• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.9°C
  2 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 14.5°C
  2 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.6°C
  1 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.0°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.5°C
  3 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.3°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  91%
Πηγή: Wikipedia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμπνέοντας τη νέα γενιά ρομπότ

 • A-
 • A+
Το ευρωπαϊκό έργο STEP2DYNA εκμεταλλεύτηκε τα οπτικά όργανα των εντόμων για να δημιουργήσει καινοτόμο τεχνολογία αισθητήρων κατά της σύγκρουσης.

Εχετε ποτέ αναρωτηθεί με ποιον θαυμαστό τρόπο τα έντομα δεν συγκρούονται ποτέ μεταξύ τους ενώ πετούν και πώς αποφεύγουν τις διαφαινόμενες απειλές; Κι όμως, ο τρόπος που κινούνται τα έντομα συνιστά ένα από τα ερευνητικά πεδία που μελετούν οι επιστήμονες προκειμένου να καταστήσουν ακόμη πιο αξιόπιστες τις αυτόνομες πτητικές συσκευές της επόμενης γενιάς, γράφει σε επιστημονικό του άρθρο το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis.

Επισημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά αποφυγής σύγκρουσης θα μπορούσαν να βρουν πολλές εφαρμογές στη ρομποτική. Με τον σκοπό αυτό το ευρωπαϊκό έργο STEP2DYNA εκμεταλλεύτηκε τα οπτικά όργανα των εντόμων για να δημιουργήσει καινοτόμο τεχνολογία αισθητήρων κατά της σύγκρουσης. Κι αυτό γιατί τα έντομα έχουν μια αυξημένη ικανότητα αντίληψης κίνησης ώστε να ανταποκρίνονται γρήγορα σε πολύπλοκα δυναμικά περιβάλλοντα.

Εχουν τη μοναδική ικανότητα να αντιμετωπίζουν την οπτική κίνηση, να διακρίνουν μικρούς κινούμενους στόχους και να ανιχνεύουν διαφαινόμενα ερεθίσματα, κάτι που τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται γρήγορα και να αποφεύγουν τις συγκρούσεις. Τα οπτικά συστήματα των εντόμων μπορούν να αναγνωρίσουν ενδείξεις κίνησης και να διακρίνουν διαφορετικά μοτίβα στο οπτικό χάος, προσφέροντας στα έντομα την ικανότητα να ανταποκρίνονται ταχύτατα. Αν και οι υποκείμενοι μηχανισμοί προς το παρόν παραμένουν σχετικά ανεξιχνίαστοι, αυτά τα συστήματα όρασης χρησιμεύουν ως πηγή έμπνευσης για την ανάπτυξη τεχνητών οπτικών συστημάτων που αντιλαμβάνονται με ακρίβεια την κίνηση.

Οπως δε σημειώνει το περιοδικό, είναι σημαντικό ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα υπολογιστικής μοντελοποίησης των οπτικών οδών των εντόμων, αφού τέτοια μοντέλα θα μπορούσαν να συμβάλουν στον σχεδιασμό καινοτόμων αισθητήρων για μελλοντικά έξυπνα και πλήρως αυτοματοποιημένα ρομπότ.

Το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση έργο STEP2DYNA συγκέντρωσε νευροβιολόγους, ερευνητές ρομποτικής και μηχανικούς για να μελετήσουν το οπτικό νευρικό σύστημα των εντόμων και να το μοντελοποιήσουν με επιτυχία για εφαρμογές ρομποτικής. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος Marie Skłodowska-Curie Actions και επικεντρώθηκε στη μοντελοποίηση ανίχνευσης κίνησης στα έντομα.

Οι ερευνητές εργάστηκαν σε δύο ανιχνευτές κίνησης, τους LGMD1 και LGMD2, που εντοπίστηκαν στον εγκέφαλο της ακρίδας στην περιοχή του οπτικού συστήματος, οι οποίοι επιτρέπουν στο συγκεκριμένο έντομο να ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε περιβάλλον. Οι επιστήμονες στη συνέχεια ανέπτυξαν αλγόριθμους εμπνευσμένους από έντομα βασισμένους στους μηχανισμούς LGMD, επιτρέποντας σε ρομπότ εδάφους ή μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) να ανιχνεύουν επικείμενες συγκρούσεις ενώ κινούνται ή πετούν σε πολύπλοκα δυναμικά περιβάλλοντα.

«Σε αντίθεση με το LGMD1 που ανταποκρίνεται σε αντικείμενα που πλησιάζουν από φωτεινό ή σκοτεινό φόντο, το LGMD2 παρουσιάζει επιλεκτικότητα σε σκοτεινά κινούμενα αντικείμενα έναντι του φωτεινού φόντου, μια παρόμοια κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα επίγεια οχήματα και τα ρομπότ», εξηγεί ο συντονιστής του έργου Σικάνγκ Γιουέ. Επιπλέον, η ομάδα συνδύασε πληροφορίες από νευρώνες μύγας προκειμένου να δημιουργήσει ένα συνθετικό νευρωνικό δίκτυο.

Οι αλγόριθμοι STEP2DYNA εμπνευσμένοι από έντομα είναι σχετικά απλοί αλλά παραμένουν εξαιρετικά αποδοτικοί. Εστιάζουν μόνο σε βασικά σημάδια κίνησης και υπολογίζουν τις διαστελλόμενες άκρες των αντικειμένων που πλησιάζουν, επομένως το χρώμα, το σχήμα και άλλα φυσικά χαρακτηριστικά των αντικειμένων δεν είναι τόσο σημαντικά. «Αυτά τα χαρακτηριστικά όμως μειώνουν σημαντικά το υπολογιστικό κόστος, καθιστώντας τα κατάλληλα για εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο», τονίζει ο Γιουέ.

Επιπροσθέτως η ερευνητική ομάδα κατασκεύασε μια πλατφόρμα πολλαπλών αισθητήρων, με ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιασμό υλικού και λογισμικού. Πειράματα πτήσης με drones επικύρωσαν την ικανότητα του ανιχνευτή σύγκρουσης που βασίζεται στην όραση LGMD να λειτουργεί αποτελεσματικά σε διαφορετικά δυναμικά περιβάλλοντα με πολύπλοκο υπόβαθρο. Περαιτέρω δοκιμές σε μικρά ρομπότ εδάφους και UAV ήταν επίσης επιτυχείς, επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα αυτών των μεθοδολογιών να βρουν εφαρμογή σε ιπτάμενες μηχανές, με περιορισμένο μέγεθος, κατανάλωση ενέργειας και υπολογιστική ισχύ.


Καφετιέρα Espresso Izzy Amalfi

Plaiso.gr

Ενας δυνατός και γευστικός καφές espresso συνιστά έναν άριστο σύμμαχο για να ξεκινήσει με όρεξη και κέφι η ημέρα σας, είτε στη δουλειά είτε στις διακοπές και η συγκεκριμένη καφετιέρα της Izzy με ισχύ 1.000 W και πίεση φροντίζει γι’ αυτό.

Είναι εφοδιασμένη με 3 φίλτρα καφέ, για μονή και διπλή δόση αλεσμένου καφέ, αλλά και για κάψουλα τύπου Nespresso, ώστε όλη η οικογένεια να μπορεί να απολαύσει ακριβώς τον καφέ που επιθυμεί. Διαθέτει εντυπωσιακές λειτουργίες αφού χάρη στο ενσωματωμένο ακροφύσιο ατμού ο κάτοχός της μπορεί να παρασκευάσει άμεσα βελούδινο αφρόγαλα.

Επιπροσθέτως είναι εφοδιασμένη με αποσπώμενο δοχείο νερού χωρητικότητας 1,5 λίτρου, αλλά και θερμαινόμενη επιφάνεια για προθέρμανση με στόχο ένα τέλειο γευστικά αποτέλεσμα. Η συσκευή κοστίζει 99 ευρώ, τιμή η οποία κρίνεται απολύτως συμφέρουσα σε σχέση με τα όσα προσφέρει, ενώ συνοδεύεται από εγγύηση δύο ετών.

Τροφοδοτικό Corsair PSU HX Series 1000 W Platinum

Plaiso.gr

Δώστε «φτερά» στον υπολογιστή σας με το τροφοδοτικό HX1000 της Platinum σειράς Corsair για να εξασφαλίσετε σταθερή λειτουργία και ασφάλεια απέναντι στις διακυμάνσεις του ρεύματος.

Η συγκεκριμένη συσκευή έχει την πιστοποίηση 80 PLUS Platinum, που σημαίνει ότι προσφέρει καθαρή ισχύ που αγγίζει ακόμα και το 92% της συνολικής του απόδοσης. Επιπροσθέτως ο ανεμιστήρας διαμέτρου 135 χιλιοστών όχι μόνο διατηρεί τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά φροντίζει ότι το τροφοδοτικό παραμένει σχεδόν αθόρυβο!

Επιπλέον, είναι Modular, κάτι που επιτρέπει να συνδέσεις σε αυτό μόνο ό,τι χρειάζεσαι, ενώ μπορείς να ρυθμίζεις τις παραμέτρους του από την οθόνη του υπολογιστή σου. Η τιμή του είναι υψηλή καθώς βρίσκεται στα 259,90 ευρώ, ωστόσο είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες ακόμη και ενός επαγγελματικής χρήσης PC.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Καθαρισμός βιομηχανικών λυμάτων
Η χρήση βακτηριακών συστατικών για τη διάσπαση επικίνδυνων μορίων σε κάτι λιγότερο μολυσμένο είναι μια καθιερωμένη τεχνική βιοαποκατάστασης.
Καθαρισμός βιομηχανικών λυμάτων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ρομπότ για όλες τις δουλειές
Υπάρχουν έξι σχεδόν άγνωστοι τομείς στους οποίους τα ρομπότ διαπρέπουν δίνοντας λύσεις σε επιστημονικά, αλλά και καθημερινά προβλήματα.
Ρομπότ για όλες τις δουλειές
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ρομπότ θα καθαρίζουν τον θαλάσσιο βυθό
Το σύστημα επικεντρώνεται στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας αναζήτησης, εντοπισμού και συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων, χρησιμοποιώντας αυτόνομα ρομπότ που λειτουργούν συνεργατικά.
Ρομπότ θα καθαρίζουν τον θαλάσσιο βυθό
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Κατασκοπεύοντας» την Αίτνα με οπτικές ίνες
Ερευνητές μπορούν πλέον να ανιχνεύσουν την ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρακολουθώντας πώς το φως κινείται μέσα από τα ίδια είδη ινών, δηλαδή τις οπτικές, που μας συνδέουν με το Διαδίκτυο.
«Κατασκοπεύοντας» την Αίτνα με οπτικές ίνες
ΝΗΣΙΔΕΣ
3D αισθητήρες vs ρυπογόνα αέρια
Μικροσκοπικοί αισθητήρες τρισδιάστατης εκτύπωσης έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν επικίνδυνα αέρια και ατμούς.
3D αισθητήρες vs ρυπογόνα αέρια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σώστε τις μέλισσες
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο αριθμός των μελισσών στην Ευρώπη καταγράφει διαρκή μείωση και δυστυχώς οι λόγοι είναι πολλοί. Ωστόσο η έλευση νέων τεχνολογιών στοχεύει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Σώστε τις μέλισσες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας