• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 19.1°C
  3 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 16.3°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.8°C / 18.0°C
  3 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.9°C / 12.2°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.0°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.6°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.0°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.9°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.5°C / 15.1°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.3°C
  5 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 8.7°C / 15.3°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  87%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επαναχρησιμοποιώντας τα πλαστικά απόβλητα

 • A-
 • A+
«Μια πιθανή λύση που εξετάζεται, μέσω χρηματοδό­τησης από την Ε.Ε., είναι ο χημικός διαχωρισμός του πλαστικού με χρήση μικροκυμάτων».

«Το γυαλί μπορεί να λιώσει, το χαρτί να πολτοποιηθεί. Τι γίνεται όμως με τα πλαστικά απορρίμματα μετά τη συλλογή τους από τους κάδους ανακύκλωσης;» διερωτάται σε επιστημονικό άρθρο το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis.

Οπως επισημαίνει μιλώντας στους δημοσιογράφους του περιοδικού η Ιταλίδα μηχανικός διεργασιών Μπάρμπαρα Μορίκο, στέλεχος της εταιρείας NextChem, «το πλαστικό είναι εδώ και πολύ καιρό το αδιέξοδο των περιβαλλοντολόγων. Προορίζεται, όπως μας λένε, να παραμείνει στη χωματερή για χιλιετίες ή να σκοτώσει τη θαλάσσια ζωή».

Τι ακριβώς συμβαίνει, λοιπόν, με τα χρησιμοποιημένα δοχεία τροφίμων και τα μπουκάλια με αεριούχα ποτά που αφήνουμε έξω για συλλογή; «Στο σημείο συλλογής υπάρχουν τρεις διαφορετικοί δρόμοι για το πλαστικό υλικό: ανακύκλωση, υγειονομική ταφή και αποτέφρωση», εξηγεί η Μορίκο από την ιταλική εταιρεία NextChem που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες στη μετάβαση σε ενναλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά και στην «έξυπνη» ανακύκλωση. «Ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούν να ανακυκλωθούν όλα τα πλαστικά είναι ότι η ποιότητα του υλικού μειώνεται μετά από κάθε κύκλο, ανακατεύεται με άλλα υλικά και μετά από λίγο δεν μπορεί πλέον να ανακυκλωθεί». Προσθέτει ότι τα αναμεμειγμένα ή πολύ μολυσμένα υλικά δεν μπορούν να ανακυκλωθούν εύκολα.

Συχνά καταλήγουν σε ΧΥΤΑ ή αποτεφρώνονται. Η διαλογή του πλαστικού που μπορεί να ανακυκλωθεί από τα υπόλοιπα επιτυγχάνεται με διάφορες μεθόδους: με το χέρι, περιστρέφοντας κυλινδρικά τύμπανα που επιτρέπουν τη διέλευση λεπτότερων υλικών και/ή με «βαλλιστικούς διαχωριστές» που διαχωρίζουν τα αντικείμενα κινούμενα με γρήγορες δονήσεις σε έναν μεταφορικό ιμάντα.

Διαφορετικοί τύποι πλαστικού στη συνέχεια διαχωρίζονται μηχανικά. Τα πιο συχνά ανακυκλωμένα πλαστικά είναι το πολυαιθυλένιο τύπου PET, που βρίσκεται σε συσκευασίες τροφίμων όπως και μπουκάλια ποτών, το πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE) που χρησιμοποιείται σε είδη όπως τα κουτιά γάλακτος και τα μπουκάλια σαμπουάν, και το πολυπροπυλένιο (PP) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σκευών για έτοιμα γεύματα.

«Το πλαστικό διαχωρίζεται επίσης με βάση το χρώμα», λέει η Ιταλίδα επιστήμονας. Προσθέτει ότι «το υλικό στη συνέχεια πλένεται και τεμαχίζεται, για να παραχθούν πλαστικές νιφάδες που μπορούν να γίνουν νέα πλαστικά προϊόντα» αν και ορισμένα πλαστικά υλικά είναι πιο δύσκολο να ανακυκλωθούν από άλλα. Ο πολυεστέρας, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για την κατασκευή τεχνητών ινών για ρούχα, δίχτυα και άλλες εφαρμογές και το μόριο πολυμερούς βάσης είναι στην πραγματικότητα το ίδιο με το μόριο που παράγει το PET. Πρόκειται για ένα θερμοπλαστικό που μπορεί θεωρητικά να λιώσει και να αναμορφωθεί. «Αλλά οι τρέχουσες τεχνικές μηχανικού διαχωρισμού δυσκολεύονται με τον πολυεστέρα», σημειώνει η Μορίκο τονίζοντας ότι «αυτό συμβαίνει επειδή το υλικό τείνει να αναμειγνύεται με άλλα, κάτι που καθιστά τον διαχωρισμό εξαιρετικά δύσκολο».

Ετσι καθώς μια τεράστια ποσότητα δυνητικά επαναχρησιμοποιήσιμου πλαστικού καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αποτεφρώνεται, πολλά ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες εργάζονται για την ανάπτυξη νέων τεχνικών διαχωρισμού. Ακόμη μια πιθανή λύση που εξερευνά η Μορίκο είναι ο χημικός διαχωρισμός με χρήση μικροκυμάτων. Αυτό επιτρέπει στις πολυμερικές αλυσίδες του πολυεστέρα να διασπαστούν, αφήνοντας πίσω μικρά μόρια απαλλαγμένα από ρύπους και χρωστικές ουσίες. «Αυτά τα μόρια μπορούν να ανακτηθούν σε υψηλό επίπεδο καθαρότητας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέου παρθένου πολυμερούς», εξηγεί η Ιταλίδα.

Τα παραπάνω προοιωνίζονται καλά για το μέλλον της ανακύκλωσης πλαστικών καθώς όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. καλούνται να θεσπίσουν συστήματα χωριστής συλλογής απορριμμάτων έως το 2025, αρκεί βέβαια να βοηθήσουν οι βιομηχανίες και οι πολίτες και έτσι μια μέρα να αγοράζουμε μπουκαλάκια αντηλιακού φτιαγμένα πλέον από επαναχρησιμοποιημένο πλαστικό.


Samsung Galaxy A32 5G 64GB Dual Sim

Μια ολοκληρωμένη πρόταση σε προσιτή τιμή (229 ευρώ) συνιστά το συγκεκριμένο μοντέλο κινητού τηλεφώνου της γνωστής εταιρείας Samsung. To Galaxy A32 έρχεται με premium σχεδιασμό και κορυφαία χαρακτηριστικά καθώς διαθέτει οθόνη TFT Infinity-V HD+, διαγωνίου 6.5 ιντσών και ανάλυση 720 x 1.600.

Η συσκευή προσφέρει απολαυστική και απρόσκοπτη εμπειρία ταινιών και παιχνιδιών χάρη στον προηγμένο οκταπύρηνο επεξεργαστή Octa Core - MediaTek MT6853 Dimensity 720 5G με τη μνήμη RAM να βρίσκεται στα 4GB και τον αποθηκευτικό χώρο στα 64GB με δυνατότητα επέκτασης μέσω κάρτας microSD. Η τετραπλή κύρια κάμερα με αισθητήρες 48MP & 8MP (Ultra Wide) & 5MP (Macro) & 2MP (Depth) προσφέρει στον κάτοχό του κορυφαίας ποιότητας φωτογραφίες, ενώ υποστηρίζει και τη λήψη βίντεο FHD 1080 στα 30fps.

Φορητό κλιματιστικό F&U PAH-1218 12000 BTU

Μια έξυπνη λύση για την ψύξη του σπιτιού ή της εξοχικής κατοικίας, χωρίς να απαιτείται μόνιμη τοποθέτηση, συνιστά το φορητό κλιματιστικό F&U PAH 1218. Πρόκειται για συσκευή η οποία είναι σχεδιασμένη να προσφέρει 4 διαφορετικές λειτουργίες, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως air condition για ψύξη ή θέρμανση, ως αφυγραντήρας αλλά και ως ανεμιστήρας.

Και με απόδοση που φτάνει τα 12.000 BTU, ο χώρος δροσίζεται ή θερμαίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά με το πάτημα ενός πλήκτρου.Ο έλεγχος της λειτουργίας του κλιματιστικού κλάσης Α+ γίνεται ηλεκτρονικά, διαθέτει φίλτρο συγκράτησης σκόνης και μικροσωματιδίων, και κυρίως καθαρίζεται εύκολα. Κοστίζει 398,99 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Για την απαγόρευση χημικών στην Ευρώπη
Οι επιστήμονες δεν σταματούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αφού όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα η χημική ρύπανση έχει ξεπεράσει τα πλανητικά σύνορα.
Για την απαγόρευση χημικών στην Ευρώπη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φτηνά αγγούρια
Ετυμολογικά η λέξη αγγούρι κατάγεται από το μεσαιωνικό «αγγούριον», υποκοριστικό του «άγγουρος», δηλαδή «αγίνωτος, ανώριμος».
Φτηνά αγγούρια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι νέες δεξιότητες στις κατασκευές
Η Ε.Ε. στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας BUILD UP Skills χρηματοδοτεί έξι έργα για να καλύψουν την ανάγκη ανακαίνισης και μετασχηματισμού του κτιριακού αποθέματος της Ευρώπης, μιας σημαντικής πηγής εκπομπών...
Οι νέες δεξιότητες στις κατασκευές
ΕΥΡΩΠΗ
Δεκαετής «πόλεμος» για κοινό φορτιστή
Η Κομισιόν προτείνει να γίνει υποχρεωτική από το 2024 η ενιαία θύρα φόρτισης για κινητά, ταμπλέτες, φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά, φορητά ηχεία και κονσόλες βιντεο-παιχνιδιών χειρός.
Δεκαετής «πόλεμος» για κοινό φορτιστή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας