• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 28.5°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.9°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 25.0°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.8°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.6°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.6°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.6°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.3°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.0°C
  3 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.7°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.8°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 23.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  78%
AP Photo/Dario Lopez-Mills
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί η Αμερική δεν προστατεύει τα παιδιά της;

 • A-
 • A+
«Γιατί αποτυγχάνουμε στο να προστατέψουμε τα παιδιά μας;». Το άρθρο, το οποίο εμπεριείχε επιστολές αναγνωστών, δημοσιεύτηκε στους New York Times μερικές μέρες μετά το μακελειό στο δημοτικό σχολείο στο Τέξας. Ολοι οι συντάκτες εξέφραζαν το παραπάνω ερώτημα, που εκ των υστέρων επιλέχθηκε ως τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος.

Οι ΗΠΑ μοιάζει να έχουν καταδικαστεί σε μια αέναη νοσηρή επαναληπτικότητα. Οι μαζικοί πυροβολισμοί στα σχολεία είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται εδώ και δεκαετίες, δίχως να μπορεί να επιλυθεί, σε ένα από τα πιο προηγμένα κράτη της Δύσης που σε αρκετά πεδία δημόσιας ζωής παράγει θαύματα. Γιατί η Αμερική δεν επιλέγει να προστατεύσει τα παιδιά της αντί να προστατεύει τη βιομηχανία όπλων;

Ισως γιατί το ζήτημα της οπλοκατοχής των ΗΠΑ είναι περισσότερο ταυτοτικό απ’ ό,τι οικονομικό ή πολιτικό. Το μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Τέξας –το οποίο εντάσσεται σε μια μακρά λίστα μαζικών πυροβολισμών στα σχολεία– ήταν δηλωτικό για ακόμα μία φορά της επικράτησης της ενόρμησης του θανάτου σε μια κοινωνία όπλων, όπου ο μέσος Αμερικανός αντιλαμβάνεται την οπλοκατοχή ως μέρος της ιστορίας και της ταυτότητάς του.

Ο έφηβος Αμερικανός, που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που δεν του δίνει καμία ασφάλεια, πέρα από την ασφάλεια των όπλων, σε μια χώρα που του αρνείται το δικαίωμα της ταυτότητας και του ανήκειν, ενώ παράλληλα του οπλίζει το χέρι, θα αναζητήσει την «απόλαυση» –με την ψυχαναλυτική έννοια του όρου– στην καταστροφή όσων ενσαρκώνουν τον «εχθρό» που τον ταπεινώνει ή μπορεί να τον ταπεινώσει.

Βάσει μιας παλαιότερης μελέτης του Πανεπιστημίου Αλφρεντ της Νέας Υόρκης, που διεξήχθη σε 2.000 μαθητές απ’ όλες τις πολιτείες της Αμερικής, προκύπτει πως οι αρμόδιοι γνωρίζουν εδώ και δύο δεκαετίες πως τα «αγόρια που αισθάνονται ότι τα κοροϊδεύουν ή τα αγνοούν στο σχολείο ή στο σπίτι έχουν σκεφτεί να πραγματοποιήσουν μια επίθεση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 37% των ερωτηθέντων είχε δηλώσει ότι γνωρίζει ένα άτομο στο σχολείο του που μπορεί να ανοίξει πυρ, περίπου 20% είπαν ότι άκουσαν άλλους να λένε ότι σχεδίαζαν να πυροβολήσουν. Βάσει στοιχείων της Washington Post, από το 1999 και μέχρι σχετικά πρόσφατα 214.000 Αμερικανοί μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ζήσει ένα περιστατικό ένοπλης βίας στο σχολείο τους, στη χώρα με τα περισσότερα όπλα παγκοσμίως.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο αφού οι μαθητές μπορούν να ριζοσπαστικοποιηθούν στο διαδίκτυο, από μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τρέφουν τα εγκλήματα μίσους. Επιπλέον μπορούν να πραγματοποιήσουν αγορές πολυβόλων ακόμα και on line. Ετσι, ο έφηβος Αμερικανός, αντί να αποθαρρυνθεί να ενδώσει στην ενόρμηση θανάτου –που χαρακτηρίζει εξ ορισμού την ηλικία του–, ενθαρρύνεται να κάνει χρήση της βίας καθώς η κουλτούρα των πολυβόλων έχει τις ρίζες της στην ίδρυση του αμερικανικού έθνους, το οποίο οικοδομήθηκε στην εξόντωση των αυτόχθονων φυλών (Ινδιάνων). Και αυτό αποτυπώνεται όχι μόνο στο ρεκόρ οπλοφορίας και οπλοχρησίας στη χώρα, αλλά και στη λύση που προτάθηκε από τους συντηρητικούς με στόχο την προστασία των μαθητών: να οπλοφορούν οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολείων.

Στην πραγματικότητα, το Τέξας ήδη έχει ξεκινήσει αυτή την «πολιτική οπλοφορίας» εντός των σχολικών ιδρυμάτων με ένα πρόγραμμα σχολικού σερίφη με την ονομασία School Marshal Program, το οποίο επιτρέπει σε δασκάλους και διοικητικό προσωπικό να φέρουν όπλα αφότου προηγουμένως λάβουν εκπαίδευση 80 ωρών σε ακαδημίες που επιβλέπει η Επιτροπή Επιβολής Νόμου του Τέξας.

Αυτή η πολιτική δεν σταματά την αύξηση της συστηματικής βίας με όπλα στα σχολεία. Σχεδόν καθημερινά καταγράφεται έστω ένα περιστατικό βίας με όπλα σε κάποιο αμερικανικό σχολείο, δίχως να απασχολεί σοβαρά τα μίντια ή την εκάστοτε πολιτική αρχή αν δεν έχει νεκρούς. Μόνο το 2021 καταγράφηκαν 249 περιστατικά πυροβολισμών εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

Κι όμως, η ηγεσία της χώρας αντί να τοποθετήσει την ψυχική υγεία πιο ψηλά στην πολιτική ατζέντα των ΗΠΑ, δίνει ώθηση στη βιομηχανία κατασκευής μέσων ασφαλείας. Ισως γιατί η πλειονότητα των Αμερικανών δεν δέχεται εύκολα κρατική παρέμβαση σε αυτό το ζήτημα, καθώς αντιλαμβάνεται την οπλοφορία ως ατομική ελευθερία και το πολυβόλο ως ταυτοτικό χαρακτηριστικό. Η αμερικανική κοινωνία έχει εμμονή με την ασφάλεια και κλίση προς τη βία, όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες, παρ’ όλο που η χώρα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από πυροβόλα όπλα.

Η κανονικοποίηση της βίας δεν δείχνει να προβληματίζει κανέναν αν δεν συμβεί κάποιο μακελειό που να απασχολήσει το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ο έφηβος Αμερικανός που αισθάνεται πως ζει σε έναν κόσμο ταπείνωσης, μιας ταπείνωσης ορατής στο βλέμμα του Αλλου, μπορεί να εξελιχτεί σε μαζικό δολοφόνο καθώς δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο σύστημα ικανό να τον κάνει να στρέψει το βλέμμα του αλλού. Σαν να μην πιστεύει κανένας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού πως αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μακελειό στο Τέξας: Ο υπεύθυνος της αστυνομίας δεν ενημερώθηκε για τις κλήσεις για βοήθεια
Σύμφωνα με Δημοκρατικό γερουσιαστή, οι κλήσεις που λάμβανε μέσα από το σχολείο η αστυνομία «δεν μεταβιβάζονταν στον επικεφαλής στο σημείο». Πρόκειται «για σφάλμα του συστήματος», πρόσθεσε ο γερουσιαστής, που...
Μακελειό στο Τέξας: Ο υπεύθυνος της αστυνομίας δεν ενημερώθηκε για τις κλήσεις για βοήθεια
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ταξίδι στο Τέξας ανήγγειλε ο Μπάιντεν, αυξάνεται η πίεση για έλεγχο της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ
Το φρικτό έγκλημα, που σαφώς συνδέεται με το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, έχει αυξήσει την πίεση για αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
Ταξίδι στο Τέξας ανήγγειλε ο Μπάιντεν, αυξάνεται η πίεση για έλεγχο της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
14 κίνητρα για κακοποίηση ζώων από τους εφήβους
Πέρα από τη γενική και εκτεταμένη αλλά... νόμιμη κακοποίηση των ζώων (στις εγκαταστάσεις εκτροφής, στα σφαγεία, στα εργαστήρια, στα τσίρκα, στα δελφινάρια κ.λπ.), για την οποία σπάνια γίνεται λόγος και...
14 κίνητρα για κακοποίηση ζώων από τους εφήβους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φως, περισσότερο φως...
Τα παιδιά της πρωτεύουσας στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης εξερεύνησαν το χρώμα, τις αντανακλάσεις, τις διαφάνειες και τα φωτεινά λαμπυρίσματα και δημιούργησαν μια εξαιρετικής αντίληψης και ομορφιάς, μεγάλης...
Φως, περισσότερο φως...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μισαλλόδοξο ξέσπασμα στην πλάτη ενός δολοφονημένου παιδιού
Με μονοθεματικά δελτία ειδήσεων σχεδόν όλα τα κανάλια έστησαν χθες ένα πρωτοφανές σκηνικό φόβου γύρω από τη δραματική υπόθεση της δολοφονίας του μικρού αγοριού στο Μενίδι. Ενα σκηνικό που δεν αφορούσε τους...
Μισαλλόδοξο ξέσπασμα στην πλάτη ενός δολοφονημένου παιδιού
ΥΓΕΙΑ
Κατάθλιψη για ένα στα τρία παιδιά θύματα «bullying»
Σαφή συσχέτιση μεταξύ του εκφοβισμού των εφήβων και την εκδήλωση κατάθλιψης πέντε χρόνια αργότερα για το 30% των θυμάτων διαπιστώνει νέα βρετανική έρευνα, που προτείνει τη λήψη μέτρων κατά του «bullying» ώστε...
Κατάθλιψη για ένα στα τρία παιδιά θύματα «bullying»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας