• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 29.8°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.0°C
  4 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 28.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  0 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 27.8°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 30.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.7°C
  3 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  62%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου

 • A-
 • A+
Μερικές φορές οι γιορτές κι οι σχόλες είναι μοναδικές, ανεπανάληπτες, ιστορικές. Ενα τέτοιο σημαντικό, ιστορικό γεγονός ήταν ο εορτασμός του Πάσχα πριν από εκατόν δύο χρόνια, το 1920, στη Μικρά Ασία.

Από τον Μάιο του 1919 εγκαταστάθηκαν ελληνικές δυνάμεις και Αρχές στη Μικρά Ασία. Οι ελληνικής καταγωγής χριστιανοί κάτοικοι των παραλίων τούς δέχτηκαν ως απελευθερωτές. Ετσι, την επόμενη χρονιά, οι Ελληνες της Μικράς Ασίας γιόρτασαν το Πάσχα ως ελεύθερη περιοχή της Ελλάδας. Οι εφημερίδες της Λέσβου είχαν συνδρομητές στα απέναντι παράλια, καθώς και ανταποκριτές.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Σάλπιγξ» γράφει από το Αϊβαλί για τον εορτασμό του Πάσχα του 1920: «Με την πλέον ζωηρότητα και εις μίαν πλημμύραν ενθουσιασμού εορτάσθησαν εφέτος αι ημέραι του Πάσχα. Είναι τα πρώτα αναστάσιμα του Θεανθρώπου τα οποία οι μάρτυρες Κυδωνιάται εόρτασαν με την ανάστασιν του έθνους και της πατρίδος των […] Εφέτος, ελεύθεροι πλέον μετ’ ελευθέρων, εορτάσαμεν την Ανάστασιν!».

Καταγράφει τους επίσημους που βρέθηκαν στην πόλη από την Ελλάδα και συνεχίζει την ανταπόκρισή του για τη Μεγάλη Εβδομάδα. «Την Μ. Παρασκευή τα επιτάφια των εκκλησιών με μίαν πρωτοφανή διακόσμισιν, κυριολεκτικώς γαλανόλευκον. Η κίνησις καθ’ όλην την ημέραν και των δύο φύλων καταπληκτική. Ολη η πόλις σημαιοστολισμένη με τας σημαίας μεσιστείους εις ένδειξιν πένθους. Το αντιτορπιλικόν “Νίκη” συμβολίζον τον φρουρόν της ελευθερίας μας, με τα τηλεβόλα εστραμμένα προς τα κάτω».

Αγήματα του αντιτορπιλικού συνόδευαν τον Επιτάφιο, σαλπιγκτές σάλπιζαν πένθιμα εμβατήρια και χορωδία ναυτών της «Νίκης» έψαλλε τα εγκώμια. Από το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου σαλπιγκτές περιφέρονταν στο Αϊβαλί σαλπίζοντας χαρμόσυνα.

Παρόμοια γιορτάστηκε το Πάσχα του 1920 και στο γειτονικό Δικελί. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Ελεύθερος Λόγος» γράφει ότι το βράδυ του Μ. Σαββάτου «την 12ην δ’ ακριβώς ελάμβανε χώραν η εορτή της Αναστάσεως έξωθι του Ναού και υπό τα χαρμόσυνα εμβατήρια των στρατιωτικών σαλπίγγων της φρουράς και τους εκκωφαντικούς ήχους των σειρήνων των ορμούντων εις τον λιμένα μας ατμοπλοίων “Ισμήνη” και “Κανελόπουλος” ο ιερεύς έψαλλε το “Χριστός Ανέστη”, ενώ ουλαμός της συζυγαρχίας παρουσίαζεν όπλα». Την επόμενη μέρα «όλα τα στρατιωτικά τμήματα της πόλεώς μας ήτοι αι δυο Συζυγαρχίαι, το Νοσοκομείον και ο λόχος μετόπισθεν εόρτασε το Πάσχα εις τον εκτεταμένον κήπον, τον κείμενον έναντι του Φρουραρχείου, όπου είχον κατασκευασθεί υπόστεγα σκεπασμένα με μύρτα και στολισμένα με άνθη και σημαίας».

Επειδή η εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου συνέπεσε με τη Μ. Τετάρτη, γιορτάστηκε τη Δευτέρα του Πάσχα. Και στις δύο πόλεις ο εορτασμός ήταν λαμπρός. Για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας τα γεγονότα που έζησε ήταν πρωτόγνωρα. Επίσημοι, λαός και στρατιώτες έζησαν ανεπανάληπτες μέρες χαράς και ευφροσύνης. Από το Σάββατο είχε γνωστοποιηθεί το πρόγραμμα του εορτασμού.

Πραγματοποιήθηκαν δοξολογίες, παρελάσεις, εκδηλώσεις. Στο Αϊβαλί «η Εθνική Εορτή της Αναστάσεως του Εθνους επανηγυρίσθη χθες με όλην την επιβλητικότητα την οποίαν επιβάλλει. […] Η πόλις από το πρωί χωμένη στο καταγάλανο». Ποιητικό λόγο εκφώνησε ο λοχαγός Ανδρικόπουλος κατά τη διάρκεια του οποίου «ο κόσμος ευρίσκετο σε απερίγραπτον συγκίνησιν». Η δεξίωση δόθηκε στο κτίριο του αντιπροσώπου της ελληνικής Αρμοστείας. Η «Αδελφότης των Κυριών Κυδωνιών» διοργάνωσε φιλανθρωπική αγορά την Κυριακή του Θωμά και διέθεσε τα έσοδα σε άπορες οικογένειες επίστρατων της πόλης.

Και στο Δικελί «μετά περισσής λαμπρότητος εορτάσθη την δευτέραν ημέραν του Πάσχα και η διά πρώτην φοράν πανηγυρισθείσα Εθνική εορτή». Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Στράτης Μυριβήλης, ο οποίος υπηρετούσε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, «δεχθείς τα συγχαρητήρια των παρισταμένων». «Μετά την δοξολογίαν έμπροσθεν του Φρουραρχείου εγένετο προ του κ. Φρουράρχου παρέλασις των συζυγαρχιών υπό τους ήχους των σαλπίγγων».

Ο γιορτασμός στο Δικελί ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον κήπο του Φρουραρχείου, όπου εκφωνήθηκαν λόγοι, απαγγέλθηκαν ποιήματα. Ακολούθησε «χορός μέχρις εσπέρας και ούτω μαζί με την Εθνικήν μας εορτήν έληξε και το Αγιον Πάσχα».

Ομως αυτή η διπλή άνοιξη της Μικράς Ασίας δεν συνεχίστηκε…

*Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΕΥΣΗ
Η ευωχία του Πάσχα
Τα παραδοσιακά εδέσματα κυριαρχούν ανέκαθεν στο τραπέζι του Πάσχα και προτείνουμε μερικές συνταγές για τη μέρα της Λαμπρής.
Η ευωχία του Πάσχα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα κόκκινα αυγά
Η κάθε γιορτή έχει και τα εθιμικά σύμβολά της, όχι μονάχα τα εκκλησιαστικά και θρησκευτικά, αλλά και τα κοσμικά, που ξέρει καλά να εκμεταλλεύεται το εμπόριο.
Τα κόκκινα αυγά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Βεγγαλικά και βαρελότα
Η αλήθεια είναι πως τα βεγγαλικά είναι φαντασμαγορικά και είναι χάρμα οφθαλμών να τα βλέπεις να ανθούν μέσα στη νύχτα.
Βεγγαλικά και βαρελότα
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
1922: 100 χρόνια από το έτος μηδέν της νεοελληνικής λογοτεχνίας
Το 1922 δεν είναι απλώς η χρονολογία της καταστροφής της Σμύρνης. Είναι η χρονολογία που επαναπροσδιορίστηκε το συλλογικό φαντασιακό.
1922: 100 χρόνια από το έτος μηδέν της νεοελληνικής λογοτεχνίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι εφημερίδες του Μικρασιατικού Μετώπου
Από τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, υπολογίζουμε ότι εκδόθηκαν περίπου 20 εφημερίδες από τα τέλη του 1921 μέχρι την πτώση του μετώπου τον Αύγουστο του 1922.
Οι εφημερίδες του Μικρασιατικού Μετώπου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κειμήλιο Μικράς Ασίας
Το βίωμα των άθλιων συνθηκών, του ανύπαρκτου εφοδιασμού ακόμα και σε πόσιμο νερό και το μεγάλο «γιατί» να διατρέχει, αυτό το προβληματισμένο βλέμμα.
Κειμήλιο Μικράς Ασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας