Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.8° 11.6°
2 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
10°C
11.4° 7.4°
2 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 11.0°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
4°C
3.9° 3.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
4 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.2° 6.8°
1 BF
72%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
4°C
4.5° 4.4°
0 BF
70%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.1° 9.1°
2 BF
84%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.8° 14.8°
2 BF
82%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
3 BF
81%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 14.9°
5 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
4 BF
82%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.7° 13.7°
2 BF
72%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
10.7° 8.9°
0 BF
81%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 11.5°
1 BF
92%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.8°
0 BF
91%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
12°C
14.3° 11.8°
0 BF
89%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
73%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
9.7° 7.5°
2 BF
94%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.8° 6.8°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Αντιγράφοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Μπορούμε πραγματικά να κατασκευάσουμε υπολογιστές τόσο ενεργειακά αποδοτικούς όσο ο ανθρώπινος εγκέφαλος; Αν και δύσκολα φαίνεται εφικτό, επισημαίνει σε άρθρο του το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis, παρουσιάστηκε μια νέα έρευνα που πέτυχε να συνδυάσει συναρτήσεις μνήμης και υπολογιστικής ικανότητας φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στον ζητούμενο στόχο.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ήδη η τεχνητή νοημοσύνη δίνει τη δυνατότητα στις μηχανές να κάνουν πράγματα που κάποτε θεωρούνταν ότι μπορούσε να κάνει μόνο ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Με την τεχνητή νοημοσύνη (AI), οι υπολογιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λογική για να λύσουν προβλήματα, να λάβουν αποφάσεις, να μάθουν από την εμπειρία και να εκτελέσουν εργασίες που μοιάζουν πολύ με τις ανθρώπινες. Ωστόσο, εξακολουθούν να μην μπορούν να το κάνουν τόσο αποτελεσματικά και κυρίως ενεργειακά αποδοτικά όσο ο θαυμαστός ανθρώπινος εγκέφαλος.

Η έρευνα, που διεξήχθη με την υποστήριξη των χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. έργων TOPSPIN και SpinAge, έφερε τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου. «Η εύρεση νέων τρόπων εκτέλεσης υπολογισμών που μοιάζουν με τις ενεργειακά αποδοτικές διεργασίες του εγκεφάλου είναι βασικός στόχος της έρευνας εδώ και δεκαετίες», παρατηρεί ο καθηγητής Γιόχαν Ακερμαν από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, που φιλοξενεί το πρόγραμμα TOPSIN.

«Οι γνωστικές εργασίες, όπως η αναγνώριση εικόνας και φωνής, απαιτούν σημαντική υπολογιστική ισχύ και οι εφαρμογές για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, drones αλλά και δορυφόρους, θέλουν ενεργειακά αποδοτικές λύσεις», τονίζει ο Σουηδός επιστήμονας ο οποίος είναι επίσης ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpinAge, συνεργάτης του έργου NanOsc, επίσης στη Σουηδία.

Σημειώνει ότι η ερευνητική ομάδα κατάφερε να συνδυάσει μια συνάρτηση μνήμης και μια συνάρτηση υπολογισμού σε ένα στοιχείο για πρώτη φορά και το επίτευγμα περιγράφεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Materials». Ειδικότερα, οι λειτουργίες μνήμης και υπολογισμού συνδυάστηκαν με τη σύνδεση δικτύων ταλαντωτών και Memristor, τα δύο κύρια εργαλεία που απαιτούνται για την εκτέλεση προηγμένων υπολογισμών. Οι ταλαντωτές, γνωστοί και ως ταλαντευόμενα κυκλώματα, είναι ικανοί να εκτελούν υπολογισμούς. Τα Memristors, (συντομογραφία των αντιστάσεων μνήμης) είναι ηλεκτρονικές συσκευές των οποίων η αντίσταση μπορεί να προγραμματιστεί και να παραμένει αποθηκευμένη.

Σύμφωνα με τον Ακερμαν πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη γιατί καταδεικνύει ότι είναι δυνατός ο συνδυασμός μιας συνάρτησης μνήμης με μια συνάρτηση υπολογισμού στην ίδια συνιστώσα. «Αυτά τα στοιχεία λειτουργούν περισσότερο σαν τα ενεργειακά, αποδοτικά νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου και έτσι καθίστανται σημαντικά δομικά στοιχεία στο μέλλον, με τους υπολογιστές να αντιδρούν με τρόμο παραπλήσιο του εγκεφάλου».

Ο επιστήμονας μάλιστα πιστεύει ότι αυτό το επίτευγμα θα οδηγήσει στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα είναι ταχύτερες, πιο εύχρηστες και λιγότερο ενεργοβόρες. Επίσης, το γεγονός ότι εκατοντάδες «συστατικά» μπορούν να χωρέσουν σε μια περιοχή μεγέθους ενός βακτηρίου, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε μικρότερες εφαρμογές.

Για παράδειγμα, περισσότεροι ενεργειακά αποδοτικοί υπολογισμοί «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα λειτουργικότητα στα κινητά τηλέφωνα, περίπου όπως είναι οι ψηφιακοί βοηθοί Siri ή η Google. Σήμερα, όλη η επεξεργασία γίνεται από διακομιστές, αφού οι υπολογισμοί απαιτούν υπερβολική ενέργεια για το μικρό μέγεθος ενός τηλεφώνου. Αν οι υπολογισμοί μπορούσαν να γίνουν τοπικά, εντός των smartphones, όλα θα γίνονταν ταχύτερα και πιο εύκολα, χωρίς να χρειάζεται η σύνδεση με τους διακομιστές», τονίζει ο Ακερμαν και καταλήγει πως «όσο πιο ενεργειακά αποδοτικά μπορούν να εκτελεστούν οι γνωστικοί υπολογισμοί τόσο περισσότερες εφαρμογές γίνονται δυνατές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μελέτη μας έχει πραγματικά τη δυνατότητα να προχωρήσει το πεδίο».

 


Ακουστικά (ψείρες) JBL T110

Μια πραγματική ευκαιρία συνιστούν αυτά τα ακουστικά-ψείρες της γνωστής για την ποιότητά της JBL, με τιμή κτήσης τα 9,90 ευρώ. Διαθέτουν μοναδικό και ελαφρύ σχεδιασμό, ενσωματωμένο μικρόφωνο, χειριστήριο 1-Βutton καθώς και τεχνολογία JBL Pure Bass, για πλούσιο μπάσο και ισορροπημένο ήχο. Με άνετη in-ear σχεδίαση, καλώδιο μήκους 1,2 μέτρων, οδηγούς νεοδυμίου των 9mm, ευαισθησία 112 dB, εύρος απόκρισης 20Hz-20kHz αλλά και ear-tips, προσαρμόζονται στο σχήμα των αυτιών για άνετη και πολύωρη χρήση.

Για μεγαλύτερη συμβατότητα, η σύνδεσή τους πραγματοποιείται μέσω βύσματος 3,5 mm, ενώ ο σχεδιασμός τους έχει πραγματοποιηθεί έπειτα από έρευνες προκειμένου να βρεθεί το σχήμα που να προσαρμόζεται άριστα στα αυτιά – περιέχει ear tips σε μεγέθη S/M/L, εξασφαλίζοντας μέγιστη άνεση και υψηλή απόδοση. Με το ενσωματωμένο μικρόφωνο μιλάς στο κινητό σου έχοντας τα χέρια ελευθέρα, ενώ ο συνομιλητής ακούει δυνατά και καθαρά, ακόμα κι όταν βρίσκεσαι εν κινήσει.

HUAWEI ζυγαριά μπάνιου Smart Body Fat Scale

Ενδιαφέρουσα πρόταση η συγκεκριμένη ζυγαριά, η οποία καταγράφει το βάρος σου, υπολογίζει τον Δείκτη Βιοηλεκτρικής Εμπέδησης και διατηρεί πλήρες ιστορικό στο smartphone σου. Επιπλέον η Huawei Smart Scale αναγνωρίζει και υπολογίζει με ακρίβεια την περιεκτικότητα λίπους και μυικής μάζας του σώματος έως και διαφορετικών 10 ατόμων (μέσω Bluetooth), χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο Bia τσιπ, τέσσερις αισθητήρες πίεσης και μία μέθοδο ανάλυσης πολυμεταβλητων δεδομένων (PCA), η οποία δημιουργήθηκε με την τεχνική καθοδήγηση του Ινστιτούτου Αθλητικών Επιστημών της Κίνας (CISS) Η ακρίβεια ζυγίσματος βρίσκεται στα 0,10 γραμμάρια, το συνολικό της βάρος είναι 150 γραμμάρια και η τιμή της βρίσκεται στα 23,90 ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αντιγράφοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας