• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 14.1°C
  4 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.9°C
  5 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 5.0°C / 11.5°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.7°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.7°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.4°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 5.1°C
  4 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  6 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 7.7°C
  3 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.5°C
  4 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.5°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 9.4°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  79%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Αζίζ Νεσίν

 • A-
 • A+
«Τα μηνύματα των μεγάλων λογοτεχνικών έργων και οι μαρτυρικές θυσίες των μαχόμενων διανοητών, όλων των εποχών, πιάνουν πάντα πολύ τόπο...».

Ολοι εμείς οι Ελληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι χρωστάμε στον φίλο μας τον Αζίζ Νεσίν ένα μνημόσυνο...

Και να θυμηθούμε ταυτόχρονα εκείνη την εποχή του 1987... Να ξαναζωντανέψουμε την εποχή της Επιτροπής Ελληνοτουρκικής Φιλίας. Να θυμηθούμε και τους δυο τρομακτικούς σεισμούς που έσμιξαν τους δυο λαούς, βάζοντας στην άκρη τους υψηλούς «προστάτες» μας. Που τους ξαναβάλαμε όμως στη «μέση» μετά τους σεισμούς και μας χώρισαν, δυστυχώς, μέχρι σήμερα.

Αυτές τις τελευταίες μέρες, που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μοιάζουν να είναι χειρότερες από κάθε άλλη φορά, η μνήμη μας τρέχει στον αξέχαστο φίλο μας, τον μεγάλο Τούρκο προοδευτικό συγγραφέα και σπάνιο φίλο της πατρίδας μας. Στον Αζίζ Νεσίν που είχαμε τη μεγάλη τύχη να χαρούμε για την πολύ κοντινή γνωριμία μας και να κλάψουμε πικρά για τον οικτρό θάνατό του.

Σε αυτούς τους μαχόμενους διανοούμενους όλου του κόσμου, όπως κι ο Αζίζ Νεσίν, αφιερώναμε κάθε μέρα την παράσταση του έργου του «Το θεριό του ταύρου» που παρουσιάζαμε το 1986 στο θέατρο «Αλφα».

Αν ζούσε τώρα, θα ήταν από τους πρώτους που θα ξανασήκωνε τη σημαία της ουσιαστικής προσέγγισης των δυο λαών, όπως και τότε, το 1987... που ιδρύσαμε την Επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας. Οι Ελληνες, με πρώτο τον Μίκη Θεοδωράκη, και οι Τούρκοι, με μπροστάρηδες τον Αζίζ Νεσίν, τον Κούρδο μεγάλο συγγραφέα και βασανισμένο αγωνιστή Γιασάρ Κεμάλ και τον κοσμαγάπητο συνθέτη και τραγουδιστή Ζουλφί Λιβανελί. Για να ξανανιώσουμε όλοι μαζί τις ίδιες συγκινήσεις, όταν σμίγαμε στις ελληνικές και τις τούρκικες γειτονιές, και να γευτούμε τις ίδιες πίκρες όταν μας... χώριζαν στα γραφεία τους οι υψηλοί «προστάτες» μας.

Εκείνες τις μέρες, μάλιστα, είχαμε ξεμωραθεί τελείως. Οι σεισμοί μάς έφεραν, Ελληνες και Τούρκους, τόσο κοντά, που έμοιαζε σαν όνειρο. Ηταν τόση η... «ευφορία» μας, που νομίζαμε ότι όλα τα προβλήματά μας λύθηκαν!!!

Ευτυχώς, βέβαια, δεν... ξεμωραθήκαμε τελείως. Ξέραμε πια πολύ καλά ότι μόλις τελειώσουν οι... μετασεισμικές δονήσεις, τα πράγματα θα ξαναμπούν στο γνωστό λούκι. Δηλαδή θα τα ξαναβάλουν οι αιώνιοι «προστάτες» μας στο, από αιώνων, «γνωστό λούκι».

Οπως και έγινε. Εκμεταλλεύτηκαν όλη τη δική μας, συγκυριακή, συναισθηματική φόρτιση. Κι αυτοί πάνω στα ερείπιά μας έχτισαν, για άλλη μια φορά, τις δικές τους «λύσεις». Ισως γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι, όποτε θέλουν, μπορούν πλέον να μας συγκινούν ή να μας θυμώνουν, να μας ενώνουν ή να μας χωρίζουν και τελικά να μας κατευθύνουν εκεί που αυτοί αποφασίζουν.

Κι εμείς, σήμερα, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι κάποιος Ερντογάν κυβερνάει την Τουρκία. Και να τρομάζουμε με τις απειλές του, πιστεύοντας ότι ο τούρκικος λαός, στο σύνολό του, εξοπλίζεται σαν αστακός και είναι έτοιμος να μας «φάει». Και εξοπλιζόμαστε, για να τους... «φάμε» κι εμείς. Και δεν βλέπουμε αιώνες τώρα ότι, τελικά, μας «τρώνε» οι μεγάλες βιομηχανίες των «Μεγάλων Φίλων» μας.

«[...] τα αίτια της εχθρότητας ανάμεσα στους Ελληνες και τους Τούρκους δεν προήλθαν από μας, από τους λαούς μας. Οδηγηθήκαμε σ’ αυτούς τους πολέμους κάτω από την πίεση των ξένων επιρροών κι έξω από τα συμφέροντα των δύο λαών...»

«[...] δεν γνωρίζουν όμως, ευτυχώς, κάτι που δεν γνώριζαν όλες οι, κατά καιρούς, παντοδύναμες αυτοκρατορίες. Δεν γνωρίζουν ή, μέσα στην αλαζονεία τους, ξεχνούν ότι τα μηνύματα των μεγάλων λογοτεχνικών έργων και οι προσωπικές, μαρτυρικές, θυσίες των μεγάλων, μαχόμενων διανοητών, όλων των εποχών, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, πιάνουν πάντα πολύ τόπο...»

Αυτά έλεγε ο Αζίζ Νεσίν, μια ζωή ολόκληρη, μέσα στην πατρίδα του και τράβηξε όσα τράβηξε, ανάμεσα σε δικαστήρια, διώξεις και προπηλακισμούς. Μέχρι που τον κάψανε, σχεδόν ζωντανό, τον Ιούλιο του 1993.

Τον θυμάμαι, όταν είχε έλθει στην Ελλάδα το 1986. Τον κεράσαμε ούζο με μεζέ στα μπαλκόνια της Καστέλας. «Δε μου λέτε σας παρακαλώ», λέει ξαφνικά, «αυτοί οι γλάροι, που πετάνε πάνω μας, ποιας εθνικότητας είναι; Ολων των ανθρώπων δεν είναι;» Κι ύστερα γελούσε με την καρδιά του, μουρμουρίζοντας: «Γέρασες και μυαλό δεν έβαλες, Αζιιιίζ!!!»

Κι εμείς γεράσαμε. Και μυαλό δεν βάλαμε. Ευτυχώς...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Κείμενα και αντικείμενα
Από τα κείμενα που γράφονται αλλα ζητούν ταξινόμηση, άλλα απαιτούν επεξήγηση, κάποια ντρέπονται που υπάρχουν και ζητούν να σβηστούν.
Κείμενα και αντικείμενα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η μοίρα και η φύση
Ενα μυθιστόρημα που ανοίγει έναν νέο τρόπο αφήγησης, ριζωμένο στη λαογραφία των Πυρηναίων, αλλά που δεν μένει βυθισμένο σε αυτόν τον κόσμο.
Η μοίρα και η φύση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Διαβάζουμε άραγε το ίδιο βιβλίο;
Ο Φλομπέρ στη «Μαντάμ Μποβαρί» αποτύπωσε την ψυχοσύνθεση της επαρχιώτισσας αστής, της οποίας τα όνειρα και τα ιδανικά είναι απρόσιτα.
Διαβάζουμε άραγε το ίδιο βιβλίο;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Είσαστε περισσότερο Αμερικανοί από το Τέξας
Στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος» ο Γ. Κατρούγκαλος δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει αιχμές και να αποδομήσει την πλήρη σύμπλευση του κ. Μητσοτάκη με τις ΗΠΑ.
Είσαστε περισσότερο Αμερικανοί από το Τέξας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το «μεταξύ» του Ερωτα στην εποχή του ψηφιακού ασυνείδητου
Η συγγραφέας ιχνηλατεί το εξεγερσιακό διάνυσμα του έρωτα ως βιωματική συνάρτηση, ως αποτέλεσμα που περνάνε μέσα από την ψυχαναγκαστική ατομική επιλογή.
Το «μεταξύ» του Ερωτα στην εποχή του ψηφιακού ασυνείδητου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας