• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 15.2°C
  4 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.6°C
  3 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 15.0°C
  4 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  2 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 12.9°C
  5 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.7°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  4°C 4.4°C / 5.1°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 18.0°C
  4 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 19.9°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 13.8°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  4 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  1 BF
  95%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν οι εικασίες επιβεβαιώνονται

 • A-
 • A+

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπειτα από κάθε μεγάλη πυρκαγιά οι χρήστες συσχέτιζαν τις φωτιές με τα αιολικά πάρκα. Ηταν ένας ισχυρισμός βεβαίως που δεν είχε στέρεα βάση, αφού στηριζόταν απλώς σε εικασίες.

Οι εικασίες δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Ο υπαρχηγός ε.α του Π.Σ. και πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού, κ. Γκουρμπάτσης, με μια πολυσέλιδη αναλυτική μελέτη, που μόλις ολοκλήρωσε, για μόνο μία περιοχή, την Κάρυστο, καταλήγει στο συμπέρασμα πώς υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στις ανεμογεννήτριες και τις πυρκαγιές.

Είναι ο πλέον ειδικός. Είναι επίσης άνθρωπος που δεν είναι εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και δεν ανήκει βεβαίως σε κάποιον κομματικό φορέα της αντιπολίτευσης.

Στη μελέτη του δεν κατηγορεί κανέναν, πόσο μάλλον τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των αιολικών πάρκων. Αλλωστε δεν ήταν αυτό το αντικείμενο της μελέτης του. Αλλά αποδεικνύει ότι όπου καμμένη γη εκεί ορθώνονται ανεμογεννήτριες αναδεικνύοντας παράλληλα άλλη μια πραγματικότητα: ότι πολλοί θα μπορούσαν να είναι οι εμπρηστές γιατί πολλά είναι και τα συμφέροντα.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το κίνητρο του εμπρησμού δασών και δασικών εκτάσεων στην Καρυστία […] μετά το 2006 και κυρίως τη διετία 2007-08 λόγω των θεσμικών αναδιαρθρώσεων που στο ενδιάμεσο έχουν συντελεστεί […] εξυπηρετεί την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών» και το «υψηλότερο κόστος για την αδειοδότησή τους».

Αν κάτι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελεί στην ουσία τη μήτρα αυτής της κατάστασης, είναι το νομικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε σταδιακά από το 2012 και μάλιστα με τη συμβολή σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ για την εγκατάσταση των αιολικών. Εως τώρα όσοι δεν ασχολούνται επισταμένως με το θέμα πίστευαν πώς το Σύνταγμα προστατεύει τα δάση. Πως ακόμη και αν καούν οι εκτάσεις αυτές «κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό». Τα πάντα ανατράπηκαν το 2012, όταν το ΣτΕ ερμήνευσε με άλλο τρόπο τη σχετική διάταξη του Συντάγματος. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε… Εδώ καλείται πια η πολιτεία να δώσει λύση. Να βάλει φραγμούς και κανόνες. Απαιτείται όμως μια κυβέρνηση που να μην έχει θεό τις αγορές και που εξυπηρετεί μόνο τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά μια κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο.

Και βέβαια, τέλος, απαιτείται κοινή λογική ειδικά από αυτούς που δηλώνουν γενικώς και αορίστως οικολόγοι και αρνούνται το οτιδήποτε.

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει κυρίως την Ευρώπη και η κλιματική αλλαγή δείχνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν λόγο ύπαρξης. Δεν είναι η λύση, αλλά αποτελούν μέρος της λύσης όπως άλλωστε δηλώνουν και οι οικολογικές οργανώσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Για το καλό μας…
Ο θρίαμβος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών έχει παρενέργειες που οδηγούν το 69% του ελληνικού λαού να δηλώνει πως δεν θέλει τον κ. Μητσοτάκη.
Για το καλό μας…
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νίκη για τη Σητεία και τους κατοίκους της
Άκυρο από το ΣτΕ στο «Υβριδικό Αμαρίου»: Το Συμβούλιο ακύρωσε την αδειοδότηση περιβαλλοντικών όρων που είχε παράσχει στο έργο το υπουργείο Περιβάλλοντος ● Απόφαση-ράπισμα για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης...
Νίκη για τη Σητεία και τους κατοίκους της
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Πράσινη» υφαρπαγή γης και άντληση προσόδων από τα τοπία
Οι βουνοκορφές που είναι κυρίαρχες στην ελληνική γεωμορφία αποτελούν την πιο ορατή παράμετρο για τις φυσικές διεργασίες και την οικολογία του τοπίου γιατί ορίζουν τον υδροκρίτη, δηλαδή τις λεκάνες απορροής του...
«Πράσινη» υφαρπαγή γης και άντληση προσόδων από τα τοπία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά
Οι αδειοδοτήσεις για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών παρέχονται απρόσκοπτα και κανείς δεν υπολογίζει τις σωρευτικές επιπτώσεις από υφιστάμενους, υπό εξέλιξη ή περιβαλλοντικά αδειοδοτημένους αιολικούς...
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ΡΑΕ «απολογείται» για τις άδειες στα καμένα
Νέες προσφυγές καταθέτουν στο ΣτΕ τρεις δήμοι και κάτοικοι ενάντια στις ανεμογεννήτριες ● Το ισχύον νομικό πλαίσιο, που ψηφίστηκε το 2020, δείχνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ως υπεύθυνο για τον «ποταμό»...
Η ΡΑΕ «απολογείται» για τις άδειες στα καμένα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Περικλής, Μάρκος Αυρήλιος και το μοντέλο ανάπτυξης
Εάν η Ελλάδα σήμερα έδινε μεγαλύτερο βάρος από τους ανταγωνιστές της στον καθαρισμό και την προστασία των θαλασσών και των ακτών θα γινόταν παράδειγμα προς μίμηση.
Περικλής, Μάρκος Αυρήλιος και το μοντέλο ανάπτυξης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας