• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.8°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.0°C / 37.0°C
  3 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.7°C / 37.3°C
  0 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.4°C / 33.7°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 31.0°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  4 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.5°C / 35.5°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 34.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 33.9°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  1 BF
  30%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Tο σώμα ως πεδίο εκτύλιξης εξουσιών

 • A-
 • A+
Με την απαγόρευση των αμβλώσεων δεν πλήττονται μόνο τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των γυναικών, αλλά εντείνεται η εμφάνιση μετεκτρωτικού συνδρόμου - άμεσα συνδεδεμένου με την ιουδαιο-χριστιανική παράδοση.

Τι κρύβει η ρητορική ενοχής κατά των αμβλώσεων στη μετανεωτερική δύση και η πολιτικοποίηση των αναπαραγωγικών λειτουργιών; Η παρέμβαση στο δικαίωμα αναπαραγωγής που προετοιμάζει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μέσα από την αναίρεση της ιστορικής απόφασης–ορόσημου του 1973 «Roe v. Wade» στοχεύει στη στέρηση ενός δικαιώματος που θεωρείτο δεδομένο εδώ και σχεδόν μισό αιώνα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Το «δικαίωμα του αγέννητου παιδιού» συγκρούεται, για άλλη μια φορά, με «το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος», φέρνοντάς μας στο νου τα μέτρα ευγονικής του 1883 και του 1927, όταν στην Αμερική είχαν θεσπιστεί μέτρα που προέβλεπαν τεχνητή στείρωση σε κάποιες κατηγορίες ανθρώπων και ανοίγοντας τον δρόμο να αμφισβητηθούν και άλλα κατοχυρωμένα νομικά δικαιώματα που αφορούν το έλεγχο των ανθρωπίνων σωμάτων.

Αν το νεωτερικό κράτος επέβαλλε την ισχύ του πάνω στην ανθρώπινη επιθυμία ακόμα και μέσα από επιστημονικές θεωρήσεις που στοχοποιούσαν κυρίως τις γυναίκες, τι ακριβώς συμβαίνει στις μετανεωτερικές κοινωνίες, όπου η μητρότητα είναι ιερή, αλλά η ζωή της γυναίκας ασήμαντη;

Με δεδομένο πως σύμφωνα με το αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό δίκαιο η άμβλωση αφορούσε τον ιδιώτη αποκλειστικά, η πολιτικοποίηση των αμβλώσεων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού λαμβάνει πολιτικές σημασίες που αφορούν και πάλι το ανθρώπινο σώμα ως πεδίο «εκτύλιξης των σχέσεων εξουσίας» - φράση δανεική από τον Μισέλ Φουκό.

Υπάρχει εμφανώς η πρόθεση δηλαδή άσκησης, εκ νέου, βιοπολιτικής τής λίμπιντο, διώκοντας το υποκείμενο που δεν είναι πειθήνιο και στοχεύοντας στον ηθικό σωφρονισμό της ανθρώπινης επιθυμίας. Συμπέρασμα; Μια τέτοια πολιτική δεν πλήττει μόνο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών, αλλά εντείνει την εμφάνιση μετεκτρωτικού συνδρόμου- άμεσα συνδεδεμένου με την ιουδαιοχριστιανική παράδοση, καθώς η άμβλωση δεν είναι ποτέ μια ανώδυνη επιλογή για μια γυναίκα, ούτε σε σωματικό ούτε σε ψυχικό επίπεδο.

Η γυναικεία αναπαραγωγική λειτουργία υπήρξε διαχρονικά πεδίο βιοπολιτικών αναμετρήσεων. Τον 14ο και 15ο αιώνα, η δημογραφική κρίση οδήγησε σταδιακά στην ποινικοποίηση της άμβλωσης και στον στιγματισμό των μεθόδων αντισύλληψης. Στα τέλη του 16ου αιώνα, η άμβλωση και οι μέθοδοι αντισύλληψης ταυτίστηκαν στη συλλογική συνείδηση με σκοτεινές δυνάμεις που θα έπλητταν την αναπαραγωγική ισχύ του ανθρώπινου είδους. Η αναπαραγωγική λειτουργία περιήλθε αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του κρατικού μηχανισμού από τον 19ο αιώνα. Τον 20ό αιώνα, η εναντίωση στα δικαιώματα των αμβλώσεων συνδέθηκε με την Καθολική Εκκλησία, η οποία θέλησε να ασκήσει έλεγχο τόσο στη σεξουαλική όσο και στην αναπαραγωγική λειτουργία.

Αν λάβουμε υπόψη πως η νεωτερικότητα ταυτίστηκε με τον προσδιορισμό και τον έλεγχο του ετέρου και η μετανεωτερικότητα με την αναγνώριση και την πριμοδότηση της ετερότητας, πως μπορεί σήμερα, σε αυτή την ύστερη νεωτερικότητα που κολυμπά στον καπιταλισμό και στην πατριαρχία, να υπηρετείται ταυτόχρονα ο κοινωνικός ρόλος της επιστήμης και να προάγεται η κουλτούρα της αυτονομίας;

Η διαχρονική ακροβασία των ΗΠΑ ανάμεσα σε δύο αντίρροπες τάσεις, πρωτοπορώντας από τη μία στην τεχνολογία και στις τέχνες και οπισθοδρομώντας παράλληλα στα ανθρώπινα δικαιώματα, μας παραπέμπει στη διαφοροποίηση των μεγάλων αστικών κέντρων και των αγροτικών περιοχών. Αλλά όχι μόνο. Το ζήτημα των αμβλώσεων εργαλειοποιείται παραδοσιακά πολιτικά και δεν ήταν ανέκαθεν ρεπουμπλικανικό ζήτημα. Ενδεικτικά, τον 19ο αιώνα, οι πρωτεργάτες της απαγόρευσης ήταν λευκοί προτεστάντες, και όχι καθολικοί, οι οποίοι δεν ήθελαν να υστερήσουν αριθμητικά έναντι άλλων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων. Αργότερα, το ζήτημα των αμβλώσεων εργαλειοποιήθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς, με στόχο την προσέλκυση ψήφων των Καθολικών, που μέχρι τότε υποστήριζαν τους Δημοκρατικούς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και αυτή τη φορά η απόφαση θα εκδοθεί και θα ξεκινήσει να ισχύει τον Ιούνιο, μόλις πέντε μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Πώς γίνεται οι Ρεπουμπλικανοί να αγωνίζονται για τα αγέννητα παιδιά και να αδιαφορούν για τα γεννημένα, καθώς καταψηφίζουν τις επιδοτήσεις για την υγειονομική περίθαλψη των μικρών παιδιών και καθολική δωρεάν προσχολική εκπαίδευση; Οι γυναίκες των ΗΠΑ από τα πιο ασθενή κοινωνικά στρώματα, που θα αδυνατούν να μεταβούν από τη μια Πολιτεία στην άλλη για να διακόψουν μια ανεπιθύμητη κύηση, θα ρισκάρουν να παραμείνουν εγκλωβισμένες μέσα σε κακοποιητικά πλαίσια, να βγουν εκτός εργατικού δυναμικού και να φτωχοποιηθούν ακόμα περισσότερο.

Οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες που χαράζουν πολιτικές καθυπόταξης των σωμάτων, προωθώντας προτάσεις διεκδίκησης πλήρους ελέγχου της γυναικείας επιθυμίας και μήτρας. Τον Ιανουάριο του 2021, η Πολωνία έθεσε σε ισχύ απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου, που απαγορεύει τις αμβλώσεις που γίνονται λόγω προβλημάτων του ίδιου του εμβρύου. Η Μάλτα παραμένει η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα - μέλος της Ε.Ε., όπου απαγορεύεται η άμβλωση ακόμα και αν κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας.

Είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός κοινωνικού και οικονομικού πλαισίου, όπου το γυναικείο σώμα δεν θα θεωρείται κρατική ιδιοκτησία. Οι γυναίκες είναι οι μοναδικοί ενσώματοι φορείς αυτού του δικαιώματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Επίθεση απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα
Το Ανώτατο Δικαστήριο την Παρασκευή ανέτρεψε την την ιστορική απόφαση «Roe v. Wade», η οποία θεμελίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1973.
Επίθεση απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα
ΚΟΣΜΟΣ
Διεθνείς οργανισμοί και ηγέτες χωρών καταδικάζουν την απόφαση για τις αμβλώσεις
H απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ αποτελεί «ένα τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», τονίζει αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Διεθνείς οργανισμοί και ηγέτες χωρών καταδικάζουν την απόφαση για τις αμβλώσεις
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το Μίσιγκαν δεν θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις, ανεστάλη ο σχετικός νόμος του 1931
Η ειρηνοδίκης Ελίζαμπεθ Γκλέιτσερ εξέδωσε μια προκαταρκτική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση των αμβλώσεων πιθανότατα παραβιάζει το Σύνταγμα του Μίσιγκαν.
Το Μίσιγκαν δεν θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις, ανεστάλη ο σχετικός νόμος του 1931
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πώς μεθοδεύτηκε το έγκλημα κατά των γυναικών
Η καταστρατήγηση του δικαιώματος στην άμβλωση στις ΗΠΑ δεν έγινε εν μιά νυκτί. Το βαθύ κράτος των Ρεπουμπλικανών με πρωτεργάτη τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει φροντίσει εδώ και καιρό να δημιουργήσει τους συσχετισμούς...
Πώς μεθοδεύτηκε το έγκλημα κατά των γυναικών
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Διαδήλωση στη Ν. Υόρκη για τις αμβλώσεις: «Σταματήστε τον πόλεμο κατά των γυναικών»
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Υόρκη αντιδρώντας στην αποκάλυψη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προτίθεται να αναιρέσει την απόφαση του 1973 που κατέστησε συνταγματικό δικαίωμα τη...
Διαδήλωση στη Ν. Υόρκη για τις αμβλώσεις: «Σταματήστε τον πόλεμο κατά των γυναικών»
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ενα εύθραυστο δικαίωμα
Πρόσφατα στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε από την Ιερά Σύνοδο η κήρυξη της 26ης Δεκεμβρίου ως μέρας του «αγέννητου παιδιού» ανοίγοντας, εν έτει 2019, επίσημο μέτωπο εναντίον του δικαιώματος των γυναικών να...
Ενα εύθραυστο δικαίωμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας