• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.1°C / 26.8°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 28.1°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.3°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.0°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 21.4°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 26.0°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 25.6°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.8°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 26.7°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  57%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμμηνόπαυση: H σημαντική περίοδος της γυναίκας

 • A-
 • A+
Oι γυναίκες σε ευτυχισμένους γάμους έχουν μεγαλύτερη επιθυμία για σεξουαλική επαφή, αυξημένη διέγερση και μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση.

Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος μεγάλων αλλαγών στη ζωή μιας γυναίκας. Επισήμως, η εμμηνόπαυση ξεκινά όταν έχει περάσει ένας χρόνος από την τελευταία εμμηνορροϊκή περίοδο. Είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία διακόπτονται στη γυναίκα οριστικά η ωορρηξία και η έμμηνος ρήση.

Εμφανίζεται φυσιολογικά μεταξύ 45 και 55 ετών. Κατά μέσο όρο οι γυναίκες στην Ελλάδα μπαίνουμε στην εμμηνόπαυση στα 52 μας χρόνια. Υπάρχει ωστόσο και η πρώιμη εμμηνόπαυση που η έλευσή της τοποθετείται χρονικά ακόμα και σε ηλικία κάτω των 40 ετών (περίπου 1 στις 1.000 γυναίκες).

H εμμηνόπαυση προκύπτει από τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης όπου ο οργανισμός μειώνει την παραγωγή ορμονών σχετικών με την αναπαραγωγική διαδικασία, την πρώιμη εμμηνόπαυση (πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια), την υστερεκτομή, την ακτινοθεραπεία ή τη χημειοθεραπεία, εξηγεί η Αννα Τροβά, ψυχολόγος, υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλύτρια ομάδας, θεραπεύτρια ζεύγους και οικογένειας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ).

Μια χρονική περίοδος 5-10 ετών (κλιμακτήριος), επισημαίνει, προηγείται και έπεται της εμμηνόπαυσης. Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι γυναίκες βιώνουν διάφορες σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές λόγω των μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων.

Εμμηνόπαυση και συντροφικές σχέσεις

Οι γυναίκες, σύμφωνα με την Αννα Τροβά, νιώθουν άβολα να μιλήσουν με τον σύντροφό τους για την εμμηνόπαυση επειδή θεωρούν ότι μεγαλώνουν ηλικιακά και απειλείται η γυναικεία τους υπόσταση. Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της θηλυκότητας και της νεότητας για μεγάλο αριθμό γυναικών. Αλλαγές στη διάθεση, στον ύπνο και στις νοητικές λειτουργίες εμφανίζονται συχνά σε αυτή τη χρονική περίοδο. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγούν σε μειωμένη αυτοεκτίμηση και φτωχή εικόνα εαυτού.

Καταθλιπτική διάθεση ή κυκλοθυμία και άγχος είναι κοινά κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και οι γυναίκες με ιστορικό διαταραχών διάθεσης ή στρεσογόνα γεγονότα ζωής στην πρώιμη παιδική ηλικία είναι περισσότερο ευάλωτες. Η μείωση των οιστρογόνων συνδέεται επίσης με την εμφάνιση κατάθλιψης, η οποία όμως συνδέεται και με την απώλεια της αναπαραγωγικής ικανότητας. Ωστόσο η φυσική εμμηνόπαυση δεν φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες οι γυναίκες να πάθουν κατάθλιψη.

Επιπλέον, μας λέει, τα μειωμένα οιστρογόνα, η ψυχική και σωματική κούραση, οι διαταραχές στη διάθεση, ο φόβος και το στρες μπορεί να επηρεάσουν την επιθυμία για σεξουαλική επαφή. Πολλές γυναίκες νιώθουν λιγότερο ελκυστικές ή λιγότερο ικανοποιημένες με το σώμα τους (μπορεί και ο σύντροφος να επιδίδεται σε αρνητική κριτική για το σώμα).

Επίσης, η εικόνα του εαυτού μπορεί να αλλάζει επειδή υπάρχει τάση αύξησης του βάρους λόγω του χαμηλού μεταβολισμού. Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών μπορεί να μειώνεται ή αυτές να γίνονται μόνο για να ικανοποιηθεί ο σύντροφος, στάση που συνάδει με κοινωνικοπολιτιστικές αντιλήψεις για τον ρόλο της γυναίκας. Αυτό προκαλεί απογοήτευση, ενοχή, σεξουαλική και ψυχική απομάκρυνση στο ζευγάρι, ειδικά αν πριν από την εμμηνόπαυση υπήρχε ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Εξάλλου, η σεξουαλική επαφή για τις γυναίκες μέσης ηλικίας είναι λιγότερο μια σωματική πράξη και περισσότερο έκφραση σύνδεσης και εγγύτητας (St. Peter, 1997).

Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες σε ευτυχισμένους γάμους έχουν μεγαλύτερη επιθυμία για σεξουαλική επαφή, αυξημένη διέγερση και μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση (Hurlbert & Apt., 1994). Σύμφωνα με τον MansReld και τους συνεργάτες του (1998), οι γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση επιθυμούν περισσότερο πάθος, ρομαντισμό, στοργή, δημιουργικότητα και επικοινωνία στη σεξουαλική τους ζωή. Η καλή σχέση με τον σύντροφο, η αφοσίωσή του, η σεξουαλική επαγρύπνηση και η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας επηρεάζουν θετικά τη σεξουαλική λειτουργία.

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι:

 • Εξάψεις
 • Αϋπνία
 • Εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • Πόνος, φαγούρα ή ακαμψία στις αρθρώσεις
 • Μείωση της μυϊκής μάζας
 • Δυσφορία ή πόνος κατά την ερωτική πράξη
 • Μειωμένη διάθεση για σεξουαλική επαφή
 • Γαστρεντερικά προβλήματα
 • Προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης
 • Πονοκέφαλος
 • Ταχυπαλμίες
 • Συχνές ουρολοιμώξεις
 • Αραίωση μαλλιών
 • Εύθραυστα νύχια
 • Κολπική ξηρότητα
 • Ψυχοσυναισθηματική αστάθεια και ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση

Kατάθλιψη

Η μέση ηλικία είναι επίσης μια περίοδος που οι γυναίκες καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους ως κόρες, σύζυγοι και μητέρες. Οι γονείς πεθαίνουν, οι σύζυγοι αρρωσταίνουν, τα παιδιά ενηλικιώνονται. Ετσι, οι γυναίκες παθαίνουν κατάθλιψη επειδή χάνουν τους ρόλους στους οποίους έχουν επενδύσει περισσότερο συναισθηματικά. Η έρευνα δείχνει ότι οι άντρες είναι λιγότερο πληροφορημένοι για την εμμηνόπαυση και δεν την αντιλαμβάνονται ως βιοψυχοκοινωνική διαδικασία, ενώ μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε μη ακριβή πολιτιστικά στερεότυπα.

Αυτό το κενό στην πληροφόρηση (που πρέπει να περιλαμβάνει τη βιοϊατρική και κοινωνικο-πολιτιστική ενημέρωση) μπορεί να δημιουργεί διάσταση στη σχέση μεταξύ των συντρόφων για θέματα υγείας, αλλά και σεξουαλικά θέματα. Το βασικότερο συναίσθημα των συντρόφων είναι ότι η σύντροφός τους έχει εκνευρισμό και κούραση, απομακρύνεται από εκείνους και τους αποκλείει από όσα συμβαίνουν σε αυτή την απαιτητική για εκείνη περίοδο. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα από 169 έγγαμα ζευγάρια, η στάση των συζύγων ως προς την εμμηνόπαυση είναι πιο αρνητική σε σχέση με τις συζύγους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ηλιος και εμμηνόπαυση
Tο δέρμα αλλάζει σιγά σιγά και στην εμμηνόπαυση. Το καλοκαίρι ο ήλιος, η ζέστη και ο ιδρώτας μπορούν να γίνουν προβληματικά, αν δεν ληφθούν τα σωστά μέτρα, εξηγεί η κλινική δερματολόγος - αφροδισιολόγος...
Ηλιος και εμμηνόπαυση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εφηβεία: #selfharmmm
Για τους περισσότερους εφήβους ο αυτοτραματισμός είναι μια προσπάθεια να διακόψουν τα έντονα συναισθήματα και τις πιέσεις που τους μοιάζει αδύνατο να αντέξουν.
Εφηβεία: #selfharmmm
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φτάνει! Δεν είναι «δωρεάν» ο θηλασμός!
Οι μαμάδες έχουν ήδη αρκετό άγχος, καθώς προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι διατροφικές ανάγκες των μωρών τους καλύπτονται εν μέσω κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα βρεφικού γάλακτος.
Φτάνει! Δεν είναι «δωρεάν» ο θηλασμός!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο φόβος της αποσύνδεσης
Αντίδοτο στο FOMO είναι η αυτοεκτίμηση: η εικόνα που έχω σχηματίσει για τον εαυτό μου, με βάση τις δικές μου προσδοκίες, χωρίς να υπολογίζω τις αντιλήψεις και τις αντιδράσεις των άλλων.
Ο φόβος της αποσύνδεσης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
Το πρόβλημα της εικόνας του σώματος είναι διαδεδομένο σε μια κοινωνία που προωθεί μη ρεαλιστικά πρότυπα για το σώμα. Αν κάνετε συχνά αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή σας, δεν είστε μόνοι.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
ΝΗΣΙΔΕΣ
H σκιώδης πανδημία της βίας κατά των γυναικών
H πανδημία ενίσχυσε τη βία κατά των γυναικών, ξεκαθαρίζει η νέα έκθεση «Μέτρηση της σκιώδους πανδημίας: Βία κατά των γυναικών στη διάρκεια της COVID-19» που καταγράφει τον αντίκτυπο της πανδημίας.
H σκιώδης πανδημία της βίας κατά των γυναικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας