▶ Και... εγένετο Αλας!
Ο πολιτιστικός και μουσειακός χώρος «Διέξοδος» στο Μεσολόγγι ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998, για έναν κυρίως λόγο: για να μην καταστραφεί τελείως (καθώς η πολιτεία δεν το είχε κηρύξει καν διατηρητέο) το ιστορικό κτίριο μέσα στην Ιερά Πόλη, από τα ελάχιστα σωζόμενα προεπαναστατικά κτίρια, το πατρογονικό σπίτι του αρχηγού της Φρουράς της Εξόδου, Αθανασίου Ραζή-Κότσικα.
Ο οπλαρχηγός έχασε τη ζωή του το βράδυ της ηρωικής Εξόδου. Το σπίτι μέσα στους αιώνες άλλαξε χέρια, εν τέλει ήταν έτοιμο να καταρρεύσει (και στη θέση του να γίνει ξενοδοχείο) και τότε ο Μεσολογγίτης δικηγόρος Νίκος Κορδόσης πήρε την απόφαση να το αναλάβει, να το ανακαινίσει με απόλυτο σεβασμό στα διατηρητέα στοιχεία και να το παραδώσει στην κοινωνία ως ένα ανοιχτό προς όλους Κέντρο Λόγου και Τέχνης.
Πολλές είναι οι εκθέσεις που γίνονται κάθε τόσο στη «Διέξοδο», η οποία διαθέτει και το μοναδικό Μουσείο Αλατος στην Ελλάδα (μπορεί κανείς να δει πολύχρωμους κρυστάλλους άλατος απ’ όλο τον κόσμο, να μάθει για τις 14.000 χρήσεις του αλατιού στην καθημερινότητά μας και να θαυμάσει μια συλλογή με 1.500 αλατιέρες, από το 1800 έως σήμερα). Σήμερα εγκαινιάζεται μία ακόμα έκθεση με τίτλο «Και εγένετο Αλας!», καθώς μόλις ολοκληρώθηκε η συγκομιδή του αλατιού της φετινής περιόδου στο Μεσολόγγι. Η έκθεση είναι φωτογραφίας (60 ασπρόμαυρες και χρωματιστές κορνιζαρισμένες φωτογραφίες) και σχετίζεται με όλα τα χρονικά στάδια παραγωγής του αλατιού.
Ο καθηγητής φωτογραφίας Πολυδεύκης Ασωνίτης βρέθηκε στην αλυκή και επί πεντάμηνο παρακολούθησε όλα τα στάδια της καλλιεργητικής περιόδου, από την έναρξή της μέχρι τη συγκομιδή. Παρακολούθησε τους αλυκάριους από τα ξημερώματα μέχρι τα μεσάνυχτα, «τους εργάτες κάτω από τον ήλιο, να δουλεύουν στα μηχανήματα, να φτυαρίζουν με τις νιτσεράδες και τα αδιάβροχα μέσα στη βροχή, να κινούνται στο σκοτάδι με τις γαλότσες αλλά και ξυπόλυτοι πάνω στους κοφτερούς κόκκους του αλατιού, συλλέγοντας αφρίνα», όπως εξηγούν οι διοργανωτές. Είναι σημαντικό να γίνονται παρόμοιες εκθέσεις, γιατί όπως όλα δείχνουν με βάση την κυβερνητική πολιτική, ίσως τελικά τα πρωτογενή προϊόντα της χώρας θα τα βλέπουμε μόνο σε μουσεία.
📌 Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα Σάββατο 8/10, στις 20.00, στη «Διέξοδο» (Ιερά Πόλις Μεσολογγίου), με διάρκεια έως 23/10:
Δευτ.-Πέμ. 11.00-13.30, Παρ.-Κυρ.: 11.00-13.30, 18.30-20.30. Είσοδος ελεύθερη.
▶ Παράσταση
«Ιφιγένεια στη Χώρα του Πένθους»
Το ιστορικό Deutsch Griechisches Theater της Κολονίας έρχεται στην Ελλάδα για μία και μόνο παράσταση με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Ινστιτούτου Γκέτε στη χώρα μας: «Ιφιγένεια στη Χώρα του Πένθους» του Κώστα Παπακωστόπουλου (εμπνευσμένο από την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη).
📌 Στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σήμερα στις 21.00
▶ Θέατρο
Δεκανίκια
Η παράσταση «Τα Δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ» της ομάδας Art Vouveau είναι μια βωβή κωμωδία, γεμάτη ενέργεια. Πρόκειται για ένα παλιό, ινδιάνικο παραμύθι με διαχρονικά μηνύματα, που θα «ακουστούν» με τη γλώσσας της σιωπής. Σε σκηνοθεσία Δανάης Τίκου.
📌 Στο θέατρο Olvio (Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ. 2103414118). Κάθε Παρ., Σάββ. στις 21.00, Κυρ. 18.30. Εως 30/10
▶ Εκθεση
Τα παιδιά της Ριτσώνας
Οι έφηβες από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Ριτσώνας δίνουν διέξοδο στους φόβους και στις αγωνίες τους αποτυπώνοντάς τα στους καμβάδες. Αγωγοί τους οι ηθοποιοί Εφη Μουρίκη και Βλαδίμηρος Κυριακίδης. Σε ειδική έκθεση που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες.
📌 Εως τις 11/10 (18.00-22.00) στον Εκθεσιακό Χώρο του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης (Πειραιώς 206)
▶ Φεστιβάλ
Micro μ Festival
Το International Micro μ Festival επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες για 12η χρονιά, προσκαλώντας το κοινό να παρακολουθήσει τις 15 ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων δημιουργών και να ψηφίσει για την αγαπημένη του.
📌 13-16/10, ταυτόχρονα σε εννέα πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ηράκλειο, Ξάνθη, Βέροια, Πτολεμαΐδα, Κοπεγχάγη και Παρίσι). Αναλυτικά στο micromfestival.gr
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας