• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.0°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.0°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  0 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.3°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.2°C
  1 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  8°C 7.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.1°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρομπότ θα καθαρίζουν τον θαλάσσιο βυθό

 • A-
 • A+

Ένα μικρό βήμα πιο κοντά σε καθαρότερους ωκεανούς φιλοδοξεί να μας φέρει ένα τεχνολογικό έργο που υποστηρίζεται από την Ε.Ε. Όπως σημειώνει το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis, σήμερα 66 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων έχουν μολύνει τους ωκεανούς μας, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να βρίσκεται στον πυθμένα τους.

Έτσι, ερευνητές από το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. έργο SeaClear αναπτύσσουν μια λύση βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη για τον καλύτερο καθαρισμό του βυθού των ωκεανών χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές δυτών. Η λύση επικεντρώνεται στην αυτοματοποίηση της διαδικασία αναζήτησης, εντοπισμού και συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων χρησιμοποιώντας αυτόνομα ρομπότ που λειτουργούν συνεργατικά. Το σύνολο του πιλοτικού, προς το παρόν, συστήματος απαρτίζεται από ένα σκάφος, ένα drone, δύο υποβρύχια ρομπότ και ένα καλάθι συλλογής. Το μη επανδρωμένο σκάφος σαρώνει τον βυθό της θάλασσας χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ τύπου σόναρ που ονομάζεται ηχογράφημα πολλαπλών ακτίνων και εντοπίζει τους μεγάλους όγκους σκουπιδιών.

Αναπτύχθηκε από τον συνεργάτη του έργου SeaClear, την εταιρεία Subsea Tech στη Γαλλία, και βασίζεται στη λογική ότι το σκάφος χρησιμεύει ως το μητρικό πλοίο του συστήματος και όλα τα άλλα ρομπότ επικοινωνούν μαζί του. Αρχικά, όταν το νερό είναι αρκετά καθαρό, ένα drone αναζητά μεγάλες μάζες απορριμμάτων που μπορούν να αναγνωριστούν από τον αέρα. Υποβρυχίως, ένα μικρό ρομπότ παρατήρησης χρησιμοποιεί κάμερα και σόναρ για να σαρώσει τον βυθό της θάλασσας για μικρότερα απορρίμματα. Στη συνέχεια, ένα δεύτερο, πολύ μεγαλύτερο υποβρύχιο ρομπότ συλλέγει τα απορρίμματα με μια ειδικά κατασκευασμένη δαγκάνα που ενσωματώνει μια συσκευή ισχυρής αναρρόφησης για να βοηθήσει στη συλλογή βαριών ή μερικώς θαμμένων στον βυθό απορριμμάτων. Επιπροσθέτως, μικρά ανοίγματα στην αρπάγη διασφαλίζουν ότι οι μικροί θαλάσσιοι οργανισμοί που ενδέχεται να παγιδευτούν κατά λάθος σε αυτήν δεν θα υποστούν βλάβες. Ακολούθως το ρομπότ τοποθετεί κάθε κομμάτι απορριμμάτων που έχει μαζέψει σε ένα μεγάλο καλάθι που έχει εναποθέσει νωρίτερα στον πυθμένα. Το καλάθι μάλιστα είναι ειδικά σχεδιασμένο για να εμποδίζει τα σκουπίδια να διαφεύγουν πίσω στο νερό.

Η πρώτη επίσημη δοκιμή του νέου ρομποτικού συστήματος έγινε τον Μάιο του 2022, οπότε η SeaClear χρησιμοποίησε το πρωτότυπό της στο λιμάνι του Αμβούργου, ενώ ο πρώτος δοκιμαστικός γύρος είχε πραγματοποιηθεί στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, τον Σεπτέμβριο του 2021. Μια πόλη όπου η υποβρύχια ορατότητα ήταν σχετικά καλή οπότε η επιστημονική ομάδα βελτίωσε τα διάφορα ρομποτικά εξαρτήματα με στόχο να λειτουργούν ως ενιαίο σύστημα. Ωστόσο, το Αμβούργο, σημειώνει το Cordis, παρείχε εντελώς διαφορετικές συνθήκες δοκιμών και προκλήσεις από το Ντουμπρόβνικ. Η πολύ χαμηλότερη υποβρύχια ορατότητά του (συχνά λιγότερο από μερικά εκατοστά) και η μεγάλη κίνηση από εμπορικά πλοία κατέστησαν προβληματική τη χρήση καμερών για τον εντοπισμό των απορριμμάτων και οι ερευνητές βασίστηκαν μόνο στους αισθητήρες των σόναρ. «Τώρα τελειοποιούμε το όλο σύστημα και ειδικά τα σόναρ, εντάσσοντάς τα πάντα σε μια βάση δεδομένων» τόνισε ο δρ Στέφαν Σοσνόφσκι από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και συνεργάτης του έργου SeaClear.

Δεδομένου ότι το τεστ του Αμβούργου δοκίμασε την ενσωμάτωση πρωτότυπων εξαρτημάτων, το σύστημα δεν έχει λειτουργήσει ακόμη εντελώς αυτόνομα. Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν αρκετά ικανοποιημένοι με την τελευταία προσπάθεια στο γερμανικό λιμάνι, η οποία ήταν ακόμη μια δοκιμή για το SeaClear (αναζήτηση, ταυτοποίηση και συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων με αυτόνομα ρομπότ), με το σύστημα να αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως τον Δεκέμβριο του 2023. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι υπάρχουν ήδη πολλά μικρά ρομπότ-καθαριστές του βυθού, αλλά αυτό το έργο της SeaClear είναι πολύ πιο αποδοτικό, καθώς μεταφέρει πολύ μεγαλύτερους όγκους σκουπιδιών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εμπνέοντας τη νέα γενιά ρομπότ
Το ευρωπαϊκό έργο STEP2DYNA εκμεταλλεύτηκε τα οπτικά όργανα των εντόμων για να δημιουργήσει καινοτόμο τεχνολογία αισθητήρων κατά της σύγκρουσης.
Εμπνέοντας τη νέα γενιά ρομπότ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ρομπότ για όλες τις δουλειές
Υπάρχουν έξι σχεδόν άγνωστοι τομείς στους οποίους τα ρομπότ διαπρέπουν δίνοντας λύσεις σε επιστημονικά, αλλά και καθημερινά προβλήματα.
Ρομπότ για όλες τις δουλειές
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σφουγγάρια εναντίον... κλιματικής αλλαγής
Στην σημαντική διαπίστωση ότι τα θαλάσσια σφουγγάρια συμβάλλουν δραστικά στην οικολογική λειτουργία των ωκεανών του πλανήτη κατέληξαν επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή.
Σφουγγάρια εναντίον... κλιματικής αλλαγής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αισθητήρες για την προστασία των ωκεανών
Τα θαλάσσια οικοσυστήματα κινδυνεύουν άμεσα από την ολοένα αυξανόμενη ρύπανση και την απώλεια της βιοποικιλότητας με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η διαρκής και λεπτομερής παρακολούθηση τους. Τη λύση...
Αισθητήρες για την προστασία των ωκεανών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο αυτόνομος ταξιδιώτης
Ο πυθμένας των ωκεανών αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μέρη του πλανήτη τα οποία παραμένουν στην ουσία ανεξερεύνητα, καθώς τα βαθυσκάφη πρέπει να συνοδεύνται από τουλάχιστον ένα πλοίο προκειμένου να εφοδιάζεται...
Ο αυτόνομος ταξιδιώτης
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Ηλεκτρική» γυμναστική
Η ηλεκτροθεραπεία (EMS) χρησιμοποιείται εδώ και καιρό από τους γιατρούς για να βοηθήσει στη βελτίωση της κινητικότητας ασθενών.
«Ηλεκτρική» γυμναστική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας