• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.2°C / 25.1°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 22.7°C
  4 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Θύελλα
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 13.7°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.2°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  0 BF
  75%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 21.7°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 24.3°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 21.6°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  87%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια Ευρώπη φτωχή και εξαρτημένη

 • A-
 • A+
«Η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διατηρηθεί αν δεν αναληφθούν δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν».

Ονειρο και όραμα αυτών που υλοποίησαν την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης ήταν μια δυνατή, ανεξάρτητη, ειρηνική ήπειρος χωρίς ανταγωνισμούς και συρράξεις. Τουλάχιστον κατά τον μύθο.

Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι που ξεκίνησαν από την Ευρώπη, ανταγωνισμοί, διεκδικήσεις και τοπικοί εθνικισμοί που γέννησαν τον φασισμό ήταν ένα σκληρό μάθημα για τους Ευρωπαίους που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναζήτησαν δρόμους συνεννόησης και συνεργασίας.

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η κατάρρευση-διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας με τις αναταράξεις και τις τοπικές διαμάχες, ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας, ο βομβαρδισμός της Σερβίας από τους Αμερικανούς με τον ΝΑΤΟϊκό μανδύα έδειξαν ότι ο δρόμος για την ειρήνη στη Γερασμένη Ηπειρο είναι μακρύς και δύσβατος.

Η αντίδραση της Ενωμένης Ευρώπης σε όλα αυτά ποια ήταν;

Χωρίς κοινή πολιτική, χωρίς ενότητα, χωρίς προτάσεις, ανέχτηκε τεχνητές εντάσεις στη γειτονιά της, χωρίς να παρέμβει.

Ο πόλεμος για τα εδάφη της Ουκρανίας, μια ξεκάθαρη ιμπεριαλιστική διαμάχη με δύο ενόχους και μια διαμελισμένη χώρα.

Η Ουκρανία, μια χώρα σε βαθιά διαίρεση τα τελευταία χρόνια, με ένα ουσιαστικά μη δημοκρατικό καθεστώς, που απαγόρευσε τη λειτουργία κομμάτων όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα, επέλεξε τον δρόμο της όξυνσης οδηγούμενη από ακροδεξιές ναζιστικές οργανώσεις και την αμερικανική κυβέρνηση.

Οδεύουμε σε έναν κόσμο με δύο υπερδυνάμεις και χώρες-δορυφόρους. Η Ενωμένη Ευρώπη θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν πόλος ισορροπίας, μετριοπάθειας και κατευνασμού των εντάσεων στην περιοχή. Θα μπορούσε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των πολιτών της, την ειρήνη και την ευημερία. Επέλεξε όμως έναν διαφορετικό δρόμο. Τον δρόμο της υποταγής, της υποτέλειας και του υπηρέτη των αμερικανικών συμφερόντων. Αυτή την πολιτική πληρώνουμε.

Η Ευρώπη είναι πλέον ο μεγάλος ηττημένος αυτού του πολέμου. Παγιδευμένη στις κυρώσεις που η ίδια χωρίς λογική έθεσε, έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις. Εξελίσσεται με γρήγορα βήματα στην πιο δαπανηρή περιοχή στον κόσμο για τους ενεργειακούς πόρους. Η ανταγωνιστικότητα ενός σημαντικού τμήματος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας υπονομεύεται. Ολόκληροι οικονομικοί τομείς θα επηρεαστούν ή ακόμη και θα σταματήσουν. Η βιομηχανική δομή της Ευρώπης θα αλλάξει προσαρμοζόμενη στο σοκ των τιμών της ενέργειας.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία οι ΗΠΑ δημιουργούν νέους δρόμους για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Το φυσικό αέριο της Gazprom αρχίζει να αντικαθίσταται με υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Τέξας σε πολύ μεγαλύτερες τιμές.

Η οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας που προσδοκούσαν οι Δυτικοί δεν έρχεται. Η Ρωσία στρέφεται στην Ασία με προνομιακούς συνομιλητές την Κίνα και την Ινδία. Η Κίνα θα εξελιχθεί στον μεγαλύτερο, αν όχι τον μοναδικό, εισαγωγέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, σε προνομιακές τιμές, ενισχύοντας την ενεργειακή της επάρκεια και τη δύναμή της στην παγκόσμια αγορά.

O πόλεμος στην Ουκρανία είναι η απροκάλυπτη εικόνα του καπιταλισμού που αδιαφορεί για τη ζωή και την ευημερία των λαών της Ευρώπης αποσκοπώντας στο κέρδος. Η ακρίβεια δεν είναι αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, είναι ένα σύμπτωμα της ασθένειας που εκφυλίζει την ιδέα της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στη Γηραιά Ηπειρο.

Αν αυτή είναι η εικόνα της Ενωμένης Ευρώπης, αν η φτωχοποίηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών είναι το αποτέλεσμα του κοινού νομίσματος και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, καλά θα κάνουμε να αρχίσουμε να ψάχνουμε εναλλακτικούς τρόπους διαφυγής από την κρίση.

Πόσο και πότε θα αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική εξαρτάται από το αν και πότε θα αλλάξουν οι συσχετισμοί των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό μόνο οι πολίτες μπορούν και πρέπει να το κάνουν

*Πολιτική αναλύτρια με εξειδίκευση στην Οικονομική Διακυβέρνηση και στις Δημόσιες Πολιτικές

Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Λουδοβίκοι και Αντουανέτες
O πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει άγνωστη διάρκεια και έκβαση. Αλλά ακόμη κι αν έληγε αύριο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι βέβαιο ότι θα αφήσει μη αναστρέψιμες πληγές στο διεθνές οικονομικό σύστημα και στις...
Λουδοβίκοι και Αντουανέτες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Bloomberg: Έκδοση ευρωομολόγων για την ενέργεια και την άμυνα εξετάζει η Ε.Ε.
Η Ε.E. αναμένεται να αποφασίσει σχέδιο για από κοινού έκδοση ομολόγων σε δυνητικά μεγάλη κλίμακα για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών, λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Bloomberg: Έκδοση ευρωομολόγων για την ενέργεια και την άμυνα εξετάζει η Ε.Ε.
ΝΗΣΙΔΕΣ
Με όπλο την ειρήνη
Αντί να γκρεμίζουμε τις γέφυρες, θα έπρεπε να δημιουργούμε διαύλους επικοινωνίας, να ακούμε. Να ζούμε ειρηνικά.
Με όπλο την ειρήνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ουκρανική κρίση υπό το πρίσμα της ενεργειακής ιστορίας
Η ευρωπαϊκή αγορά θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος και μεγαλύτερος πελάτης για το αμερικανικό φυσικό αέριο, αν κατάφερνε να εκτοπίσει το ρωσικό φυσικό αέριο από τις ευρωπαϊκές αγορές.
Η ουκρανική κρίση υπό το πρίσμα της ενεργειακής ιστορίας
ΕΥΡΩΠΗ
Πόρσε στους δρόμους, διαφθορά στην εξουσία και φτώχεια στα σπίτια
Η «Εφ.Συν.» επιστρέφει στην ξεχασμένη από πολλά μέσα ενημέρωσης Ουκρανία, όπου ο πόλεμος «χαμηλής έντασης» συνεχίζεται. Στο δεύτερο μέρος του οδοιπορικού στο δυτικό μέρος της χώρας, αναζητούμε απαντήσεις ως...
Πόρσε στους δρόμους, διαφθορά στην εξουσία και φτώχεια στα σπίτια
ΕΥΡΩΠΗ
Μετ' εμποδίων μεν, προετοιμάζεται δε η επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών
Επιβεβαίωσε η Μόσχα τη χθεσινή πυραυλική επίθεση σε ουκρανικό «στρατιωτικό σκάφος» στην Οδησσό ● Καταδικάζουν ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΟΗΕ.
Μετ' εμποδίων μεν, προετοιμάζεται δε η επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας