• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 9.0°C
  5 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.0°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 5.9°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.3°C
  0 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.9°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 7.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.4°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 1.7°C / 4.9°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C -0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 8.1°C
  4 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  39%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καθαρισμός βιομηχανικών λυμάτων

 • A-
 • A+
Tο «έξυπνο» SDU πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τη συγκέντρωση των λυμάτων που περιέχει το προς επεξεργασία νερό.

«Ο καθαρισμός των βιομηχανικών λυμάτων συνιστά μια δύσκολη υπόθεση, ωστόσο μια νέα, ολοκληρωμένη μέθοδος επεξεργασίας που χρησιμοποιεί έναν “έξυπνο” διανομέα πολλαπλασιάζει, διατηρεί και δοσομετρά τον αριθμό των μικροοργανισμών που είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν για τη βιοαποκατάσταση των βιομηχανικών λυμάτων», σχολιάζει σε επιστημονικό του άρθρο το περιοδικό Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis.

Επισημαίνει ότι η διαφορετική σύνθεση των ρύπων στα λύματα καθιστά δύσκολη την απομάκρυνσή τους, καθώς κάθε ρύπος χρειάζεται ειδική επεξεργασία που μπορεί να είναι δαπανηρή και αναποτελεσματική. Αυτό ασκεί πίεση στις εταιρείες καθώς αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις αυστηρές απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. για τους ρύπους που απορρίπτονται στο νερό.

Η χρήση βακτηριακών συστατικών για τη διάσπαση επικίνδυνων μορίων σε κάτι λιγότερο μολυσμένο είναι μια καθιερωμένη τεχνική βιοαποκατάστασης. Ωστόσο, το υποστηριζόμενο από την Ε.Ε. έργο RIBATI μεταφέρει την ιδέα ένα βήμα παραπέρα μέσω της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος που καθιστά τη διαδικασία ακριβέστερη, απαιτεί λιγότερη τεχνογνωσία για την εφαρμογή και είναι σαφώς πιο αποτελεσματικό.

Αυτό επιτεύχθηκε καθώς ο δημιουργός του RIBATI, η ισπανική εταιρεία Amapex Environment, εξέτασε διάφορα στελέχη Bacillus subtilis και Pseudomonas πριν τελικά απομονώσει ένα στέλεχος που πληρούσε τις απαιτήσεις βιοαποκατάστασής τους. «Διαπιστώσαμε ότι θα μπορούσαμε να παράγουμε μεγάλο αριθμό ενζύμων που μπορούν να λειτουργήσουν έξω από τα βακτήρια, γνωστά ως εξωένζυμα.

Αυτά στη συνέχεια διασπούν ορισμένα πολύ επιβλαβή μόρια που υπάρχουν στα βιομηχανικά λύματα», τόνισε ο Γιοακίμ Καναντέλ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Amapex Environment. Τόνισε ότι όταν τοποθετούνται σε αναερόβιο περιβάλλον, αυτοί οι μικροοργανισμοί μεταβολίζουν το άζωτο. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβλαβέστατες προσμείξεις με βάση το αμμώνιο που υπάρχουν πολύ συχνά στα λύματα, ειδικά αυτές που εκπέμπονται από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, μπορούν να διασπαστούν μέσω αυτής της μεταβολικής διαδικασίας.

Η επιστημονική ομάδα εργάστηκε πάνω σε ποια συστατικά χρειαζόταν ο μικροοργανισμός για να αναπτυχθεί με τον σωστό ρυθμό και να παράγει τα απαραίτητα εξωένζυμα, για έναν χρόνο. Αφού βρήκε το σωστό μείγμα θρεπτικών ουσιών, έπρεπε στη συνέχεια να επεξεργαστεί ένα σύστημα που θα μπορούσε να τροφοδοτεί τα βακτήρια με την «τροφή», παρακολουθώντας παράλληλα τον ρυθμό με τον οποίο πολλαπλασιάζονταν οι μικροοργανισμοί. «Βρήκαμε ένα σύστημα επεξεργασίας αρκετά φθηνό ώστε να είναι οικονομικά αποδοτικό για τη βιομηχανία», τόνισε ο Καναντέλ. Πρόσθεσε ότι «σε συνεργασία με μια ομάδα κορυφαίων μηχανικών, αναπτύξαμε μια έξυπνη μονάδα δοσομέτρησης (SDU) που πολλαπλασιάζει, διατηρεί και δοσομετρά ταυτόχρονα την ποσότητα των μικροοργανισμών που είναι απαραίτητοι για την επεξεργασία των λυμάτων».

Οπως τονίζει το περιοδικό, μια μεγάλη γκάμα βιομηχανιών μπορούν να επωφεληθούν από το καινοτόμο σύστημα. Κι αυτό επειδή το SDU του έργου RIBATI έχει δοκιμαστεί σε διάφορους ρυπογόνους τομείς, όπως η κλωστοϋφαντουργία, η βυρσοδεψία, η χημική και η μεταλλουργική βιομηχανία. Εχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε προσμείξεις όπως έλαια και λίπη, παραφίνες και παράγωγα υδρογονανθράκων και γαλακτικό οξύ. Η βιολογική επεξεργασία λυμάτων απαιτεί επί του παρόντος πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς τα βακτήρια πρέπει να αναπαραχθούν και να πολλαπλασιαστούν πριν μπορέσουν στη συνέχεια να αποικίσουν τη δεξαμενή.

«Τα απομονωμένα και διατηρημένα βακτήρια», σημειώνει ο Καναντέλ «είναι ακριβά και αναπτύσσονται αργά. Η ποσότητα των βακτηρίων που απαιτείται για να ξεκινήσει ο μεταβολισμός των λυμάτων είναι τόσο μεγάλη που είτε χρειάζεται να εισαχθεί τεράστια ποσότητα, κάτι που είναι οικονομικά ανέφικτο, είτε ο χρήστης πρέπει να περιμένει μέχρι να πολλαπλασιαστούν επαρκώς. Κανονικά αυτό θα διαρκέσει περισσότερο από ένα μήνα, κάτι που δεν είναι εφικτό δεδομένης της χρονικής πίεσης».


Dell Optiplex 7040 SFF Refurbished Desktop

Ο συγκεκριμένος υπολογιστής συνιστά μια πολύ προσιτή λύση με υψηλές επιδόσεις καθώς κοστίζει 389 ευρώ. Είναι ένας ανακατασκευασμένος υπολογιστής, με καινούργιο επεξεργαστή Intel® Core™ i5 6ης γενιάς που βελτιώνει τις ήδη υψηλές επιδόσεις της προηγούμενης γενιάς και μειώνει περαιτέρω την κατανάλωση ενέργειας.

Με αρχιτεκτονική στα 14 nm και εξελιγμένο μηχανισμό πολυμέσων, o επεξεργαστής Intel® Core™ i5 προσφέρει υψηλή απόδοση ενώ ενσωματώνει και γραφικά τύπου Intel® HD Graphics.

Παράλληλα, τα 8GB μνήμης DDR4 εξασφαλίζουν γρήγορη απόκριση, άνετη αναπαραγωγή multimedia αρχείων και απρόσκοπτη εργασία, με σταθερότητα και ασφάλεια. Οσο για 240GB SSD επίσης νέα μονάδα επιτυγχάνει ταχύτατο booting και διαθέτει λειτουργικό σύστημα Windows 10 Pro.

Ατμοκαθαριστής Karcher SV 7

Ο ατμοκαθαριστής SV 7 έρχεται να αναλάβει τον βαθύ καθαρισμό και την απολύμανση κάθε επιφάνειας στο σπίτι!

Λειτουργεί με ή χωρίς απορρυπαντικά και έρχεται μαζί με ένα πλήρες κιτ καθαριότητας, με δεκάδες εξαρτήματα για να έχεις κάθε φορά όλα όσα χρειάζεσαι.

Η ένταση του ατμού προσαρμόζεται στο επίπεδο των ρύπων, αλλά και στο είδος της κάθε επιφάνειας, ενώ χρειάζεται μόνο 5 λεπτά, ώστε να δημιουργήσει ισχυρό ατμό πίεσης 4 bar.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αξιοποιώντας το κατακάθι του καφέ
Εταιρεία που υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. χρησιμοποιεί πλέον το κατακάθι του καφέ για να φτιάξει μια πλαστική μεμβράνη βιολογικής βάσης.
Αξιοποιώντας το κατακάθι του καφέ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εμπνέοντας τη νέα γενιά ρομπότ
Το ευρωπαϊκό έργο STEP2DYNA εκμεταλλεύτηκε τα οπτικά όργανα των εντόμων για να δημιουργήσει καινοτόμο τεχνολογία αισθητήρων κατά της σύγκρουσης.
Εμπνέοντας τη νέα γενιά ρομπότ
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Κατασκοπεύοντας» την Αίτνα με οπτικές ίνες
Ερευνητές μπορούν πλέον να ανιχνεύσουν την ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρακολουθώντας πώς το φως κινείται μέσα από τα ίδια είδη ινών, δηλαδή τις οπτικές, που μας συνδέουν με το Διαδίκτυο.
«Κατασκοπεύοντας» την Αίτνα με οπτικές ίνες
ΝΗΣΙΔΕΣ
3D αισθητήρες vs ρυπογόνα αέρια
Μικροσκοπικοί αισθητήρες τρισδιάστατης εκτύπωσης έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν επικίνδυνα αέρια και ατμούς.
3D αισθητήρες vs ρυπογόνα αέρια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Διασφαλίζοντας την ποιότητα του νερού
Με την κλιματική αλλαγή που απειλεί τους υδάτινους πόρους σ' ολόκληρο τον πλανήτη, η διατήρηση μιας σταθερής παροχής νερού, τόσο για την ανθρώπινη κατανάλωση όσο και για το σύνολο του οικοσυστήματος, αποτελεί...
Διασφαλίζοντας την ποιότητα του νερού
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ολο και πιο κοντά στην πραγματικότητα
Η αστική αεροπορική κινητικότητα κερδίζει διαρκώς έδαφος επισημαίνει σε άρθρο του το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis».
Ολο και πιο κοντά στην πραγματικότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας