• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.2°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 28.7°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.0°C
  4 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  78%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 28.0°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 19.2°C / 24.4°C
  4 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  6 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  3 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 27.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας συνδεδεμένος κόσμος

 • A-
 • A+
Οι νέοι σταθμοί φυσικού αερίου στη Λουιζιάνα θα υποβαθμίσουν περεταίρω τη ζωή των κατοίκων, ενώ παράλληλα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στον υπόλοιπο πλανήτη.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Ενας συνδεδεμένος κόσμος

«Η Λουιζιάνα, μία από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, παράγει σχεδόν το 0,5% των παγκόσμιων εκπομπών» είπε ο δρ Alex Kolker. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης ώστε να καταλάβουμε σε τι ποσοστό ρύπων αντιστοιχεί το 0,5%, είπε: «Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί με τις ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου που παράγει η Ολλανδία»

ΤΗΣ Βασιλικής Γραμματικογιάννη

Αυτές τις μέρες ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα χτυπάει την Ευρώπη. Στο Λονδίνο 40 βαθμοί Κελσίου. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από αιτίες που σχετίζονται με τον καύσωνα.

Και ενώ θα έπρεπε όλο αυτό να είναι μια υπενθύμιση για τους ηγέτες ότι ο δρόμος που ακολουθούν οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή και να αλλάξουν κατεύθυνση, όχι μόνο δεν το κάνουν αλλά συνεχίζουν business as usual καταργώντας τις ίδιες τους τις αποφάσεις για μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2050.

Με δικαιολογία τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν μια τεράστια αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη για την επόμενη δεκαετία, αγνοώντας επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την τροφοδότηση της κλιματικής αλλαγής από τις εξορύξεις και τους αγωγούς φυσικού αερίου.

Δώδεκα νέοι σταθμοί φυσικού αερίου σχεδιάζονται στην Ακτή του Κόλπου της Λουιζιάνα που θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα των εξαγωγών φυσικού αερίου. Η Λουιζιάνα είναι μια πολιτεία στον Νότο των ΗΠΑ κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού και του ποταμού Μισισιπή. Σύμφωνα με μια έκθεση του δρος Alex Kolker, από την Κοινοπραξία των Ναυτικών Πανεπιστημίων της Λουιζιάνα, και της ομάδας του –έκθεση που παρουσίασε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στα διεθνή μέσα ενημέρωσης– αποδεικνύεται ότι οι σταθμοί φυσικού αερίου και άλλες υποδομές πετρελαίου στη Λουιζιάνα δημιουργούν δυσανάλογη ποσότητα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η Λουιζιάνα, μία από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, παράγει σχεδόν το 0,5% των παγκόσμιων εκπομπών» είπε ο δρ Alex Kolker.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης ώστε να καταλάβουμε σε τι ποσοστό ρύπων αντιστοιχεί το 0,5%, είπε: «Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί με τις ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου που παράγει η Ολλανδία».

«Οι εκπομπές που παράγονται στη Λουιζιάνα συνδέονται με δραστηριότητες όπως η παραγωγή χημικών και η διύλιση πετρελαίου που παράγουν τοξικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους και αέρια του θερμοκηπίου επηρεάζοντας τις ζωές των ανθρώπων στη Λουιζιάνα αλλά και την υγεία του πλανήτη» τόνισε ο δρ Alex Kolker και πρόσθεσε: «Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή είναι η σύνδεση μεταξύ της εξόρυξης φυσικού αερίου, της υγροποίησης στη Λουιζιάνα και του καύσωνα που καταστρέφει την Ισπανία αυτή τη στιγμή που μιλάμε».

Την ίδια ώρα που σχεδιάζονται αυτοί οι νέοι σταθμοί στη Λουιζιάνα που θα υποβαθμίσουν περεταίρω τη ζωή των κατοίκων και ιδιαίτερα εκείνων με τα πιο χαμηλά εισοδήματα, ενώ παράλληλα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στον υπόλοιπο πλανήτη, το Περιβαλλοντικό Τμήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP) δημοσίευσε νέα έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο του μεθανίου στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για το αέριο που παράγεται από τις εξορύξεις φυσικού αερίου και θεωρείται πιο ισχυρό και από το διοξείδιο του άνθρακα.

Για το αέριο αυτό, το μεθάνιο, που εκπέμπεται μαζικά στη Λουιζιάνα, ο Justin Kray, ειδικός στην αξιολόγηση δεδομένων, που συμμετείχε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων θα πει: «Στη Λουιζιάνα υπάρχει ένας οργασμός κατασκευής εγκαταστάσεων LNG σε εξέλιξη με 12 νέους γιγάντιους σταθμούς –ο καθένας στο μέγεθος μιας μικρής πόλης– που θα προσθέσει εκατομμύρια τόνους εκπομπών αερίων των θερμοκηπίων κάθε χρόνο».

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Λουιζιάνα είναι μια περιοχή που σφυροκοπείται συνεχώς από τυφώνες πλημμυρίζοντας μεγάλες περιοχές από τις καταρρακτώδεις βροχές. Οπως μας ενημέρωσε ο Justin Kray, οι περιοχές που επιλέχτηκαν γι’ αυτούς τους νέους σταθμούς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σε περίπτωση τυφώνα να πλημμυρίσουν.

«Εάν συμβεί κάτι τέτοιο και το υπερψυγμένο αέριο έρθει σε επαφή με νερά από τις πλημμύρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφική έκρηξη. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το περιβάλλον μας και την οικονομία μας» είπε ο Justin Kray καλώντας τους δημοσιογράφους να διαφωτίσουμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές σχετικά με τους μεγάλους κινδύνους που αναλαμβάνουν οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οικοκλιματική, οικοκοινωνική και οικοπολιτική κρίση
Στο βιβλίο της Ρ. Δούρου προτείνεται ένα εναλλακτικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και κατανάλωσης στη βάση του σεβασμού των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητα αλλά και της καθαρής πράσινης ενέργειας με...
Οικοκλιματική, οικοκοινωνική και οικοπολιτική κρίση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οικολογική συνείδηση και σύγχρονοι καλλιτέχνες
Το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ παρουσιάζει 90 έργα τέχνης σπουδαίων δημιουργών με θέμα την ανθρώπινη παρέμβαση και δραστηριότητα στο περιβάλλον και τη φύση.
Οικολογική συνείδηση και σύγχρονοι καλλιτέχνες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η φύση ως ιερό δημιούργημα
Οι φυλές των αυτοχθόνων της Β. Αμερικής απέτιαν σεβασμό στη φύση καθώς πίστευαν ότι όλα είναι δημιουργήματα του Μεγάλου Πνεύματος. Αντίστοιχα, κατά την ορθόδοξη πίστη, «ο άνθρωπος πάνω απ' όλα ένα ον που ζει...
Η φύση ως ιερό δημιούργημα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Βάζουν τα θεμέλια της ζωής
Από μονοπάτια ανθικά μπήκα στον κόσμο των επικονιαστών και τις βασιλεύουσες σε αυτόν μέλισσες: αυτές με τον διακριτικό βόμβο, τρανταχτά απούσες από τα μουσεία φυσικής ιστορίας, τις επιστημονικές αναφορές, τα...
Βάζουν τα θεμέλια της ζωής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Γιώργος Ζαρζώνης: Οδηγός μας στη φύση της Ελλάδας
Είναι ένας από τους φωτογράφους του κόσμου που επέλεξαν να αφοσιωθούν στην απαθανάτιση και καταγραφή στη συλλογική μνήμη τοπίων της Ελλάδας, να αναδείξουν το κάλλος της φύσης.
Γιώργος Ζαρζώνης: Οδηγός μας στη φύση της Ελλάδας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η αξία του μινιμαλισμού
Ο μινιμαλισμός ταυτίζεται με την εγκράτεια η ιδέα της οποίας έρχεται από την αρχαία Ελλάδα και τον Πλάτωνα, που γράφει για την κυριαρχία της λογικής στα παρορμητικά μέρη της ψυχής. Ο έλεγχος των παρορμήσεων...
Η αξία του μινιμαλισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας