• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.3°C
  3 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 18.2°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.2°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.2°C / 14.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.4°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.4°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

3η Σεπτεμβρίου

 • A-
 • A+
Η αυτοκτονία του Χριστούλα στη πλατεία Συντάγματος έγινε θέμα στα διεθνή ΜΜΕ, έγινε τραγούδι, αλλά και καρφί στο μάτι κάποιων πολιτικών αμοιβάδων.

Η 3η Σεπτεμβρίου, μια σημαδιακή ημερομηνία για την Αθήνα και την Ελλάδα, έχει συνδεθεί με τη λέξη και την έννοια «Σύνταγμα». Το Σύνταγμα, από το αρχαίο «συντάσσω» (δημιουργώ γραπτό κείμενο), σημαίνει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, το σύστημα νομικών κανόνων που καθορίζουν τη μορφή του πολιτεύματος.

Η μέρα συνδέθηκε με το Σύνταγμα αρχικά, όταν τα ξημερώματα της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 εκδηλώθηκε στη μεγάλη πλατεία Ανακτόρων στο κέντρο της Αθήνας κίνημα εναντίον του καθεστώτος του βασιλιά Οθωνα από στρατιωτικούς, πολιτικούς και πολίτες με αίτημα την παραχώρηση Συντάγματος και τη μετατροπή του πολιτεύματος από απόλυτη σε συνταγματική μοναρχία. Τελικά ο Οθωνας υπέκυψε στους κινηματίες, με προεξάρχοντες τον βετεράνο αγωνιστή του ‘21 Μακρυγιάννη, τον αρχηγό του Ρωσικού Κόμματος, Ανδρέα Μεταξά, και τον συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη, τον στρατιωτικό διοικητή της Αθήνας. Από τότε η πλατεία Ανακτόρων ονομάστηκε πλατεία Συντάγματος.

Εκεί, στο Σύνταγμα, ο Γεώργιος Παπανδρέου εκφώνησε στις 18 Οκτωβρίου 1944, ως πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην οποία μετείχαν και υπουργοί του ΕΑΜ, τον περίφημο «Λόγο της Απελευθέρωσης» από το μπαλκόνι του υπουργείου Συγκοινωνιών (το σημερινό Public). Ενας άλλος Παπανδρέου, ο Ανδρέας, εκμεταλλεύτηκε το ειδικό ιστορικό βάρος της ημερομηνίας και λίγο μακρύτερα από την πλατεία, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, παρουσίασε στις 3 Σεπτέμβρη του 1974 την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

Η αυτοκτονία του Χριστούλα

Ομως ο άνθρωπος που έδωσε το υψηλότερο νόημα στην πλατεία Συντάγματος, που την εξευγένισε ως ιερό και μαρτυρικό τόπο του αγώνα για ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ήταν ο 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός Δημήτρης Χριστούλας. Ο Χριστούλας, ένας βαθιά πολιτικοποιημένος, ευγενής και πράος άνθρωπος, αυτοκτόνησε εκεί στις 4 Απριλίου 2012 με πιστόλι, διαμαρτυρόμενος για την επονείδιστη κρίση χρέους στην οποία είχε βυθιστεί η χώρα και τη συνεπακόλουθη ραγδαία υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της.

Τότε στα πράγματα ήταν η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ. Ο Χριστούλας τη «στόλισε» καλά στο σημείωμα που βρέθηκε πάνω του: «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μια αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι’ αυτήν.

Επειδή έχω μια ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Ελληνας έπαιρνε το καλάσνικωφ ο δεύτερος να ήμουν εγώ), δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω τα σκουπίδια για τη διατροφή μου. Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες, όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι (Πιάτσα Λορέτο του Μιλάνου). Δημήτρης Χριστούλας».

Η αυτοκτονία του Χριστούλα στη πλατεία Συντάγματος έγινε θέμα στα διεθνή ΜΜΕ, έγινε τραγούδι, αλλά και καρφί στο μάτι κάποιων πολιτικών αμοιβάδων, που έσπευσαν να βγάλουν τον συνταξιούχο «τρελό». Κάποιοι άλλοι την παρομοίασαν με την αυτοπυρπόληση του φοιτητή Κώστα Γεωργάκη το 1970 στη Γένοβα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Ενα είναι το σίγουρο: μπορεί να υπάρχει λεωφόρος στην Αθήνα από το Κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου και πλατεία Συντάγματος, αλλά δεν πρόκειται να δούμε ποτέ οδό ή πλατεία Δημήτρη Χριστούλα: η τσίπα είναι άγνωστη λέξη για τους κρατούντες.


Η 3η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

📌 Το 1843 οι Ελληνες επαναστατούν και ζητούν την παραχώρηση Συντάγματος από τον Οθωνα και τη μετάβαση της ελληνικής πολιτείας από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική μοναρχία.

📌 Το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Βασικά τα παιδιά ήταν έξω
Από τις Ομάδες Προφορικής Ιστορίας παρουσιάστηκε η καθημερινότητα των παιδιών στον δημόσιο χώρο της Αθήνας τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.
Βασικά τα παιδιά ήταν έξω
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η ίδρυση της ΓΣΣΕ και η πρώτη διάσπαση
Η καθοριστική προσπάθεια ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1918 από τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης και το αθηναϊκό συνδικάτο «Πρόοδος».
Η ίδρυση της ΓΣΣΕ και η πρώτη διάσπαση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι έριδες γύρω από το μνημείο
Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν 18 προτάσεις και η επιτροπή επέλεξε για την ανάγλυφη παράσταση που θα φιλοτεχνούνταν στο μνημείο το έργο του αρχιτέκτονα Εμμ. Λαζαρίδη.
Οι έριδες γύρω από το μνημείο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σχεδιάστηκε να γίνει ένα «διαμάντι», χάθηκε στην ελληνική πραγματικότητα
Η ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου Αθηνών ξεκινάει από το 1857, όταν γίνεται η πρώτη προσπάθεια κατασκευής του από τον Δήμο στην «πλατεία Λουδοβίκου».
Σχεδιάστηκε να γίνει ένα «διαμάντι», χάθηκε στην ελληνική πραγματικότητα
ΝΗΣΙΔΕΣ
90 χρόνια από την ίδρυση του ΙΚΑ
Η εργατική πίεση αλλά και η παρέμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας οδήγησαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο να εξαγγείλει τον Μάρτιο του 1930, από τη Θεσσαλονίκη, τη δημιουργία συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
90 χρόνια από την ίδρυση του ΙΚΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας