• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.0°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.3°C
  1 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.4°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 20.0°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.9°C / 16.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 24.8°C
  5 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.7°C / 18.7°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.9°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 18.2°C
  0 BF
  81%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.2°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  1 BF
  53%

Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ, «Οδοιπόρος επάνω από τη θάλασσα της ομίχλης»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η παρακαταθήκη ενός αιρετικού

 • A-
 • A+
Κύριο θέμα του βιβλίου είναι η ανθρώπινη μοίρα σε μια κοινωνία όπου βασιλεύει η πολιτιστική και πνευματική μετριότητα.

Κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά το τελευταίο μυθιστόρημα του Μισέλ Ουελμπέκ «Εκμηδένιση» (Βιβλιοπωλείον της Εστίας). Είναι το ένατο μυθιστόρημα του Ουελμπέκ και όπως ο ίδιος δήλωσε θα είναι και το τελευταίο. Πρόκειται για μυθιστόρημα ενός συγγραφέα που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τους κώδικες, τις συμπεριφορές και τους μετασχηματισμούς της κοινωνίας προκειμένου να διεισδύσει στον φανταστικό κόσμο της μυθοπλασίας.

Η «Εκμηδένιση» είναι μια ιστορία πολιτική, προσωπική και οικογενειακή που αναφέρεται στην κοινωνική κατάσταση και την εξέλιξη των ηθών και ταυτόχρονα στην ενδοσκόπηση της ανθρώπινης υπόστασης. Η ιστορία του βιβλίου εξελίσσεται τέλη 2026 αρχές 2027, όπου στη Γαλλία πρόκειται να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές. Κεντρικός ήρωας είναι ο Πολ Ρεζόν, σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας.

Η υπόθεση ξεκινά με τρία απειλητικά βίντεο, στο ένα από τα οποία εμφανίζεται η άγρια εικονική εκτέλεση του υπουργού Οικονομικών. Αργότερα στο βιβλίο θα υπάρξουν και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις στο εξωτερικό, σε ένα κινεζικό πλοίο, σε μια δανέζικη τράπεζα σπέρματος και σε ένα σκάφος με μετανάστες. Oι μυστηριώδεις αυτές και άλυτες τρομοκρατικές επιθέσεις -αναφορά σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε παρακμή- αποτελούν το φόντο στο οποίο θα ξετυλιχτεί η προσωπική ιστορία του κεντρικού ήρωα Πολ με τη γυναίκα του Πριντάνς και την οικογένειά του (πατέρας, αδελφή και αδελφός και οι σύζυγοί τους) καθώς και με το εργασιακό του περιβάλλον.

Στις 654 σελίδες του βιβλίου υπάρχουν εντυπωσιακές και πυκνές αναφορές στην Ιστορία, τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία, τη μουσική, σε μνημεία, σε χειρωνακτικά επαγγέλματα, σε πόλεις και τοπία, σε κινηματογραφικές ταινίες, σε υπαρκτά πρόσωπα της γαλλικής πολιτικής σκηνής και της τηλεόρασης. Πολλαπλά τα θέματα που θίγονται: νέες τεχνολογίες, οικολογία, ευθανασία, η αγάπη της φύσης, σεξουαλικότητα, θρησκεία, κινήματα εσωτερισμού, αρρώστια και γεράματα… Πρόκειται για μια ανατομία της κοινωνίας με τον τρόπο που το έκαναν οι πεζογράφοι του 19ου αιώνα. Ο Ουελμπέκ άλλωστε στο μυθιστόρημά του αναφέρεται αρκετές φορές στον αγαπημένο του συγγραφέα Μπαλζάκ και συγκεκριμένα στο βιβλίο του «Ανθρώπινη Κωμωδία».

Η ελαφριά ειρωνεία, το χιούμορ, το εύθραυστο των ηρώων και η ανθρωπιά τους, η προσαρμοστικότητά τους σε απρόβλεπτες καταστάσεις, αναδεικνύουν στην «Εκμηδένιση» έναν άλλο Ουελμπέκ, λιγότερο απαισιόδοξο, πιο ρομαντικό και πιο ανθρώπινο. Ο συγγραφέας αναφέρεται στο θέμα του εξανθρωπισμού που χάνεται και στις αξίες της τιμής και της αλληλοβοήθειας.

Κύριο θέμα του βιβλίου είναι η ανθρώπινη μοίρα σε μια κοινωνία όπου βασιλεύει η πολιτιστική και πνευματική μετριότητα. Υπάρχει εκ μέρους του Ουελμπέκ μια συμφιλίωση με την ανθρώπινη ύπαρξη και για πρώτη φορά ένα πρόσωπο που πιστεύει στη θρησκεία (η αδελφή τού Πολ) δεν περιφρονείται αλλά θαυμάζεται για την αφοσίωσή του. Εύρημα στο βιβλίο αποτελούν τα σύνθετα όνειρα που πολύ συχνά βλέπει ο Πολ και τα οποία είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσει ο αναγνώστης. Ισως ο Ουελμπέκ τα επινοεί για να τονίσει τη σημασία της φαντασίας ως υπεκφυγής από τη ζοφερή πραγματικότητα. Υπάρχουν, επίσης, στο βιβλίο και ορισμένα θέματα που τονίζουν τον προφητικό χαρακτήρα του Ουελμπέκ, όπως για παράδειγμα ο μηδενισμός που υπάρχει στην Ευρώπη, σύμπτωμα πιο ανησυχητικό «από εκείνα που εντόπισε ο Νίτσε», οι κοινωνικές εξεγέρσεις λόγω χάσματος ανάμεσα στην ελίτ και τον λαό καθώς και το φυλετικό μίσος που έχει φτάσει «σε πρωτόγνωρα επίπεδα».

Ο Ουελμπέκ, αιρετική φωνή στη σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία που θέλγει ή απωθεί με τα γραφόμενά του κριτικούς ή αναγνώστες και θεωρείται από πολλούς κριτικούς ο συγγραφέας που έχει σημαδέψει περισσότερο την εποχή του, με βασικό αφήγημα τη ζωή, τις σκέψεις και τα αισθήματα του Πολ σε μια κοινωνία που πάσχει, σκιαγραφεί στην «Εκμηδένιση» χαρακτήρες γεμάτους αξιοπρέπεια. Μεγάλη συγκίνηση προσφέρει το βιβλίο προς το τέλος καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα, όταν πλέον αντιμετωπίζονται κυρίως από την οικογένεια αλλά και τον ίδιο τον Πολ η ασθένεια και ο επικείμενος θάνατός του.

Στο μυθιστόρημα «Εκμηδένιση», παρακαταθήκη του Ουελμπέκ, ο συγγραφέας δίνει τη δική του απάντηση στο θέμα της οριστικής εκμηδένισης του ανθρώπου. Αναφερόμενος στη ρήση του Πασκάλ «Η τελευταία πράξη είναι αιματηρή, όσο ωραία κι αν ήταν κατά τα λοιπά η κωμωδία: στο τέλος σού ρίχνουν χώμα στο κεφάλι και αυτό ήταν για πάντα», ο Ουελμπέκ προβάλλει ως αντιστάθμισμα την αγάπη, τη συμπόνια, την περισυλλογή και την πνευματικότητα. Τελειώνοντας την τελευταία σελίδα και κλείνοντας το βιβλίο, μου ήρθε στον νου ο πίνακας του Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ «Οδοιπόρος επάνω από τη θάλασσα της ομίχλης», ο οποίος αναρωτιέται για το μέλλον και το μονοπάτι της ζωής.

*Πρώην ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζωγράφος, βιβλιόφιλη

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Διαβάζουμε άραγε το ίδιο βιβλίο;
Ο Φλομπέρ στη «Μαντάμ Μποβαρί» αποτύπωσε την ψυχοσύνθεση της επαρχιώτισσας αστής, της οποίας τα όνειρα και τα ιδανικά είναι απρόσιτα.
Διαβάζουμε άραγε το ίδιο βιβλίο;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο οργισμένος έφηβος του Ντοστογιέφσκι
Ο «Εφηβος», το σπουδαίο αυτό μυθιστόρημα, συνδυάζει το τραγικό με το απίθανα κωμικό, το κυνικό και το βαθιά συναισθηματικό, σε στιγμές που δεν το περιμένεις.
Ο οργισμένος έφηβος του Ντοστογιέφσκι
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ελπίδες της νιότης που έμειναν στη μέση του δρόμου
Στο νέο του μυθιστόρημα «1983» ένας εικοσάχρονος φοιτητής, μετέχει ενεργά στην κατάληψη της σχολής του, είναι πολιτικοποιημένος, έχει εκδιωχθεί από το σπίτι του και προσπαθεί να βρει δουλειά για να ζήσει
Ελπίδες της νιότης που έμειναν στη μέση του δρόμου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενας μανιώδης αναγνώστης της αστυνομικής λογοτεχνίας
Μια από τις λιγότερο γνωστές πλευρές του Μπέρτολτ Μπρεχτ είναι η πολυσήμαντη σχέση του με το αστυνομικό μυθιστόρημα. Η βάση πάνω στην οποία εδραζόταν ο ομολογημένος από τον ίδιο αναγνωστικός εθισμός του σ’...
Ενας μανιώδης αναγνώστης της αστυνομικής λογοτεχνίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μαύροι αφέντες, λευκοί δούλοι
Στο βιβλίο της η Εβαρίστο δημιουργεί μαεστρικά μια σουρεαλιστική, εναλλακτική πραγματικότητα, που περιέχει πολλαπλές ιστορικές εποχές.
Μαύροι αφέντες, λευκοί δούλοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας