• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.2°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.0°C / 20.5°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.7°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.2°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 21.5°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 13.5°C / 20.5°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 21.0°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 18.3°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ελπίζω και φοβάμαι. Είμαι άνθρωπος»

 • A-
 • A+
Αν ο έρωτας κάνει το άλμα στην αγάπη, τότε η ομορφιά με όλα τα παρεπόμενά της δεν είναι ουτοπία, είναι πραγματικότητα.

Στα βιβλία του ο συγγραφέας Στέλιος Χαλκίτης βάζει στο επίκεντρο τη γυναίκα, τον έρωτα, αλλά και την αναζήτηση της ουσίας στη ζωή των ανθρώπων. Οι χαρακτήρες του προσπαθούν να σκαρφαλώσουν τον φράχτη των κοινωνικών κατεστημένων και να ελευθερωθούν. Στη σύντομη συζήτηση μαζί του μιλά γι’ αυτήν την ελεύθερη βούληση που συχνά αποδεικνύεται αυταπάτη, για τη διαφορετικότητα, τον Αλλον, αλλά και τον έρωτα που κάποιες φορές όταν ξεπερνά τα όρια του εγωισμού γίνεται αγάπη…

● Ζούμε σε μια κοινωνία που δείχνει να «ανοίγει τα χέρια» στο «διαφορετικό» αλλά ταυτόχρονα δεν αποδέχεται τίποτε, ίσως ούτε τον ίδιο τον εαυτό της. Ποια είναι η γνώμη σας; Εχουμε τελικά θέση για τον Αλλον; Μπορούμε να τον δούμε και να τον ακούσουμε;

Επιβάλλεται να έχουμε θέση για τον «άλλον», αλλιώς δεν υπάρχει θέση για εμάς. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει να έχουμε απαλλαγεί από ανόητες προσκολλήσεις και ταυτίσεις. Μέσα από τον «άλλον» μας δίνεται η δυνατότητα να συμβληθούμε μαζί του. Να δέχεσαι τον «άλλον» σαν δώρο της ζωής. Τι νόημα υπάρχει όταν λείπει ο «άλλος» που με κάνει ανθρώπινο; Λείπει ένα σημαντικό νόημα της ζωής, ίσως το σημαντικότερο!

● Ο έρωτας, αλλά και η υπαρξιακή αναζήτηση βρίσκονται στον πυρήνα των βιβλίων σας. Τι είναι για εσάς έρωτας; Εμβίωση, ενσυναίσθηση, το πάθος που σε οδηγεί να γίνεις ένα με τον «άλλον»; Αυτά τα έντονα συναισθήματα, που πιθανόν όλοι αναζητούμε, έχουν διάρκεια;

Στον έρωτα γίνεσαι άτρωτος, απρόσβλητος, αθάνατος, νιώθεις πως με μια κίνηση αγγίζεις το φεγγάρι μέχρι να ανησυχήσεις για την ενδεχόμενη απώλεια του προσώπου που σε απογειώνει, και τότε ή θα γίνει αγάπη ή λόγω ανωριμότητας θα επιχειρήσεις να εξουσιάσεις τον άλλον, και αυτό γίνεται συνήθως. Αν όμως ο έρωτας κάνει το άλμα στην αγάπη, τότε η ομορφιά με όλα τα παρεπόμενά της δεν είναι ουτοπία, είναι πραγματικότητα, τα δύο «εγώ» γίνονται «ένα», γίνονται «εμείς». Σε κάθε περίπτωση, για να συμβεί αυτό, απαιτείται ωριμότητα και από τους δυο.

● Εχετε δώσει διαλέξεις μιλώντας για την ελεύθερη βούληση. Μπορεί τελικά κανείς να πράττει με ελεύθερη βούληση; Εάν είμαστε ένα σύνολο προσδοκιών, στερεοτύπων και πεποιθήσεων, τότε πόσο ελεύθεροι είμαστε; Μήπως αυτό που έλεγε ο Καζαντζάκης «δεν ελπίζω τίποτε, δεν περιμένω τίποτε», που σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή και τους ανθρώπους χωρίς καμία προσδοκία;

Ναι, έχω πει σε διαλέξεις μου, και το πιστεύω ακράδαντα, ότι η πλειονότητα των ανθρώπων δεν πράττουν με ελεύθερη βούληση, απλά άγονται και φέρονται από τις παρορμήσεις, τις προσκολλήσεις και τις ταυτίσεις τους. Πάντα μια εσωτερική αιτιότητα μας ωθεί να πράξουμε αυτό και όχι το άλλο. Υπάρχει όμως ελπίδα, μπορούμε, μέσω της δύναμης που έχει η θέληση, να αποτινάξουμε από πάνω μας τις ταυτίσεις που νιώθουμε ότι μας κρατούν σκλάβους και δεν μας αφήνουν να χαρούμε την πραγματική ζωή.

Σε αντίθεση λοιπόν με τη ρήση που είπατε, λέω ότι προσωπικά ζω με την ελπίδα - και ελπίζω και φοβάμαι, είμαι άνθρωπος!

● Στο ιδιαίτερα σύντομο βιογραφικό που παραθέτετε στα βιβλία σας, διαβάζω: «Σε μια προσπάθεια να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές του ανησυχίες, ταξίδεψε σε Ινδίες, Θιβέτ, Ιμαλάια, Αγ. Ορος κ.λπ.». Εχετε δηλώσει ωστόσο ότι «τα διάφορα μέρη που επισκέφθηκα με ωφέλησαν και προπαντός με ωφέλησαν αποκαλύπτοντάς μου πως αυτά που αναζητούσα δεν ήταν εκεί». Τελικά πού σας οδήγησε η δική σας αναζήτηση;

Πολλά έχω βιώσει ο ίδιος, αλλά και ως παρατηρητής συμπεριφορών θα απαντήσω με τα λόγια ενός βιβλίου μου που με εκφράζουν απόλυτα!

Αφήνω τα πάντα πίσω μου… κλειδώνω την καρδιά και το μυαλό και προχωρώ στο νόημα… Πιστεύω πως κάπου στον κόσμο αυτό υπάρχουν Ανθρωποι και όχι μόνο ανθρωπάκια… Η δική μου κλίμακα ζωής υπαγορεύει να μένω κοντά σ’ αυτούς που μόνο εγώ εκτιμώ, σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια… όσους δεν μου κάνουν τους βγάζω από τη ζωή μου όποιοι και αν είναι αυτοί… είτε επώνυμοι είτε ανώνυμοι… είτε οικείοι είτε οικιακοί. Για τον λόγο αυτό δεν με ενδιαφέρει να είμαι ευχάριστος σε κανέναν… όποιος «δει», όποιος «νιώσει», με έχει δίπλα του… Για όλα αυτά είμαι αμετακίνητος, έτσι, για να πατώ πάνω στη γη σαν να μου ανήκει, γιατί η γη ανήκει σε όλους μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο κόκκος του Τρύφωνα
Ο Τρύφων Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1959. Με το που μπήκε στην εφηβεία της ωριμότητάς του άρχισαν να τον ανακαλύπτουν περιπλανώμενες ιστορίες που έψαχναν συγγραφέα.
Ο κόκκος του Τρύφωνα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Άξιον εστί το Αιγαίο
Σε ολόκληρο το «Άξιον Εστί» διάχυτη είναι η ποιητική αναφορά στο Αιγαίο, με την έννοια ολόκληρου του ελλαδικού χώρου, και στη δημιουργία του.
Άξιον εστί το Αιγαίο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η ζωοποίηση
Σήμερα είναι σαφές, για οποιονδήποτε δεν είναι εντελώς κακόπιστος, πως δεν υφίστανται πλέον ιστορικά καθήκοντα τα οποία οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αναλάβουν ή έστω ακόμη και μόνο να ανατεθούν στους ανθρώπους.
Η ζωοποίηση
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Οι ρετσίνες του βασιλιά»
Στον Ζουργό βρίσκει ο αναγνώστης έναν εκπληκτικό ανατόμο της ανθρώπινης ψυχής που, άλλοτε με περισσή ευαισθησία και άλλοτε με κυνισμό, αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ύπαρξη και τα πάθη της.
«Οι ρετσίνες του βασιλιά»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο θλιμμένος Σεπτέμβρης της Μαρίας Τσακίρη
1η Σεπτεμβρίου 2004. Τρομοκράτες καταλαμβάνουν το Δημοτικό σχολείο στο Μπεσλάν: 385 άνθρωποι νεκροί, ανάμεσά τους 186 παιδιά. Η Μαρία Τσακίρη ακολούθησε τους ήρωες του βιβλίου της «Θλιμμένος Σεπτέμβρης» και...
Ο θλιμμένος Σεπτέμβρης της Μαρίας Τσακίρη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επεσε η νύχτα στο Παλέρμο
Ενα παιχνίδι ρόλων εμπνευσμένο από τη Μαφία, τα φοιτητικά χρόνια στο Παλέρμο και η νύχτα που πέφτει πάνω σε μια ελληνική οικογένεια, απομονωμένη σχεδόν στην κορυφή του Ολύμπου. Ενα παιχνίδι από τα φοιτητικά...
Επεσε η νύχτα στο Παλέρμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας