• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.1°C / 6.9°C
  4 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.8°C
  6 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.5°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 1.6°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 2.0°C
  4 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -1.6°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.1°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 6.9°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.4°C
  5 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.3°C / 4.3°C
  8 BF
  91%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.9°C
  1 BF
  69%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 3.8°C
  3 BF
  65%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 6.0°C
  4 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.5°C
  4 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.8°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  3 BF
  69%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ξεροκέφαλοι νίκησαν

 • A-
 • A+
Οι ξεροκέφαλοι επιμένουν να δίνουν μάχες άνισες για τη διάσωση του τόπου τους. Από τα Φαλάσαρνα της Κρήτης έως τις Κυκλάδες, τον Εβρο και την Κέρκυρα, αυτά τα «αγύριστα» κεφάλια πάνε κόντρα σε θεούς και δαίμονες και διασώζουν την αξιοπρέπεια μιας χώρας.

Ηταν η κραυγή του ηλικιωμένου κατοίκου που κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου, στις αρχές Σεπτεμβρίου, για την τουριστική επένδυση στα Φαλάσαρνα φώναξε «όχι κάτω από τα γκρεμνά».

Ηταν η γυναίκα που σηκώθηκε και είπε «αυτός ο τόπος δεν ανήκει στις μικρές μας ζωές και στην κακομοιριά μας... που σε μια ζωή τον καταστρέψαμε».

Ηταν η ευαισθησία φορέων, κατοίκων και κάποιων παραγόντων της ευρύτερης περιοχής των Χανίων που αντέδρασαν στην καταστροφή μιας «ανάπτυξης» σε οικότοπο απόλυτης προτεραιότητας. Ηταν η πρωτοβουλία των πολιτών που δημιούργησε το save Falasarna.

Ηταν οι φωνές που πολλαπλασιάστηκαν θέτοντας φραγμό στην αλαζονεία και την απληστία των οικονομικά ισχυρών που λειτουργούν με όρους ιδιοκτησιακούς θεωρώντας ότι η γη, η θάλασσα, τα βουνά, ο αέρας, το νερό, ακόμη και οι άνθρωποι τους ανήκουν.

Είναι οι φωνές αυτών που συνήθως χάνονται μέσα στο παραπλανητικό βουητό μιας ψευδεπίγραφης ανάπτυξης. Είναι αυτοί οι ξεροκέφαλοι που επιμένουν να δίνουν μάχες άνισες για τη διάσωση του τόπου τους. Από τα Φαλάσαρνα της Κρήτης έως τις Κυκλάδες αυτά τα «αγύριστα» κεφάλια κόντρα σε θεούς και δαίμονες διασώζουν την αξιοπρέπεια μιας χώρας.

Η περίπτωση της επένδυσης στα Φαλάσαρνα χαρακτηρίστηκε από πολλούς εμβληματική αλλά και χαρακτηριστική του τρόπου λειτουργίας των επενδυτών και της προνομιακής και προκλητικής αντιμετώπισής τους.

Το τουριστικό κατάλυμα 850 κλινών ακόμη και εντός περιοχής απόλυτης προστασίας δίχασε, προκάλεσε θυελλώδεις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κισσάμου, τριγμούς και καθαιρέσεις στην τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. καθώς και την έκδοση πολλών ανακοινώσεων από φορείς και πολιτικά κόμματα.

Η ίδια η επενδύτρια, η Ελένη Τσατσαρωνάκη, με την παρουσία της στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εξόργισε με την αλαζονική συμπεριφορά της («Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου, 15-16 Σεπτεμβρίου).

Οπως ήταν αναμενόμενο, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι έσπευσαν να συνταχθούν με την επενδύτρια εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους στην ευεργέτιδα! Τι και αν η υλοποίηση της επένδυσης και δη στην παραλία θα σηματοδοτούσε την απόλυτη καταστροφή του οικότοπου (αμμοθίνες, κρινάκι της θάλασσας και κέδροι) αλλά και την ιδιωτικοποίηση της δημοφιλούς και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους παραλίας.

Τι και αν είχε προηγηθεί η πλήρως αιτιολογημένη απορριπτική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κισσάμου;

Τι και αν ακολούθησε η αρνητική γνωμοδότηση για το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης στις 5 Οκτωβρίου όπου επισημαίνονται τα εξής: «Η υπηρεσία μας γνωμοδοτεί αρνητικά για την ύπαρξη επέμβασης στο δυτικό τμήμα της έκτασης στο οποίο εντοπίζονται οι οικότοποι προτεραιότητας Androcymbium Rechingeri (κρινάκι της θάλασσας) και juniperus spp (λόχμες των παραλιών με άρκευθους).

Συνεπώς δεν δύναται να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε έργο ή δραστηριότητα στη ζώνη που συναντώνται είδη ή οικότοποι προτεραιότητας. Η υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση για την υλοποίηση της τουριστικής δραστηριότητας στο ανατολικό τμήμα της έκτασης... Στο δυτικό τμήμα της εγκατάστασης θα πρέπει να απομακρυνθούν οι χώροι στάθμευσης των δύο επιχειρήσεων αναψυχής και εστίασης και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των απειλούμενων ειδών... και ανάδειξής τους με την παρακολούθηση...».

Τελικά κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 13 Οκτωβρίου η πλειοψηφία του τάχθηκε με την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου γνωμοδοτώντας αρνητικά για την επένδυση στην παραλία και θετικά υπό όρους για το τμήμα της επένδυσης που αφορά το πάνω τμήμα στα Φαλάσαρνα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που επιβεβαιώθηκε με τη γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου είναι πως η Στρατηγική Μελέτη των επενδυτών δεν μπορεί να εγκριθεί πριν από την ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές Natura όπως τα Φαλάσαρνα.

Και η απόφαση αυτή είναι μια νίκη. Και οφείλεται στους ξεροκέφαλους...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πέρασε» από την Επιτροπή Περιβάλλοντος η προστασία του Παλίγκρεμνου
Ομόφωνα ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης την μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζεται ο Παλίγκρεμνος ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και...
«Πέρασε» από την Επιτροπή Περιβάλλοντος η προστασία του Παλίγκρεμνου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επενδυτές φεουδάρχες
Μια σειρά τουριστικών επενδύσεων αποκαλύπτουν τον προκλητικό τρόπο που κινούνται οι επενδυτές καθώς και τον προνομιακό τρόπο που αυτοί αντιμετωπίζονται.
Επενδυτές φεουδάρχες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σκοτώνουν την κότα που κάνει τα χρυσά αβγά
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος στις νότιες και ανατολικές ακτές της Μεσογείου κοστίζει από 2% έως και 8% του ετήσιου ΑΕΠ.
Σκοτώνουν την κότα που κάνει τα χρυσά αβγά
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Τρεις τροπικές ακρογιαλιές που δεν πιστεύεις ότι βρίσκονται στην Ελλάδα
Εξωτική Κρήτη: Η δύναμη του ανέμου και της θάλασσας με την υπομονή των γεωλογικών αιώνων έχουν σμιλέψει την ακτή της Μεγαλονήσου, προικίζοντάς την με τα ομορφότερα δώρα.
Τρεις τροπικές ακρογιαλιές που δεν πιστεύεις ότι βρίσκονται στην Ελλάδα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Ελλάδα μπαταρία ή αλλιώς χωματερή της Ευρώπης
Ερευνα Πάρος: Μια μελέτη-όνειρο κομμένη και ραμμένη για τους επενδυτές ● Φαραωνικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών μέσα και κοντά σε περιοχές Natura, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δίπλα από...
Η Ελλάδα μπαταρία ή αλλιώς χωματερή της Ευρώπης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ
Η ιστορία που ακολουθεί αποτυπώνει ανάγλυφα την απόπειρα φίμωσης ενός ανθρώπου που υπέδειξε μια κατ' εξακολούθηση παρανομία σε μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Πάρου.
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας