• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 15.7°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  12°C 9.6°C / 12.8°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.5°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 16.4°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.0°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.3°C
  0 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  0 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάει η γελάδα!

 • A-
 • A+

Αποτελεί κάτι μεταξύ κοσμικού μύθου (με την έννοια του Κόσμου και όχι των «κοσμικών») και ρεαλιστικής πραγματικότητας. Θα μπορούσε πράγματι να είναι αλήθεια. Σε εμάς μεταφέρθηκε ως αληθινή ιστορία, από ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη: στον διαστημικό σταθμό ΜΙΡ βρέθηκαν Ρώσοι κοσμοναύτες και Αμερικανοί αστροναύτες. Οι ΗΠΑ είχαν σπαταλήσει δεκάδες εκατοντάδες (ίσως και εκατομμύρια) δολάρια προσπαθώντας να εφεύρουν το στιλό αντιβαρύτητας.

Να βρουν δηλαδή ένα στιλό στο οποίο να μπορεί να «κατέβει» το μελάνι ώστε να το χρησιμοποιούν οι αστροναύτες σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στο Διάστημα. Οσα κι αν ξόδεψαν (λίγα δεν ήταν...), στο εν λόγω στιλό μήτε και κατάφεραν να δημιουργήσουν. Τα λένε όλα αυτά στους Ρώσους συναδέλφους τους οι Αμερικανοί αστροναύτες και τότε γίνεται κάτι, που άλλο να σ’ το λέω, άλλο να είσαι μπροστά να το βλέπεις: οι Ρώσοι, ενώ τόση ώρα τούς ακούν προσεκτικά, σχεδόν συμπάσχουν με το δράμα τους, ξαφνικά απλά βγάζουν ένα μολύβι και τους το χαρίζουν... Δεν ζήτησαν καν δικαιώματα στην «πατέντα»...

Δεν ήμουν μπροστά για να πω με βεβαιότητα αν η ιστορία αυτή είναι αληθινή. Προσωπικά, τίγκα στην αλήθεια τη βρίσκω, αλλά αυτό αποτελεί ατομική μου κρίση. Οπως και να ‘χει, το σίγουρο είναι πως αυτή η διήγηση είναι ενδεικτική τού πώς σκέφτονταν την «κατάκτηση του Διαστήματος» οι μεν και πώς οι δε. Προφανώς στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου οι δύο υπερδυνάμεις τότε (ήδη από τη δεκαετία του ‘50) ανταγωνίζονταν για το ποιος θα φτιάξει τον πρώτο διαστημικό σταθμό, ποιος θα κάνει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα, ποιος θα πατήσει πρώτος στη Σελήνη και ποιου η σημαία θα κυματίσει στον μικρό αυτό δορυφόρο της Γης (λες και θα έπιαναν στασίδι για οικόπεδο...).

Ωστόσο, ακόμα κι αν όλα τα παραπάνω ισχύουν, οι Ρώσοι κυνηγούσαν όχι μόνο την πρωτιά αλλά και τη μονιμότητα. Ο,τι κι αν έκαναν δηλαδή σε σχέση με τη διαστημική τεχνολογία, αυτό είχε απώτερο σκοπό να είναι κάτι σταθερό και ει τον δυνατόν μόνιμο - αυτό δηλαδή που προκύπτει και μέσα από την ιστορία με το στιλό και το μολύβι.

Μπορεί ο πρόεδρος Κένεντι τον Μάιο του 1961 να είπε το χαρακτηριστικό «θα έχουμε πατήσει στη Σελήνη πριν από το τέλος της δεκαετίας», μπορεί πράγματι αυτό να έγινε όταν οι αστροναύτες Αρμστρονγκ και Ολντριν, στις 20 Ιουλίου του 1969, πάτησαν σεληνιακό έδαφος, ως οι πρώτοι άνθρωπο που «γνώρισαν» από κοντά τον μοναδικό αυτό φυσικό δορυφόρο της Γης, ωστόσο από τότε δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Οι Ρώσοι ωστόσο ήταν οι πρώτοι που έθεσαν σε τροχιά τον διαστημικό σταθμό «Σαλιούτ 1», το 1971.

Λίγο μετά οι Αμερικανοί επάνδρωσαν τον δικό τους διαστημικό σταθμό, το «Σκάιλαμπ», ο οποίος όμως πέντε χρόνια μετά κατέρρευσε, το μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε στη γήινη ατμόσφαιρα, ενώ ένα από τα κομμάτια του που «επέζησε» της καταστροφής, σκότωσε μια γελάδα στην Αυστραλία!

Οσο για τη δεκαετία του ‘80, πάντα σταθεροί στο παραπάνω μοτίβο, οι Αμερικανοί επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στις πτήσεις διαστημικού λεωφορείου, ενώ οι Ρώσοι (τότε Σοβιετικοί φυσικά) ξεκίνησαν να «χτίζουν» τον διαστημικό σταθμό ΜΙΡ (που έχει τη διττή σημασία: σημαίνει και «ειρήνη» και «Κόσμος»), ο οποίος όχι μόνο «παρέμεινε ζωντανός» για 15 χρόνια (έως το 2001), αλλά είχε φιλοξενήσει όλες τις αποστολές, και αυτές των ΗΠΑ.

Ποτέ οι ΗΠΑ δεν θέλησαν να δημιουργήσουν το οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε στο Διάστημα. Δεν έφτιαξαν ποτέ ξανά (μετά τον θάνατο της καημένης της γελάδας) διαστημικό σταθμό, με τους Κινέζους να είναι αυτοί που πια ασχολούνται με αυτό (πλέον και οι Ινδοί αλλά και ιδιώτες). Γενικά θα γίνει της ακολασίας στο Διάστημα. Της ακολασίας και της ζαβλακωμένης γελάδας...

Αυτά σκεφτόμουν σαν διάβαζα στον ιστότοπο της ΝΑSΑ για τα νέα σχέδια της υπηρεσίας ώστε να ξαναπατήσει άνθρωπος στη Σελήνη. Γι’ αυτό και στέλνω επίσημο διάβημα: Πάρτε και τους δικούς μας εκεί! Κυρίως αυτόν (ξέρουν αυτοί ποιον - κι εσύ το ξέρεις) και πέντ’-έξι ακόμα! Μα να τους αφήσετε στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Μην κάνετε το λάθος και βλέπουμε τις γουρλωματάρες του κάθε που θα ‘χει πανσέληνο - έτσι, να σας χαίρεται η μανούλα σας. Προς τιμή της γελάδας που σκοτώσατε... ναι;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Τα φυτά επικοινωνούν, θυμούνται και δεν ανταγωνίζονται»
Ο φυτικός νευροβιολόγος Στέφανο Μανκούσο μιλά στην «Εφ.Συν.» για την προσωπικότητα των φυτών, τη φύση και τις επιλογές που οφείλουμε να κάνουμε για το περιβάλλον.
«Τα φυτά επικοινωνούν, θυμούνται και δεν ανταγωνίζονται»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το πιο υπέροχο «γαμώτο»
Η ιστορία της Αριστεράς, των αγώνων, των επαναστάσεων και των διεκδικήσεων πάνω σε αυτό το «γαμώτο» θεμελιώθηκε.
Το πιο υπέροχο «γαμώτο»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κάμπτοντας τα ηχητικά κύματα (και μειώνοντας την ηχορύπανση)
Mια νέα καινοτόμος επιστημονική μέθοδος που «λυγίζει» τα ηχητικά κύματα θα μπορούσε να δώσει μια ουσιαστική λύση στους καθημερινούς θορύβους.
Κάμπτοντας τα ηχητικά κύματα (και μειώνοντας την ηχορύπανση)
ΝΗΣΙΔΕΣ
Με νοιάζει και με κόφτει!
Ορκίστηκα στον εαυτό μου να μην ξεχάσω ποτέ τα λόγια της Κατερίνας Γώγου: «έχουν πονέσει οι μασέλες μου απ’ το να μη μιλάω».
Με νοιάζει και με κόφτει!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πραγματικότητες
Η σχετικοποίηση και ο πληθωρισμός της πραγματικότητας ίσως συμβάλλουν στη δημιουργία ενός νέου ιδιότυπου (τεχνο-)εγωμονισμού.
Πραγματικότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας