• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.2°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 32.8°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 32.0°C
  4 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.0°C / 30.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.0°C / 34.3°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 30.6°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.1°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  2 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 30.4°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 30.6°C / 35.0°C
  3 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  1 BF
  47%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου

 • A-
 • A+
Η νέα θεραπεία μειώνει το μέγεθος του όγκου και ενισχύει την επίδραση της χημειοθεραπείας στα καρκινικά κύτταρα.

«Μία νέα καινοτόμος νανοϊατρική θεραπεία εντάσσεται στη μάχη κατά του καρκίνου του παγκρέατος» σχολιάζει το περιοδικό Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Cordis. Η επίμαχη τεχνική χρησιμοποιεί εξωτερικά θερμαινόμενα μαγνητικά νανοσωματίδια ενσωματωμένα σε όγκους για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας. Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια σχετικά σπάνια αλλά φονικότατη μορφή της νόσου. Κι αυτό επειδή, αν και είναι λιγότερο συχνός από άλλους κοινούς καρκίνους, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης με μόλις 3% των ασθενών να επιζούν μετά από 5 χρόνια.

Σημειώνει ακόμη ότι, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των επιστημόνων τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στη θεραπεία καθώς τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται. Τα τελευταία 30 χρόνια οι θάνατοι έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και μόνο στην Ε.Ε. περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο. Τα κρούσματα και οι θάνατοι, δε, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 40% έως το 2035.

Το Cordis τονίζει ότι το 2016 ξεκίνησε το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. έργο NoCanTher με στόχο να φέρει νέες θεραπευτικές μεθόδους βασισμένες στη νανοτεχνολογία προκειμένου να καταπολεμηθεί δραστικότερα ο καρκίνος του παγκρέατος. Ετσι, σε μια συνδυασμένη προσπάθεια επιστημόνων που εργάζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το NoCanTher ανέπτυξε μια νέα θεραπεία νανοϊατρικής που τώρα δοκιμάζεται σε κλινικό περιβάλλον, κάτι που συνιστά ένα σημαντικό ορόσημο μετά από 10 χρόνια έρευνας.

Τα μέχρι στιγμής κλινικά δεδομένα έδειξαν ότι η θεραπεία μειώνει το μέγεθος του όγκου και ενισχύει την επίδραση της χημειοθεραπείας στα καρκινικά κύτταρα. Η εν εξελίξει κλινική μελέτη πραγματοποιείται σε δύο τοποθεσίες στην Ισπανία, σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος σε προχωρημένο στάδιο. Επισημαίνει ότι αυτή η ομάδα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος όπου η χημειοθεραπεία είναι συνήθως η μόνη διαθέσιμη επιλογή.

«Πιστεύουμε ότι με αυτή τη νέα τεχνική μπορούμε να αλλάξουμε τα χαρακτηριστικά του όγκου και να ελέγξουμε την ασθένεια τοπικά», λέει η Τερέζα Μακαρούλα, ογκολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Vall d’Hebron και επικεφαλής της κλινικής μελέτης του NoCanTher. «Αυτή η πιλοτική μελέτη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο άνοιγμα νέων θεραπευτικών οδών για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του παγκρέατος, για τους οποίους δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις εκτός από τη χημειοθεραπεία».

Ειδικότερα η θεραπεία βασίζεται σε μια πειραματική προσέγγιση, γνωστή ως μαγνητική υπερθερμία, η οποία μετατρέπει την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια σε θερμότητα. Τα νανοσωματίδια σιδήρου εισάγονται στους όγκους και μετά θερμαίνονται χρησιμοποιώντας μαγνητικό πεδίο. Αυτή η στοχευμένη πρόκληση θερμότητας καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ αφήνει ανεπηρέαστους άλλους περιβάλλοντες ιστούς.

Η διαδικασία αλλάζει επίσης τα φυσικά χαρακτηριστικά του όγκου, καθιστώντας τον πιο ευαίσθητο σε αντικαρκινικά φάρμακα. Τώρα που η ομάδα έχει φτάσει στο σημαντικό ορόσημο των κλινικών δοκιμών, θα αρχίσει να στρατολογεί περισσότερους ασθενείς, συλλέγοντας περαιτέρω δεδομένα και προχωρώντας σε νέα κλινικά στάδια. «Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτά τα επιτεύγματα είναι μόνο το σημείο εκκίνησης μιας μακράς διαδικασίας», σημειώνει ο Αλβάρο Σομόζα, διακεκριμένος καθηγητής έρευνας στο IMDEA Nanociencia στη Μαδρίτη και επιστημονικός συντονιστής του έργου NoCanTher.

Το άρθρο διευκρινίζει ότι στην κοινοπραξία NoCanTher συμμετέχουν ερευνητές από 11 ιδρύματα, από πέντε χώρες: Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Από την πλευρά του ο Ροδόλφο Μιράντα, διευθυντής της εταιρείας IMDEA Nanociencia και επιστημονικός συντονιστής του έργου NoCanTher, τονίζει ότι αυτή η συνεργασία υπήρξε το «κλειδί» για την εξασφάλιση της έγκρισης για την κλινική μελέτη. «Δεν φανταζόμασταν ότι ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε έναν τόσο φιλόδοξο στόχο» κατέληξε ο Μιράντα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τεχνητή νοημοσύνη στην κολονοσκόπηση
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε ένα νέο εργαλείο για την αναγνώριση των προκαρκινικών ευρημάτων στη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης.
Τεχνητή νοημοσύνη στην κολονοσκόπηση
ΝΗΣΙΔΕΣ
«I feel you»… Covid-19
Ενα νέο έξυπνο βραχιολάκι χειρός (smartband), θα βοηθήσει στην επίτευξη της κοινωνικής αποστασιοποίησης, με στόχο τον έλεγχο της εξάπλωσης του Covid-19. Η μικρή «έξυπνη» φορητή συσκευή αναπτύχθηκε από ομάδα...
«I feel you»… Covid-19
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φορητή συσκευή κατά του Αλτσχάιμερ
ένα ιατρικό εγχείρημα έχει ξεκινήσει στη Βρετανία. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής φορητής συσκευής, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.
Φορητή συσκευή κατά του Αλτσχάιμερ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα αυτοκαθαριζόμενα μέταλλα έρχονται
Δεκάδες είναι οι ιατρικές έρευνες οι οποίες έχουν διαπιστώσει ότι ένας από τους πλέον συνήθεις τρόπους μετάδοσης των νοσοκομειακών υπερ-ιών, καθώς και άλλων ασθενειών, είναι η επαφή των χεριών με μέταλλα. Κι...
Τα αυτοκαθαριζόμενα μέταλλα έρχονται
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία των κινητών;
Συνιστά ένα ερώτημα το οποίο υφίσταται από την εποχή που πρωτοήρθε στην καθημερινότητά μας η κινητή τηλεφωνία και δεν είναι άλλο από το πόσο επικίνδυνη είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό η ακτινοβολία που...
Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία των κινητών;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Καρδιογράφημα με το κινητό...
Είναι ευρύτατα γνωστό ότι οι παθήσεις της καρδιάς αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους δολοφόνους, καθώς μόνον στις ΗΠΑ ένας στους τέσσερις θανάτους οφείλεται σ' αυτές, ενώ δεδομένο αποτελεί ότι η έγκαιρη...
Καρδιογράφημα με το κινητό...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας