• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 13.4°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 10.7°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.0°C / 12.1°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 10.0°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  3 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.4°C
  2 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 12.4°C
  2 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 8.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 12.1°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.7°C / 8.1°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  2 BF
  80%

Η συγκέντρωση του κόσμου στο Πασαλιμάνι του Πειραιά

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν η ύδρευση της πρωτεύουσας γινόταν από ιδιώτες…

 • A-
 • A+
Η επί σειρά ετών ύδρευση της πρωτεύουσας από ιδιωτικά συμφέροντα καταγγέλθηκε πολλές φορές και από συντηρητικούς πολιτικούς ως επιζήμια για το Δημόσιο και ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις των κατοίκων.

Δεκέμβρης 1932. Αιματηρά συλλαλητήρια συγκλονίζουν την πρωτεύουσα καθώς οι ιδιωτικές εταιρείες που ελέγχουν την ηλεκτρική ενέργεια, τις συγκοινωνίες και την ύδρευση, επιβάλλουν δυσβάσταχτες χρεώσεις.

Σήμερα, 90 χρόνια μετά, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ «απογειώνει» το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση και της ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ). Τώρα, όμως, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει…

Η επί σειρά ετών ύδρευση της πρωτεύουσας από ιδιωτικά συμφέροντα καταγγέλθηκε πολλές φορές και από συντηρητικούς πολιτικούς ως επιζήμια για το Δημόσιο και ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις των κατοίκων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Κων. Μητσοτάκης, πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, σε συζήτηση στη Βουλή το 1953 για (ακόμα μία) αναθεώρηση της σύμβασης του Δημοσίου με την… πρόγονο της ΕΥΔΑΠ, την Ελληνική Εταιρεία Υδρευσης, που ελεγχόταν από την αμερικανική Ούλεν (Ulen), είχε κάνει λόγο για «καρκίνωμα»!

Από την ίδια συζήτηση διαπιστώνουμε ότι τα χρυσοπληρωμένα στελέχη, γνωστά ως golden boys, δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο, καθώς ο κεντρώος βουλευτής Πειραιά Παύλος Ντεντιδάκης είχε αποκαλύψει προκαλώντας έκπληξη ότι «ο γενικός διευθυντής της Εταιρείας Υδάτων έχει ως μισθόν 34.000 δολάρια ετησίως» (σ.σ. 1.020.000 δραχμές), τεράστιο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα.

«Τοιαύται συμβάσεις και τοσαύτη εκμετάλλευσις ούτε εις την Αιθιοπίαν δεν γίνονται», σχολίασε ο συντηρητικός βουλευτής Νικ. Σπέντζας.

Η αμερικανική Ούλεν, δημιούργημα του Χένρι Ούλεν από την Ιντιάνα των ΗΠΑ, εμφανίστηκε, όπως γίνεται συνήθως με τις ιδιωτικοποιήσεις, από τους εγχώριους πολιτικούς ως… σωτήρας στο υπαρκτό πρόβλημα της λειψυδρίας της πρωτεύουσας.

Η ύδρευση της Αθήνας γινόταν μέχρι τότε από το Αδριάνειο υδραγωγείο, κατασκευασμένο τον 2ο αιώνα μ.Χ., που λόγω και της αλματώδους αύξησης του πληθυσμού της από την προσέλευση των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή είχε καταστεί ανεπαρκές.

Ο διαγωνισμός που προκηρύχτηκε τον Αύγουστο του 1923 για την πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων έργων ύδρευσης της Αθήνας και του Πειραιά, ολοκληρώθηκε μετά από πολλές αναβολές τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.

Ομως, παρότι η Ούλεν δεν πήρε μέρος στον διαγωνισμό, η κυβέρνηση Ανδρέα Μιχαλακόπουλου, που θεωρείται ότι «εκπροσωπούσε τη συντηρητικότερη μερίδα της βενιζελικής παράταξης», υπέγραψε στις 22 Δεκεμβρίου 1924 σύμβαση μαζί της.

Στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της σύμβασης πολλοί βουλευτές ζήτησαν εξηγήσεις γι’ αυτή την προτίμηση της κυβέρνησης. Τότε ο Μιχαλακόπουλος είπε ότι οι εταιρείες που πήραν μέρος στον διαγωνισμό δεν είχαν καταθέσει επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις ενώ για την Ούλεν «εγγυάτο» η Πρεσβεία των ΗΠΑ!

«Ηλθεν ο εμπορικός ακόλουθος της Πρεσβείας και έδωκε τας πληροφορίας αυτάς. Του είπον, τι γνωρίζετε περί του Ούλεν; Γνωρίζω τούτο και τούτο. Γνωρίζετε κανέναν άλλον Οίκον να μοι συστήσητε; Δεν γνωρίζω», είπε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εκείνη την εποχή οι ΗΠΑ ήταν μεταξύ των κρατών που είχαν αρχίσει να ενισχύουν τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά. Κατά συνέπεια δεν προκαλεί έκπληξη μια παρέμβαση της Πρεσβείας των ΗΠΑ, ίσως μόνο να έχει ενδιαφέρον ότι αυτή έγινε σε βάρος άλλης, αμερικανικών συμφερόντων, εταιρείας που διεκδικούσε το έργο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ούλεν δεν θα έβαζε δραχμή για τα έργα. Το κόστος θα πληρωνόταν από δάνειο 10 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα ελάμβανε κατά το ήμισυ από αμερικανική τράπεζα και από την Τράπεζα Αθηνών, αντίστοιχα, με υψηλότατο επιτόκιο (8%) το Δημόσιο.

Πολλοί βουλευτές είχαν επισημάνει ότι το ποσό του δανείου δεν θα επαρκούσε και πραγματικά το 1929 η κυβέρνηση Βενιζέλου αναζήτησε επιπλέον δάνειο 2,5 εκατ. δολαρίων.

Οπως και να έχει, το 1925 ξεκίνησε η κατασκευή των έργων, αρχικά με το φράγμα του Μαραθώνα και στη συνέχεια με τη σήραγγα του Μπογιατίου για τη μεταφορά του νερού στο διυλιστήριο Γαλατσίου. Τα έργα εγκαινιάστηκαν το 1931. Εκτός από τα χρήματα που πλήρωνε το κράτος, η Ούλεν ενθυλάκωνε και τα έσοδα από τις υπερβολικές χρεώσεις για την κατανάλωση του νερού και τη δημιουργία του τοπικού δικτύου ύδρευσης.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό Π. Παπανότη «όταν η Ούλεν είχε ολοκληρώσει τα έργα για την υδροδότηση της Αθήνας, η δαπάνη κάθε οικογένειας για την παροχή νερού ανερχόταν σε 1.500 δραχμές, έναντι των 150 δραχμών που ήταν ώς τότε η ετήσια συνδρομή. Επιπρόσθετα για την τοποθέτηση υδρομετρητή οι υδρολήπτες επιβαρύνονταν με το ποσό των 600-700 δραχμών, ενώ απαγορευόταν κάθε επιδιόρθωση βλαβών του δικτύου από ιδιώτες υδραυλικούς». Παράλληλα με την Ούλεν δυσβάσταχτες ήταν οι χρεώσεις και από την αγγλική Πάουερ, που είχε αναλάβει την ηλεκτροδότηση της Αθήνας και τις συγκοινωνίες. Γι’ αυτό το 1932, το καλοκαίρι και τον Δεκέμβρη, έγιναν μεγάλα συλλαλητήρια ενάντια στις δύο εταιρείες, τα οποία σημαδεύτηκαν από αιματηρά επεισόδια.

«(…) Το ηλεκτρικόν ρεύμα και το νερό κοντεύουν να καταντήσουν είδη πολυτελείας», έγραφε το κεντρώο «Εθνος» σε πρωτοσέλιδο άρθρο αλλά και η συντηρητική «Ακρόπολις» έκανε λόγο για «ληστρικάς ξένας εταιρείας».

Η σύμβαση με την Ούλεν τροποποιήθηκε το 1935 και μειώθηκε το επιτόκιο του δανεισμού σε 4% ενώ ορίστηκε η λύση της για το 1952. Ομως, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τρεις τροποποιήσεις της σύμβασης, με τελευταία αυτή του 1953, με υπουργό Δημοσίων Εργων τον Κων. Καραμανλή, η παραμονή της Ούλεν παρατείνεται «επ’ αόριστον»!

Τελικά η αμερικανική εταιρεία θα φύγει οριστικά το 1974, επί κυβέρνησης Καραμανλή, και οι αρμοδιότητές της μεταβιβάζονται εξ ολοκλήρου στην Ελληνική Εταιρεία Υδάτων, η οποία το 1980 διαμορφώθηκε στην ΕΥΔΑΠ, ως ενιαίος φορέας διαχείρισης ύδρευσης και αποχέτευσης της πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η ίδρυση της ΓΣΣΕ και η πρώτη διάσπαση
Η καθοριστική προσπάθεια ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1918 από τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης και το αθηναϊκό συνδικάτο «Πρόοδος».
Η ίδρυση της ΓΣΣΕ και η πρώτη διάσπαση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σχεδιάστηκε να γίνει ένα «διαμάντι», χάθηκε στην ελληνική πραγματικότητα
Η ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου Αθηνών ξεκινάει από το 1857, όταν γίνεται η πρώτη προσπάθεια κατασκευής του από τον Δήμο στην «πλατεία Λουδοβίκου».
Σχεδιάστηκε να γίνει ένα «διαμάντι», χάθηκε στην ελληνική πραγματικότητα
ΝΗΣΙΔΕΣ
3η Σεπτεμβρίου
Η μέρα συνδέθηκε με το Σύνταγμα αρχικά, όταν τα ξημερώματα της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 εκδηλώθηκε στη μεγάλη πλατεία Ανακτόρων στο κέντρο της Αθήνας κίνημα εναντίον του καθεστώτος του βασιλιά Οθωνα.
3η Σεπτεμβρίου
ΝΗΣΙΔΕΣ
90 χρόνια από την ίδρυση του ΙΚΑ
Η εργατική πίεση αλλά και η παρέμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας οδήγησαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο να εξαγγείλει τον Μάρτιο του 1930, από τη Θεσσαλονίκη, τη δημιουργία συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
90 χρόνια από την ίδρυση του ΙΚΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας