• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.4°C / 25.6°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 24.5°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 23.8°C
  0 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.1°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 19.5°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.7°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.5°C / 24.4°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  70%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιδημία οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά - Τι γνωρίζουμε;

 • A-
 • A+
Ο ΠΟΥ και το ECDC απηύθυναν προειδοποιήσεις προς όλες τις χώρες να βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ τους ζητήθηκε να αναφέρουν τυχόν κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης..

Το μυστήριο γύρω από την επιδημία oξείας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά -από 1 μηνός μέχρι 16 ετών- στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σπεύδουν να λύσουν επιστημονική κοινότητα και αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας διεθνώς. Μέχρι στιγμής περισσότερα από 190 παιδιά έχουν νοσήσει παγκοσμίως από την οξεία ηπατική νόσο που δεν σχετίζεται με κανέναν από τους γνωστούς ιούς (Α, Β, C, D, E), εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Τουλάχιστον 169 σοβαρές περιπτώσεις ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά έχουν καταγραφεί σε μια επιδημία που εμπλέκει 12 χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ανάμεσα στα κρούσματα τουλάχιστον ένα παιδί έχει καταλήξει και 17 έχουν χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 40 περιστατικά, το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισήμανε πρόσφατα η επικεφαλής του ECDC, Αντρέα Αμόν. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα.

«Δεν είναι ακόμη σαφές αν υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας ή αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα κρούσματα ηπατίτιδας που εμφανίζονται με τον αναμενόμενο ρυθμό αλλά δεν ανιχνεύονται», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Νέα έκθεση των βρετανικών υγειονομικών αρχών αναφορικά με την πρόοδο και τις εξελίξεις της διερεύνησης της αδιευκρίνιστης αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά συμπεραίνει, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, ότι οι ασθενείς είναι μεταξύ 3 και 5 ετών (65,4%), με διάμεση ηλικία τα 3 έτη, και το 54,3% κορίτσια. Η κλινική εικόνα ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, συχνά ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών).

Από τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Αγγλία, 43 από τα παιδιά έχουν αναρρώσει και 38 συνεχίζουν να νοσηλεύονται, 10 χρειάστηκαν μεταμόσχευση, ενώ δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι. Μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά που νόσησαν από την οξεία ηπατίτιδα μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί και στην Ολλανδία (3), στην Αμερική (2), στην Ιταλία (2) και στην Ισπανία (1).

Τα παιδιά που νοσούν ήταν απολύτως υγιή, σύμφωνα με το ECDC. Τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους, ωστόσο ορισμένα χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. «Το να βλέπουμε παιδιά με σοβαρή ηπατίτιδα χωρίς σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας είναι πολύ σπάνιο. Πρόκειται για ένα σοβαρό φαινόμενο», επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας - Υγείας Παιδιού της πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον Covid-19 του υπουργείου Υγείας.

«Αυτό σημαίνει ότι είμαστε μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο», υπογραμμίζει ο Τ. Παναγιωτόπουλος και εξηγεί ότι εξετάζεται αν η νέα ηπατίτιδα προέρχεται από τοξικό παράγοντα-χημικό προϊόν, π.χ. σε τρόφιμο ή παιχνίδι, αν σχετίζεται με νέα μετάλλαξη αδενοϊού (υπάρχουν διάφοροι αδενοϊοί που μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους) ή με τη νόσηση με Covid-19. Για τον λόγο αυτό η επιστημονική κοινότητα αναπτύσσει πολλές παράλληλες μελέτες. Είναι μεταδοτική; Δεν γνωρίζουμε, απαντάει ο Τ. Παναγιωτόπουλος, αν οφείλεται σε λοιμογόνο παράγοντα, όπως είναι ο αδενοϊός, και είναι μεταδοτική, ή αν οφείλεται σε τοξικό παράγοντα, δηλαδή σε κάποιο χημικό προϊόν που καταναλώνουμε, και δεν είναι.

Προβληματίζει, μας λέει, το γεγονός ότι «χτυπάει» παιδιά. «Αν πλήττεται μια ομάδα του πληθυσμού και όχι άλλες, είτε αυτή εκτίθεται επιλεκτικά ή είναι ευάλωτη». Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει, η ηπατίτιδα, με τον ίκτερο που προκαλεί, δεν κρύβεται, δεν περνάει απαρατήρητη. «Αν έχουμε στην Ελλάδα, θα το εντοπίσουμε γρήγορα», προσθέτει. Να ανησυχούμε; Είναι η αρχή ενός φαινομένου, υπογραμμίζει ο Τ. Παναγιωτόπουλος, το οποίο παρακολουθούμε στενά. Γιατροί και γονείς δεν πρέπει να ανησυχούμε. Θα ανησυχήσουμε αν χρειαστεί όταν έχουμε στοιχεία.


Tα πιθανά αίτια στα παιδιά

Κορονοϊός

10 από τους 60 ασθενείς βρέθηκαν θετικοί κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο για την ηπατίτιδα και 7 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό σε διάστημα 6 εβδομάδων προ της νοσηλείας τους για τη φλεγμονή του ήπατος. Και στο Ισραήλ διερευνάται η χρονική συσχέτιση της ηπατίτιδας και της λοίμωξης του κορονοϊού στα παιδιά, αφού έχει αναφερθεί πως μεγάλο ποσοστό των παιδιών που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα είχαν νοσήσει 3,5 μήνες πριν με κορονοϊό.

Αδενοϊός

40 από τα 53 παιδιά που έχουν ελεγχθεί για αδενοϊό βρέθηκαν θετικά και η προκαταρκτική ανάλυση δείχνει πως συνήθως απαντάται ο τύπος 41F (11 περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί επιτυχώς), αλλά η αλληλούχηση ολόκληρου του γονιδιώματος από πολλαπλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη προτού επιβεβαιωθεί ο τύπος του ιού. Επιπλέον, τα επίπεδα DNA του αδενοϊού στα δείγματα αίματος/ορού στα παιδιά που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος ήταν περίπου 12 φορές υψηλότερα έναντι αυτών που δεν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος (αν και ο χρόνος λήψης των δειγμάτων διαφέρει ως προς την έναρξη και την επιδείνωση των συμπτωμάτων).

Τοξικός παράγοντας

Τα ενδελεχή ερωτηματολόγια για το ιστορικό της νόσησης δεν έχουν αποκαλύψει εμφανή αίτια κοινής έκθεσης σε τοξίνες ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μην ξεχνάτε τα εμβόλια του παιδιού
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό αφού λόγω Covid-19 τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού εμφανίζουν πτώση 70% και είναι απαραίτητο ο εμβολιασμός των παιδιών να πραγματοποιηθεί κανονικά.
Μην ξεχνάτε τα εμβόλια του παιδιού
ΥΓΕΙΑ
Τα πιθανά αίτια της oξείας ηπατίτιδας που «χτυπά» νήπια
Μέχρι στιγμής περίπου 190 παιδιά παγκοσμίως έχουν νοσήσει από την οξεία ηπατική νόσο που δεν σχετίζεται με κανέναν από τους γνωστούς ιούς εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων.
Τα πιθανά αίτια της oξείας ηπατίτιδας που «χτυπά» νήπια
ΥΓΕΙΑ
Σε συναγερμό για τη νέα ηπατίτιδα
Οι επιστήμονες και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας έχουν αποκλείσει τους γνωστούς ιούς ηπατίτιδας και διερευνούν τα αίτια της επιδημίας κρουσμάτων οξείας ηπατικής νόσου σε παιδιά κάτω των 10 ετών.
Σε συναγερμό για τη νέα ηπατίτιδα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας
Το σχολείο συγκρατεί την κοινωνία, δίνοντας στους νέους έναν χώρο για να κοινωνικοποιηθούν, την αίσθηση ότι ανήκουν και τη δυνατότητα να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους.
Οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πονοκέφαλος η τηλεργασία
Ολο και περισσότερα προβλήματα με τη μέση, τον αυχένα, τα πόδια και τους ώμους αναφέρονται παγκοσμίως από τηλεργαζόμενους την εποχή του κορονοϊού.
Πονοκέφαλος η τηλεργασία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ασθμα: Μύθοι και αλήθειες
Στη χώρα μας το 8,6% του πληθυσμού έχει άσθμα, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη επιδημιολογίας του άσθματος στη χώρα που ολοκλήρωσε πρόσφατη η Ομάδα Ασθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Ασθμα: Μύθοι και αλήθειες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας