• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.2°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.7°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 14.9°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.0°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  3 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.1°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.0°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  1 BF
  50%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξέρω να με φροντίζω;

 • A-
 • A+

Είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια αδυνατίσματος είναι ο ίδιος ο εαυτός του παχύσαρκου. Χρόνια ολόκληρα παρακολουθώ την αδυσώπητη μάχη που έχει ανοίξει με τον εαυτό του. Τόσο συχνά βλέπω πόσο απορριπτικά χαρακτηρίζει και αντιμετωπίζει τις διατροφικές του συμπεριφορές. Δηλαδή τα τσιμπολογήματά του, τις μεγάλες ποσότητες που καταναλώνει ή την ένταση των βουλιμιών του.

Κατηγορεί και εχθρεύεται τις πράξεις του, απαξιώνει τις ικανότητές του, λοιδορεί τις αντοχές του και τελικά φτάνει κάποιος στο συμπέρασμα για την πιθανή μεγάλη διαστρέβλωση που έχει για την εικόνα του εαυτού του. Γι’ αυτό εξάλλου σπάνια εκτιμά τους κόπους του ή σπάνια βλέπει τα αποτελέσματα των προσπαθειών του. Σχεδόν πάντα θεωρεί μηδαμινά τα αποτελέσματα των πράξεών του, όπως ακριβώς και το βάρος που χάνει δεν του είναι ποτέ αρκετό. Πάντα θεωρεί ότι θα μπορούσε να τα κάνει όλα καλύτερα ή ότι θα έπρεπε να έχει χάσει περισσότερο βάρος.

Συχνά αισθάνεται απογοητευμένος, ανικανοποίητος, σκασμένος, ότι δεν τα καταφέρνει και είναι έτοιμος να εκραγεί...

Πολλές φορές δεν ζυγίζεται, για να μην απογοητευτεί από το αποτέλεσμα· δεν ολοκληρώνει τη δίαιτά του, για να μην αντικρίσει την πιθανή αποτυχία του.

Κι ενώ δείχνει παχύς, να έχει βαρύ σώμα, είναι πολύ δραστήριος, πάντα σε επίπεδο εξυπηρέτησης των άλλων αλλά όχι του εαυτού του. Σαν να κρύβει αυτό που θέλει και αισθάνεται, αλλά να σέβεται και να εκπληρώνει αυτό που επιθυμούν ή αισθάνονται οι άλλοι.

Ο παχύσαρκος είναι «γεμισμένος» με κόπο. Ισως γι’ αυτό παραπονιέται όταν γκρινιάζει, επειδή δεν μπορεί να καταβάλλει άλλο κόπο. Και η δίαιτα θέλει κόπο. Η στέρηση χρειάζεται αντοχές, δηλαδή κόπο.

Το «δεν φροντίζω τον εαυτό μου» είναι μια συχνή ρήση του παχύσαρκου. Σε αυτή την πρόταση όμως κρύβεται μια μεγάλη παρεξήγηση. Η αλήθεια είναι ότι όλη η προσπάθεια μείωσης βάρους βασίζεται σε μια αντιστροφή. Τι χρειάζεται ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους να αντιστρέψει για να έχει ελπίδες να καταφέρει να διατηρήσει το βάρος του και να μην ξαναπαχύνει; Χρειάζεται να αντιστρέψει τον τρόπο που φροντίζει τον εαυτό του.

Πώς όμως γίνεται αυτό; Για ποια φροντίδα μιλάμε; Υπάρχουν τόσων ειδών φροντίδες, είναι τόσο διαφορετικές οι φροντίδες που έχει λάβει ο καθένας και αυτές δεν είναι απαραίτητα οι πλέον κατάλληλες.

Φροντίζεσαι αναλόγως με αυτό που έχεις μάθει από τον «φροντιστή» σου – τη μαμά σου, τον μπαμπά σου, τη γιαγιά σου ή από όποιον, τέλος πάντων, σε μεγάλωσε και σου μετέφερε τον τρόπο φροντίδας που και ο ίδιος είχε λάβει.

Ο φροντιστής σε έχει ρωτήσει τι θέλεις, τι θα φορέσεις, τι προτιμάς, αν κρυώνεις, αν θες ζακέτα; Επιλέγεις.

Σε τάιζε σε συγκεκριμένες ώρες σε οικογενειακό τραπέζι, σε κοίμιζε, σε πήγαινε να διασκεδάσεις χωρίς ενοχή;

Θα έχεις συνήθειες ωφέλιμες.

Ασχολιόταν μαζί σου να σε καταλάβει και να σε νιώσει; Με κάποιο τρόπο θα σε αισθάνεσαι και θα σε καταλαβαίνεις.

Αν δεν υπήρχε αποτελεσματική συναισθηματική επικοινωνία, αυτό θα αναπαράγεις. Αν οι σχέσεις ήταν διεκπεραιωτικές, θα εφαρμόζεις ακόμα και τη δίαιτα διεκπεραιωτικά...

Ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους κατηγορεί και απαιτεί από τον εαυτό του να κάνει κάτι που δεν ξέρει να κάνει: Να φροντίζεται. Πρώτα έχει να μάθει να φροντίζεται, να εκπαιδευτεί στη διάρκεια της θεραπείας του, έπειτα να φροντιστεί και μετά να κρίνει αν φροντίστηκε. Κι αυτή είναι η αλλαγή που καλείται να πραγματοποιήσει.

Η θεραπεία αδυνατίσματος είναι πολυπαραγοντική, ωστόσο δύο είναι οι βασικοί της άξονες: η ψυχική πλευρά του παχύσαρκου και η οργανική πλευρά του παχύσαρκου. Παράλληλα πρέπει να βοηθηθούν.

Σε αυτόν τον τιτάνιο αγώνα δίαιτας, είναι απαραίτητη η ρύθμιση της πείνας και σε αυτό βοηθούν οι σύνθετοι υδατάνθρακες, μειώνοντας κάπως την κούραση του παχύσαρκου στη μακριά πορεία της επίτευξης του στόχου του.

Το αδυνάτισμα απαιτεί πολλά δημητριακά ανεπεξέργαστα, μα και πολλές κουβέντες σε μακρά συζήτηση...


Σαμπούκος
Sambucus nigra

Στην αρχαιότητα ο σαμπούκος ήταν γνωστός με το όνομα ακταία.

Με τον σαμπούκο (Sambucus nigra) ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι έφτιαχναν τσάι με τα φύλλα του για την υποχώρηση των φλεμάτων και καταπλάσματα για δερματικές φλεγμονές και εγκαύματα.

Οι φυτοχημικές αυτές ουσίες βρίσκονται στα άνθη και στον καρπό του και έχουν αντιιική και αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, το αιθέριο έλαιο από τα άνθη του περιέχει σημαντική ποσότητα ελεύθερων λιπαρών οξέων, που είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία.

Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Ανακουφίζει από τη ρινική συμφόρηση, ρίχνει τον πυρετό και καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, τον πονόλαιμο και τον βήχα.

Πληροφορίες από την ιστοσελίδα «Εναλλακτιή Δράση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Ενίσχυση» εγκεφάλου
Τα συστατικά των τροφίμων εισέρχονται στο αίμα και φτάνουν στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε και λειτουργούμε.
«Ενίσχυση» εγκεφάλου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Θα καταφέρω ποτέ να αδυνατίσω;
Ετρωγε και έβριζε τον εαυτό της για την έλλειψη αυτοκυριαρχίας, για την έλλειψη βούλησης, για την ανεπάρκεια που αισθανόταν να παραμείνει σταθερή.
Θα καταφέρω ποτέ να αδυνατίσω;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κάπου κρύβεται ένας φυλακισμένος…
Μέσα από αυτούς τους διαλόγους με τους πελάτες μου και ακούγοντάς με να κάνω το καθημερινό μου «κήρυγμα», μπόρεσα να σχηματοποιήσω τον δεύτερο τύπο παχυσαρκίας.
Κάπου κρύβεται ένας φυλακισμένος…
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ατελείωτη γεύση…
Δεν ήταν από τις περιπτώσεις που δεν έβλεπες τα παραπάνω κιλά, αλλά το επιπλέον βάρος της συνοδευόταν και από την καρτερία της. Σαν να ήταν γεμάτη καρτερία, κιλά και υπομονή.
Ατελείωτη γεύση…
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η τιμωρία της λιμοκτονίας
Ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους όσο περισσότερο μιλάει, τόσο λιγότερο τρώει, τόσο λιγότερα καταπίνει και μαθαίνει να εκφράζει σε λέξεις αυτό που αισθάνεται.
Η τιμωρία της λιμοκτονίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας