• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 28.2°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.3°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.5°C
  0 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.0°C / 23.2°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 19.5°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.9°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.7°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.1°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 23.9°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  73%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα δίσεκτα χρόνια

 • A-
 • A+
Μελετώντας την Ιστορία έχουμε διαπιστώσει πια ότι οι μεγάλες αλλαγές έγιναν από αποφασισμένους λαούς και από ασυμβίβαστους ηγέτες, χωρίς καμιά εξουσία οι περισσότεροι.

Η δική μας η γενιά γεννήθηκε και μεγάλωσε σε κάποια δίσεκτα χρόνια, με κάποιες λιγοστές ανάσες χαράς μια ολόκληρη ζωή. Δίσεκτα χρόνια που κάποιοι μεγάλοι «προστάτες» μας τα σχεδίασαν και κάποιοι μικροί κυβερνήτες μας τα «έχτισαν». 1936 δικτατορία, 1945 Εμφύλιος, 1965 Αποστασία, 1967 δικτατορία, 2010 Μνημόνιο, 2020 κορονοϊός και σήμερα ένας «υποψήφιος» 3ος «παγκόσμιος πόλεμος».

Ενας πόλεμος με θύτες τα αδηφάγα συμφέροντα των «μετόχων» μιας Παγκόσμιας Τράπεζας Ανατολής και Δύσης. Και θύματα όλους εμάς τους «πελάτες» τους που ψάχνουμε ακόμη να βρούμε ποιος είναι ο κακός και ποιος ο καλός! Ποιος λέει ψέματα και ποιος αλήθεια!

Και τώρα τι κάνουμε; Τίποτα, δυστυχώς.

Μια γνήσια λαϊκή επανάσταση, που κάποιοι ονειρεύονται, είναι ανέφικτη. Οχι μόνον επειδή οι μεγάλοι «προστάτες» μας έχουν τη δύναμη να την πνίξουν από την πρώτη στιγμή αλλά, το κυριότερο, ούτε κάποιοι αξιόπιστοι ηγέτες υπάρχουν ούτε το μεγάλο, εξαπατημένο ή «βολεμένο», πλήθος να τη στηρίξει.

Η ιδανική λύση, να ξαναχτιστεί μια νέα, καλύτερη Ευρώπη, θέλει πάρα πολύ χρόνο, είναι σκέτη ουτοπία. Η πλήρης εθνική και οικονομική ανεξαρτησία μας θέλει όχι μόνον έναν λαό έτοιμο να «πονέσει» πολύ για να γλιτώσει την ισόβια σκλαβιά των παιδιών μας αλλά και κάποιους αποφασισμένους και σοφούς ηγέτες. Ενας χιλιοπροδομένος λαός όμως δεν έχει πια εμπιστοσύνη σε κανέναν.

Τα πολιτικά μας κόμματα εξουσίας είναι, δυστυχώς, τόσο «σκλαβωμένα» από τους «μεγάλους προστάτες» μας που άλλα γίνονται «εργαλεία» τους και άλλα «διαβρώνονται», συμβιβάζονται και αυτοκτονούν.

Οποιαδήποτε κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν πρόκειται να κάνει τίποτε άλλο παρά να σφραγίσει όσα μεγάλα λάθη έγιναν ώς τώρα. Αν βέβαια αντέξει πάνω από μερικούς μήνες. Μια Ενωμένη Προοδευτική Παράταξη είναι πολύ δύσκολο να ξαναγίνει ενωμένη. Οπως σε εκείνα τα ιστορικά χρόνια της Εθνικής Αντίστασης. Πολλές και άξιες προσωπικότητες υπάρχουν. Μοναδικό εμπόδιο, οι αμετακίνητες «προσωπικές» θέσεις τους. Και οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα είναι μία από τα ίδια. Δυστυχώς...

Τι κάνουμε λοιπόν; Η ζωή που θα βγάλει από τα σπλάχνα της κάποιες νέες, άφθαρτες δυνάμεις, όπως συμβαίνει πολλές φορές, θα αργήσει πολύ. Ως τότε κάποια μεσοβέζικη λύση θα υπάρξει, ερήμην του ελληνικού λαού. Οπως υπήρξε μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο με τον Σοφούλη και τον Πλαστήρα, μετά τη δικτατορία με τον Καραμανλή και μετά την οικονομική κρίση με κάποιους «υπαλλήλους» του ΔΝΤ. Ως τότε θα πρέπει να μείνουμε μακριά από τον πανικό που συνειδητά κάποιοι καλλιεργούν με τη συνειδητή παραπληροφόρηση των ΜΜΕ.

Μόνον οι σωστά ενημερωμένοι Ελληνες πολίτες και η μεθοδικά (και όχι μόνον παρορμητικά) αγωνιζόμενη νεολαία στην πρώτη γραμμή, μπορούν να χτίσουν μια νέα, καλύτερη πραγματικότητα. Βέβαια, θα χρειαστούν κάποια χρόνια. Δεν πειράζει όμως. Δεν θα είναι ούτε 400 για να ’ρθει το 1821, ούτε 7 για να φύγει η δικτατορία.

Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι οι τότε «προστάτες» μας είναι σχεδόν οι ίδιοι και τώρα. Και οι τότε «κυβερνήτες» μας, οι περισσότεροι, είναι σχεδόν οι ίδιοι και τώρα. Και να αποφύγουμε το μέγιστο λάθος όλων μας, να χτυπάμε χρόνια τώρα μόνο τους εικονικούς «κυβερνήτες» μας και καθόλου τους «πραγματικούς». Εξω από τα σύνορά μας.

Από νέους ενημερωμένους και αποφασισμένους ανεξάρτητους πολίτες θα εξαρτηθεί και ο χρόνος και το αποτέλεσμα των αγώνων τους. Για μια καλύτερη πατρίδα και για έναν καλύτερο κόσμο. Μελετώντας την Ιστορία έχουμε διαπιστώσει πια ότι οι μεγάλες αλλαγές έγιναν από αποφασισμένους λαούς και από ασυμβίβαστους ηγέτες, χωρίς καμιά εξουσία οι περισσότεροι. Ενώ και οι περισσότερες κυβερνήσεις ποτέ δεν άλλαξαν τον κόσμο. Απλώς διαχειρίστηκαν, καλώς ή κακώς, την εξουσία υπηρετώντας την «τέχνη» του εφικτού μόνο. Οπως ακριβώς έγινε, γίνεται και θα γίνεται, αιώνες τώρα στην παγκόσμια Ιστορία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
90 χρόνια από την ίδρυση του ΙΚΑ
Η εργατική πίεση αλλά και η παρέμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας οδήγησαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο να εξαγγείλει τον Μάρτιο του 1930, από τη Θεσσαλονίκη, τη δημιουργία συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
90 χρόνια από την ίδρυση του ΙΚΑ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ελληνες αυτόχθονες ιθαγενείς, άποικοι και μετανάστες
Το ενδιαφέρον για τη μελέτη του ελληνικού αποικισμού ανανεώθηκε όταν επαναστάτησαν οι βρετανικές αποικίες της Βόρειας Αμερικής με αφορμή την αποικιακή φορολογία.
Ελληνες αυτόχθονες ιθαγενείς, άποικοι και μετανάστες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τότε και Τώρα
Τώρα ξαναέχουμε ευτελισμό πολιτικής και πολιτικών, αλλά δεν έχουμε καμιά άνοιξη, καμιά οργανωμένη αντίσταση, καμιά ελπίδα.
Τότε και Τώρα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Για την «αυτοδιάθεση των εθνών»…
Ο τρόπος κατανόησης της Οκτωβριανής Επανάστασης συνιστά τη sine qua non προϋπόθεση για την προσέγγιση του προβλήματος της αυτοδιάθεσης των λαών.
Για την «αυτοδιάθεση των εθνών»…
ΝΗΣΙΔΕΣ
Προβοκάτσια
Είναι αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός πως οι δυνάμεις ασφαλείας και οι μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν αυτό το μέσο διαχρονικώς και παγκοσμίως.
Προβοκάτσια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ποια Ενωμένη Ευρώπη;
Ενα κείμενο γραμμένο τον Μάιο του 1996. Με λίγες μικρές αλλαγές, μοιάζει σαν να γράφτηκε σήμερα...
Ποια Ενωμένη Ευρώπη;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας