• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 33.9°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.7°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 34.3°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.2°C / 37.3°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 26.2°C / 33.7°C
  2 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.3°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 29.4°C
  2 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.5°C / 33.4°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.2°C / 34.2°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  2 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τζάμπα μάγκας

 • A-
 • A+
Το Λεξικό ετυμολογεί τον μάγκα από τη «μάγκα», δηλαδή την ενωμοτία ατάκτων πολεμιστών, από το λατινικό «mango», που σημαίνει σωματέμπορος.

«Δεν είμαστε στην εποχή του τσάμπα και του δωρεάν. Θα πρέπει να πληρώνει ο καθένας τις υποχρεώσεις του» είχε δηλώσει, επί λέξει, τις προάλλες σε συνέντευξή του στη ΕΡΤ κάποιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, αναφερόμενος στις χιλιάδες διακοπές της ρευματοδότησης σε πολίτες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας ορίζει το επίρρημα «τσάμπα», ή πιο σωστά «τζάμπα» (τουρκικής ρίζας, από το «caba»), ως «δωρεάν, χωρίς χρηματικό αντίτιμο». Τσάμπα σημαίνει επίσης και πολύ φθηνά, ενώ μια τρίτη σημασία του επιρρήματος, αυτή που μας ενδιαφέρει, είναι «χωρίς κόστος ή βλάβη», ειδικά στη φράση «τζάμπα μάγκας», που είναι «αυτός που συμπεριφέρεται σαν μάγκας, που κάνει τον σπουδαίο ή προσπαθεί να επιβληθεί, έχοντας εξασφαλίσει τον εαυτό του χωρίς να κινδυνεύει», λέει το Λεξικό.

Πριν πούμε περισσότερα για την επίζηλη ιδιότητα του «τζάμπα μάγκα», να θυμίσουμε πως ο «μάγκας» είναι, σύμφωνα με το Μείζον Ελληνικό Λεξικό, πρώτον ο άτακτος στρατιώτης κατά την Επανάσταση του 1821, δεύτερον ο αλήτης, το χαμίνι, τρίτον ο κατεργάρης, ο καταφερτζής, τέταρτον ο ψευτοπαλικαράς, ο νταής, και εντέλει ο έξυπνος, και με συμπεριφορά που ταιριάζει σε άντρα.

Το Λεξικό ετυμολογεί τον μάγκα από τη «μάγκα», δηλαδή την ενωμοτία ατάκτων πολεμιστών, από το λατινικό «mango», που σημαίνει σωματέμπορος. Ομως ο κ. Μπαμπινιώτης διαφωνεί, αναφέροντας πως προέλευση της τουρκικής/ισπανικής λέξης «manga», της ομάδας οπλισμένων αντρών, είναι το λατινικό «manika», το γνωστό μας μανίκι, επειδή υπήρχε η συνήθεια να δίνονται σε ευγενείς ιππότες τα μανίκια των κυριών της Αυλής...

Ομως, για να καταλάβουμε καλύτερα την έννοια της φράσης «τζάμπα μάγκας», ας φανταστούμε έναν πολιτικό παντός καιρού, χωρίς πολλές γωνίες, που ταίριαξε παντού, έναν καιροσκόπο που εντάχθηκε, ίδρυσε ή συνεργάστηκε διαδοχικά με το ΠΑΣΟΚ, το Αρμα Πολιτών, τους Ελεύθερους Πολίτες, τη ΔΗΜΑΡ και τον Δημοκρατικό Σύνδεσμο, για να καταλήξει στη Νέα Δημοκρατία.

Αυτός ο υποθετικός πολιτικός, ας πούμε ότι χρωστάει, σύμφωνα με τη δήλωση του «Πόθεν έσχες», 260 χιλιάδες ευρώ, αν και έχει ετήσια εισοδήματα 52.000 ευρώ, καταθέσεις 136.000 ευρώ, καθώς και 18 ακίνητα... Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, πώς θα χαρακτηρίζαμε κάποιον, ο οποίος, οχυρωμένος πίσω από το πολιτικό του αξίωμα, την οικονομική και την κοινωνική του τάξη, κουνάει οργισμένος το δάχτυλο στον συνταξιούχο, που βλέπει με τρόμο πως ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι μεγαλύτερος από τη σύνταξή του; Από πού θα αντλούσε αυτός ο πολιτικός γυρολόγος την ηθική νομιμοποίηση να παριστάνει τον τιμητή, όταν η φωλιά του, η δική του, του κόμματός του και του προέδρου του, είναι λερωμένη;

Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2021, το κυβερνών κόμμα χρωστάει 343 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι αυξημένα κατά 118 εκατ. από τότε που πήρε το τιμόνι του κόμματος ο κ. Μητσοτάκης, και κατά 34,5 εκατομμύρια ευρώ μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μαζί με τη σύζυγό του, σύμφωνα με το «Πόθεν έσχες» του 2020, χρωστούν 1.320.354,71 ευρώ...

Λοιπόν, πώς θα ονομάζαμε κάποιον που κάνει τον μάγκα εκ του ασφαλούς, που φωνασκεί πως το τσάμπα πέθανε και πως πρέπει να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, όταν ο ίδιος και το κόμμα του είναι εμβληματικοί τζαμπατζήδες; Δηλαδή, πρόσωπα που «συστηματικά επιδιώκουν ή καταφέρνουν να αποκτούν ή να απολαμβάνουν κάτι χωρίς να πληρώνουν γι’ αυτό»...


📌 Μάγκας:

1. λαϊκός άνθρωπος που χαρακτη­ρίζεται από υπερβολική αυτοπε­ποίθηση ή έπαρση καθώς και από εμφάνιση ή συμπεριφορά (ντύσιμο, κινήσεις, λεξιλόγιο, τόνος φωνής κτλ.) διαφορετική από τη συνηθισμένη 2. (οικ.) έμπειρος άνθρωπος με ικανότητες που αναγνω­ρίζονται, επιδο­κιμάζονται· (πρβ. μαγκιόρος)
Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Δεν είναι... ελληνικό φαινόμενο ο προβληματισμός για το αν, τελικά, αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε ή θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί.
Της Αλλοπάρ*
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επιθυμίες της πλειονότητας και προσωπική ευτυχία
Ο Σιμόνε Περότι εξηγεί μέσα από ποιες ψυχικές διαδικασίες νίκησε τους φόβους του, εγκατέλειψε μια καριέρα τεχνοκράτη για να επιλέξει έναν δρόμο δίχως σταθερή εργασία και χωρίς χρήματα, αλλά με αυθεντικές...
Επιθυμίες της πλειονότητας και προσωπική ευτυχία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μόδα
H βιομηχανία της μόδας είναι μια αγορά τόσο γιγαντιαία, με ένα τόσο έντονο αποτύπωμα στο περιβάλλον και στην κοινωνία, που το μέγεθός της τρομάζει.
Μόδα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εμπορία ανθρώπων: Η έννοια της συναίνεσης
Η συναίνεση του θύματος στην εκμετάλλευσή του είναι από τις βασικότερες έννοιες που μπορεί να συσκοτίσουν την εκμεταλλευτική του συνθήκη και γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί πυρήνα της υπερασπιστικής...
Εμπορία ανθρώπων: Η έννοια της συναίνεσης
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Η κρίση ξεπερνιέται όχι κόβοντας τα κονδύλια για την κουλτούρα αλλά διπλασιάζοντάς τα»
Αποσπάσματα με τα κείμενα του Βικτόρ Ουγκό από το βιβλίο «Η χρησιμότητα του άχρηστου» του Nuccio Ordine.
«Η κρίση ξεπερνιέται όχι κόβοντας τα κονδύλια για την κουλτούρα αλλά διπλασιάζοντάς τα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας