίσω του το λογοτεχνικό σινάφι της Βαρσοβίας και τις εκεί ερωμένες και «βουτά» στη νέα χώρα, στην αμερικανική κουλτούρα, που άλλοτε τον σώζει και άλλοτε τον καταπίνει. Η λέξη «χαμένος» έχει πολλές έννοιες και τις νιώθει όλες: «Ο Θεός δεν παίζει ζάρια. Κάπου υπήρχε μια αλήθεια που μπορούσε να εξηγήσει την αποτρόπαιη δράση του Χμελνίτσκι, την τρέλα του Χίτλερ, τη μεγαλομανία του Στάλιν, το πνευματικό μεγαλείο του Μπάαλ Σεμ, τον κάθε παλμό του φωτός, το κάθε τρέμουλο των νεύρων».

Σε αυτή τη σπουδαία αυτοβιογραφία του Ισαάκ Μπασέβις Σίνγκερ, όμως, δεν θα βρείτε μόνο την ιστορία ενός ανθρώπου, θα βρείτε πολύτιμα «σπαράγματα» από την ιστορία, τη φιλοσοφία, τον μυστικισμό και τη λογοτεχνία με τέτοιο συναρπαστικό τρόπο, που την καθιστά μοναδική στο είδος της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η αδυσώπητη μελαγχολία του κόσμου μας
Στο νέο βιβλίο τηε Ζενιτέρ μπαίνουμε στο «θορυβώδες» μυαλό δυο ηρώων φαινομενικά αντίθετων: του Αντουάν, ενός συστημικού πολιτικού συμβούλου, και της «Αυτής», μιας ασυμβίβαστης χάκερ του διαδικτύου.
Η αδυσώπητη μελαγχολία του κόσμου μας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Στον βυθό του Μακάρθι
Το καινούργιο βιβλίο του Κόρμακ Μακάρθι αποτελεί εκδοτικό γεγονός που μας οδηγεί και πάλι στα βάθη της αβύσσου της ανθρώπινης ψυχής.
Στον βυθό του Μακάρθι
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο οργισμένος έφηβος του Ντοστογιέφσκι
Ο «Εφηβος», το σπουδαίο αυτό μυθιστόρημα, συνδυάζει το τραγικό με το απίθανα κωμικό, το κυνικό και το βαθιά συναισθηματικό, σε στιγμές που δεν το περιμένεις.
Ο οργισμένος έφηβος του Ντοστογιέφσκι
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Ο νους, όταν ονειρεύεται, δεν έχει υπομονή»
Το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, που τον αγαπά ιδιαίτερα, θα πρέπει να αφεθεί στην αφηγηματική ικανότητά του δίχως να περιμένει τους κανόνες που διέπουν μια ομαλή λογοτεχνική εμπειρία.
«Ο νους, όταν ονειρεύεται, δεν έχει υπομονή»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας