• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 30.2°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.1°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 28.8°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 30.1°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 26.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.7°C / 29.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.3°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.0°C
  0 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.3°C / 29.9°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 30.8°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  53%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λάσπη

 • A-
 • A+
Το να ξεφύγει κανείς από τη λάσπη, μεταφορική ή κυριολεκτική, είναι κάτι θετικό.

«Επιμένουν στη λάσπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ξανά το όνομά μου για να εξυπηρετήσει τους γνωστούς σκοπούς του», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με τον πάταγο που δημιούργησε η δημοσιοποίηση του εγγράφου του FBI, που τον εμφάνιζε ως χρηματισμένο από τη Novartis, κάτι που παραλείφτηκε, ως εκ θαύματος, από την παραποιημένη επίσημη μετάφραση του εγγράφου.

Λάσπη λοιπόν. Πηχτή ή πιο νερουλή, καφετιά και αηδιαστική. Συνώνυμο: «πηλός». Μια λέξη που λες και πλάστηκε για να περιγράψει ουσιώδη στοιχεία της ελληνικής πραγματικότητας. Ναι, βέβαια, η λάσπη είναι νερό ανακατεμένο με χώμα, όμως κρατάει από ψηλή γενιά: ο Θεός, λένε οι Γραφές, μας έφτιαξε από λάσπη: πήρε νερό και χώμα κι έπλασε τον Αδάμ. Το Μείζον Ελληνικό Λεξικό την ορίζει ως «φυσικό ή τεχνητό μείγμα από χώμα και νερό». Λάσπη λέμε, επίσης, και κάθε πολτώδη μάζα, καθώς και το ίζημα, το κατακάθι, την ιλύ κι εδώ τελειώνουν οι κυριολεκτικές έννοιες της λέξης.

Ως «λάσπη» ορίζουμε μεταφορικά, καταρχάς, οτιδήποτε παραβρασμένο: τα μακαρόνια, π.χ., που αν παραμείνουν αρκετά στην κατσαρόλα, λασπώνουν, γίνονται «πολτός». Ομως, ακόμα και για τους θιασώτες των αλ ντέντε ζυμαρικών, δεν υπάρχει τίποτα απωθητικό στα παραβρασμένα, εν αντιθέσει με τις άλλες μεταφορικές έννοιες: «λάσπη» είναι η συκοφαντία, η ανήθικη κατηγορία, η σπίλωση, που συνήθως δεν ευσταθεί και πάντως διατυπώνεται με χυδαίο τρόπο. Οι πολιτικοί, ας πούμε, ανέκαθεν αλληλοκατηγορούνται για λασπολογία, ενώ ωκεανοί λάσπης έχουν εκτοξευτεί από κάποιους δημοσιογράφους.

Πού αλλού έχουμε λάσπη; Μα στα χρηστά ήθη: λάσπη είναι και η διαφθορά, το χαμηλό ηθικό επίπεδο, ο βούρκος, ο βόρβορος, όπου κυλιούνται, σαν ευτυχισμένα γουρουνάκια, οι αμαρτωλοί, οι εξώλης και προώλης, τα σεσηπότα μέλη του κοινωνικού σώματος. Τουλάχιστον έτσι λένε οι Κάτωνες τιμητές, οι ηθικοί εισαγγελείς, που είτε αδυνατούν να οργιάσουν, είτε καλύπτουν με τον φερετζέ της αγνότητος τις δικές τους αμαρτίες, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Το να ξεφύγει κανείς από τη λάσπη, μεταφορική ή κυριολεκτική, είναι κάτι θετικό: λέμε ότι ένας «ξελάσπωσε» όταν βγήκε από μια οικονομική στενωπό, αλλά όταν κανείς φεύγει κρυφά, όταν το σκάει, η έκφραση είναι: «το ’κοψε λάσπη»! Αυτή η πολυσήμαντη λέξη είναι αβέβαιης ετυμολογίας. Το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας αναφέρει ότι πιθανώς παράγεται από τον όο «ελασπίς», που σημαίνει «έλος», ή από το «λάπη», ή «λάμπη», δηλαδή «απόβρασμα, κατακάθι».

Πάντως, δεν χωράει αμφιβολία πως το χειρότερο είδος λάσπης, το πιο κολλώδες και αηδιαστικό, μεταφορικά και κυριολεκτικά, είναι όταν αυτή είναι αναμεμειγμένη με κάποια ελαιώδη ουσία. Και μια που το’ φερε η κουβέντα, να πούμε πως «λάδωμα» σημαίνει την επάλειψη με λάδι, είτε του νεοφώτιστου με αγιασμένο έλαιο κατά τη βάπτιση από τον ανάδοχο, είτε της μηχανής, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι τριβές. Μεταφορικά, όμως, «λάδωμα», σύμφωνα πάντα με το Λεξικό, είναι η «παράνομη ή η ύποπτη προσφορά χρημάτων σε αρμόδιο, ώστε να μεροληπτήσει υπέρ αυτού που κάνει την προσφορά»! Συνώνυμα: εξαγορά, δωροδοκία...

Αναρωτιέμαι εάν κάποιος, επικαλούμενος αδιάσειστα στοιχεία, όπως ένα εμφανώς πλαστογραφημένο επίσημο έγγραφο, κατηγορήσει έναν δημόσιο λειτουργό ότι λαδώθηκε, δηλαδή ότι πήρε προμήθεια, μίζα, ότι τα ’πιασε για να προτιμήσει τον άλφα επιχειρηματία έναντι του βήτα, τότε αυτό είναι συκοφαντική λασπολογία; Ή μήπως η ελαιώδης λάσπη είναι το καλλυντικό που προτιμούν οι έχοντες και κατέχοντες αυτόν τον τόπο;


📌 Αν δε λαδώσεις τον τροχό, δεν γυρίζει
Αν δεν δώσεις (εν. λάδωμα) δεν αγιάζεις
Οποιος κάθεται ακίνητος στη λάσπη, κολλάει σ’ αυτήν

Ινδική παροιμία

📌 Η λάσπη συμβολίζει τις επιθυμίες, τα πάθη και τις υλικές φιλοδοξίες
Ονειροκρίτης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πατρίδα
Το καθεστώς κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά του συνιστώσα: ό,τι γίνεται υπό τη σκέπη της ελληνικής σημαίας θεωρείται a priori πατριωτικό, σωστό και καλώς καμωμένο, ακόμα και αν είναι επαναπροώθηση.
Πατρίδα
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Πως «μιλάνε τα ζώα μεταξύ τους
Ολα τα είδη των ζώων επικοινωνούν μεταξύ τους με κραυγές, κινήσεις, αλλαγές χρώματος, όπως μας πληροφορεί η συγγραφέας Εύα Μέιερ στο βιβλίο της «Οι γλώσσες των ζώων».
Πως «μιλάνε τα ζώα μεταξύ τους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πολυφαγία, η επιστροφή
Είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από τη μητέρα (ή άλλη τροφό), δεμένοι με την τροφή που μας παρέχει σαν δώρο ζωής και από εκείνη εξαρτάται αν θα ζήσουμε, αν θα γεμίσει το στομάχι αλλά και η ψυχή.
Πολυφαγία, η επιστροφή
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ανάσταση
Ανάσταση της φύσης, ανάσταση της διάθεσης, ανάσταση σωμάτων.
Ανάσταση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η ιστορία του Ομικρον
Το φορτίο που φέρει το όμικρον είναι πολυσήμαντο, καθώς συνδέει, κατά κάποιον τρόπο, τον άνθρωπο με τον εαυτό του, τα άλλα πλάσματα, τον πλανήτη και το Σύμπαν.
Η ιστορία του Ομικρον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας