• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.4°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 19.3°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.2°C / 14.7°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 17.7°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  2 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φεμινισμός και οικολογία: Βίοι παράλληλοι

 • A-
 • A+

Η πεποίθηση ότι η πατριαρχία δεν έχει συμβάλει μόνο στην καταπίεση των γυναικών, αλλά και στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του πλανήτη, ήταν η αφορμή στα μέσα της δεκαετίας του 1970 να αναδειχτεί μια νέα συνιστώσα του φεμινιστικού κινήματος που συνέδεσε τον φεμινισμό με την οικολογία. «Οι πρώτες οικοφεμινίστριες άρχισαν να αναγνωρίζουν τη βαθύτερη σύνδεση μεταξύ της κοινωνικής επιβολής και της επιβολής εις βάρος του περιβάλλοντος», επισημαίνει η αντιπρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, Πηνελόπη Πετροπούλου.

Έπειτα από εκείνη την πρώτη συνειδητοποίηση γεννήθηκε ο οικοφεμινισμός, και οι πρώτες οικοφεμινίστριες άρχισαν να μεταλαμπαδεύουν την έννοια της περιβαλλοντικής συνείδησης. Άρχισαν να ενημερώνουν και να ευαισθητοποιούν την κοινωνία για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και πώς αυτά συνδέονται με πολλά άλλα κοινωνικά ζητήματα. «Κατανοώντας κάποιος ζητήματα σαν αυτά, μπορεί να ερμηνεύσει πως η κυριαρχία επί των γυναικών αλληλοσυνδέεται με αυτήν που ασκείται πάνω στις αδύναμες ομάδες και στη φύση», λέει η κ. Πετροπούλου.

Η αποψίλωση των δασών, η απώλεια των οικοτόπων, η υπεραλίευση, η ατμοσφαιρική ρύπανση και όλα αυτά τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνθέτουν την περιβαλλοντική κρίση, το φεμινιστικό κίνημα τα πήρε στα σοβαρά δεκαετίες πριν από τους πολιτικούς. Από τότε οι οικοφεμινίστριες έκαναν τη σύνδεση της κοινωνικής δικαιοσύνης με την κλιματική δικαιοσύνη. Αναγνώρισαν ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο ευάλωτοι απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση, για παράδειγμα, ενώ ο παγκόσμιος φτωχός Νότος κινδυνεύει περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας από τις χώρες του παγκόσμιου πλούσιου Βορρά. Οι οικοφεμινίστριες δεν εξετάζουν απλώς ένα θέμα από φεμινιστική ή περιβαλλοντική προοπτική. Διερευνούν πού τέμνονται αυτά τα ζητήματα και πώς η καταστροφή του περιβάλλοντος έχει συγκεκριμένο αντίκτυπο στους ανθρώπους και στις χώρες. «Υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ των οικολογικών και των άλλων κοινωνικών προβλημάτων και έτσι είναι αναγκαία η ταυτόχρονη προσέγγισή τους», καταθέτει η κ. Πετροπούλου.

Ωστόσο, είναι αρκετοί εκείνοι που πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαισθητοποιημένες για το περιβάλλον λόγω της συναισθηματικής φύσης τους και όχι λόγω πραγματικής ανάγκης. Και μπορεί σε αυτή την άποψη να υπάρχουν κάποια ψήγματα αλήθειας, ωστόσο ο οικοφεμινισμός δεν έχει να κάνει μόνο με τη συναισθηματική φύση των γυναικών, αλλά είναι ένας βαθύτερος και σοφότερος τρόπος σκέψης με πολιτικές προεκτάσεις που γι’ αυτόν τον λόγο αγνοήθηκε. Ένα παράδειγμα είναι η φεμινιστική οικονομία.

Σύμφωνα με την επικρατούσα φιλελεύθερη οικονομική αντίληψη, η γυναίκα που μένει σπίτι και δε δουλεύει, δεν πρέπει να αμείβεται, αφού οι δουλειές του σπιτιού δε λογίζονται ως εργασία, αλλά ως υποχρέωση της γυναίκας απέναντι στην οικογένειά της.

Η φεμινιστική οικονομία όμως ανατρέπει αυτή τη στρεβλή σκέψη που βασίζεται στις σχέσεις εξουσίας και καταπίεσης και αναγνωρίζει τις δουλειές του σπιτιού ως εργασία που θα πρέπει να πληρώνεται. Το βασικό εισόδημα, π.χ., θα μπορούσε να είναι ένα είδος αναγνώρισης της εργασίας που κάνει η γυναίκα στο σπίτι.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η οικονομία των γυναικών βασίζεται πάνω στις αρχές της οικιακής οικονομίας, που θέλει ο ένας να φροντίζει τον άλλο μέσα στην οικογένεια. Ο ανταγωνισμός και η εκμετάλλευση είναι καταστάσεις αδιανόητες στις οικογένειες. Έτσι πρέπει να είναι και στην πραγματική οικονομία. Η φεμινιστική οικονομία αυτή την αντίληψη, αυτόν τον τρόπο σκέψης θέλει να περάσει προς την κοινωνία: της ισότητας και της δικαιοσύνης και όχι της σκληρότητας και της επιθετικότητας. Σήμερα, στην εποχή της περιβαλλοντικής κρίσης, της βίας και των πολέμων, είναι πολλά αυτά που πρέπει να αναθεωρήσουμε. Μέσα στα κινήματα, μέσα στα μικρότερα σχήματα φαίνεται ότι κρύβονται αρκετές από αυτές τις λύσεις της μετάβασης σε ένα καλύτερο μέλλον. Και γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι για να είναι αληθινή, πραγματική και πετυχημένη η πράσινη μετάβαση, χρειάζονται γυναίκες που θα την υλοποιήσουν.

• INFO

Μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που γνώρισε η παγκόσμια κοινότητα ήταν αυτή που πήρε το όνομα Fridays for future.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Ραψάνη, Κρανία κι οδοιπορικό στα αμπελοχώρια του Κάτω Ολύμπου
Στην Κρανιά και στη Ραψάνη δεν θα έρθετε για τις τουριστικές παροχές, θα έρθετε για τη γνωστική εμπειρία μιας χιλιόχρονης αμπελοοινικής παράδοσης.
Ραψάνη, Κρανία κι οδοιπορικό στα αμπελοχώρια του Κάτω Ολύμπου
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Δομοκός... Θαυμακός!
Ξεφεύγοντας από τα «πεπατημένα» ταξιδιωτικά μονοπάτια και τα πολυδιαφημισμένα ορεινά θέρετρα, αναζητούμε εδώ, στα ορεινά της Φθιώτιδας, έναν γνωστό, αλλά στην ουσία άγνωστο τόπο.
Δομοκός... Θαυμακός!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας