▶ Οταν το ντοκιμαντέρ γίνεται η τέχνη της αλήθειας...
Εχουμε, ίσως, συνηθίσει σκηνοθέτες να προσπαθούν να κάνουν ντοκιμαντέρ που εμπεριέχουν και μαρτυρίες και αρχειακό υλικό και στοιχεία μυθοπλασίας και εικαστικές παρεμβάσεις και και και... Ελάχιστες είναι οι αντίστοιχες προσπάθειες, όσον αφορά τις ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας έστω, που κατορθώνουν να συνδυάσουν πραγματικά όλα τα παραπάνω με έναν τρόπο ώστε να μην, εν τέλει, καταλύεται ο αρχικός σκοπός: η δημιουργία μιας ταινίας, με σενάριο και δομή, με καλό ήχο και σωστό πλάνο και φωτογραφία και και και...
Πολύ συχνά, δυστυχώς, τα βασικά στοιχεία που δομούν μια ταινία (γιατί και το ντοκιμαντέρ κινηματογραφική ταινία είναι!) «αφήνονται» στην άκρη ως δευτερεύοντα και είναι το θέμα ή το συγκεχυμένο όραμα του κάθε σκηνοθέτη που βγαίνει στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα να μπορεί μόνο ο ίδιος να το υπερασπιστεί. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, τα παραδείγματα δυστυχώς ντοκιμαντέρ που μόνο ντοκιμαντέρ δεν είναι, ούτε καν καλές ταινίες, πληθαίνουν. Και φυσικά, η όποια στήριξη από το όποιο σύστημα (φεστιβάλ, ιδιωτικά ιδρύματα, παραγωγούς, δημοσιογράφους και δημοσιοσχεσίτες) δεν αρκεί για να γίνει μια ταινία καλή ταινία.
«Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» είναι εξαιρετική ταινία. Η σκηνοθέτρια Αλεσάντρα Μαϊολέτι, γαλλοϊταλικής καταγωγής, έκανε σπουδαία έρευνα ώστε να καταλήξει στο τελικό σενάριο της ταινίας: Βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, επί Κατοχής. Το 96% του εβραϊκού πληθυσμού στέλνεται στο Αουσβιτς. Οι περιπέτειες, οι ελπίδες και τα όνειρα εννιά Εβραίων μαθητών του πρότυπου ιταλικού σχολείου Umberto Primo (που δεν υπάρχει πλέον) ζωντανεύουν.
Η ταινία βασίζεται στο αρχείο που βρέθηκε από τον Ιταλό καθηγητή Αντόνιο Κρεσέντσι (τελευταία στιγμή σώθηκε από την υγρασία και δεν πετάχτηκε στα σκουπίδια!), με σπάνιες μαρτυρίες των πρωταγωνιστών, κάποιοι από τους οποίους ζουν ακόμα! Αναδημιουργώντας τις ιστορίες τους, η Μαϊλέτι αφηγείται την ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα.
Η ματιά της είναι και θεατρική και εικαστική. Αυτό δένει ανέλπιστα καλά με τη σεναριακή αφήγηση και αρχεία (επιστολές των παιδιών, εκθέσεις, φωτογραφίες, σχολικά έγγραφα), που πραγματικά σώθηκαν από θαύμα, ξαναζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας, δείχνοντας με ακεραιότητα και ομορφιά την πραγματική ιστορία αυτών των παιδιών. Τη δική μας ιστορία.
📌 Tο docudrama «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο», σε σκηνοθεσία της Αλεσάντρα Μαϊολέτι, θα προβληθεί για δύο ημέρες, σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, στις 16.00 στον κινηματογράφο Δαναό (λεωφόρος Κηφισίας 109, μετρό Πανόρμου) παρουσία της σκηνοθέτιδας και του συν-σεναριογράφου Αντόνιο Κρεσέντσι.
▶ Θέατρο
Η νύχτα της Ιγκουάνα
«Η νύχτα της Ιγκουάνα», από τα κορυφαία έργα του Τενεσί Ουίλιαμς (1961), σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά της στη Θεσσαλονίκη από τον Ανδρέα Βουτσινά, επιστρέφει στη σκηνή του ΚΘΒΕ, στην εξαιρετική μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη και σε σκηνοθεσία Ελενας Γκασούκα.
📌 Κάθε Τετ. 19.00, Πέμπ., Παρ. 21.00, Σάββ. 18.00, 21.00, Κυρ. 19.00 στο Βασιλικό Θέατρο (πλατεία Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη)
▶ Περίπατος
Σκηνές νερού στο αθηναϊκό τοπίο
Η συνεργατική-διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού Commonspace διοργανώνει έναν περίπατο «υδάτινων σκηνών μέσα στο αστικό τοπίο της Αθήνας» , σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκέτε.
📌 Σήμερα το πρωί, 11.00-14.00, με σημείο εκκίνησης σταθμός ΗΣΑΠ Ανω Πατήσια και λήξη στη στάση Τραμ Εδέμ (πλησίον εκβολής ρέματος Πικροδάφνης). Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected]
▶ Συναυλία
Ο Χάιντν το ’σκασε!
Μια διασκεδαστική πρωινή συναυλία για όλη την οικογένεια που αφηγείται την παράξενη ιστορία της δημιουργίας της Συμφωνίας αρ. 45 σε φα δίεση ελάσσονα, «Του αποχαιρετισμού» (1772) του Γιόζεφ Χάιντν, σε σκηνοθεσία και αφήγηση Νάντιας Κοντογεώργη, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.
📌 Κυριακή 6/11, στις 12.00, στο Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Εισιτήρια (7-14 ευρώ): 210-7282333, megaron.gr
▶ Περφόρμανς
Κόκκινη κλωστή
Στην περφόρμανς της Ελευθερίας Ρίζου, το ανθρώπινο σώμα μαζί με τη μουσική και τον χορό «αφηγούνται» την πορεία ζωής μιας γυναίκας μέσα στα όρια του ίδιου χώρου.
📌 5, 6, 19, 20/11 στις 20.30 στο θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, τηλ. 210-6460748
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας