• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 36.3°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 33.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.0°C / 37.0°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.3°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 23.0°C / 29.6°C
  3 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.2°C / 25.9°C
  4 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 32.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.1°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 34.4°C
  3 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.2°C / 36.0°C
  3 BF
  13%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.5°C / 31.3°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.7°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%

Νάντη Χατζηγεωργίου: «ήδη προς εξαφάνιση», Σελ. 56, Εκδόσεις Θίνες, 2022

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προς εξαφάνιση, μα με τον τρόπο μας

 • A-
 • A+

Για να κάνεις μια σωστή κριτική απέναντι στα πράγματα και τις καταστάσεις, λένε πως πρέπει να παίρνεις τις αποστάσεις σου στον χώρο και τον χρόνο, να καθαρίζει η ματιά σου από τα συναισθήματα που δημιουργεί η όποια εγγύτητα, να αντιμετωπίζεις το αντικείμενο της κριτικής με τη δέουσα σοβαρότητα.

Δεν φιλοδοξώ να είμαι κριτικός, μου αρέσει όμως να είμαι ένας αχόρταγος αναγνώστης, ένας απαιτητικός θεατής, ο οποίος αποζητά το συναίσθημα και τη συγκίνηση στις όποιες του συναντήσεις με τα έργα της ανθρώπινης διάνοιας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορώ καν να μιλήσω ως ένας απλός αναγνώστης που συνάντησε ένα έργο, μια και συμμετείχα στην αναγνωστική εμπειρία που θα σας προτείνω, ως επιμελητής αυτής και δεν πρόκειται για κάτι άλλο από το πρώτο ποιητικό έργο της Νάντης Χατζηγεωργίου, με τίτλο «ήδη προς εξαφάνιση», που κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες από τις εκδόσεις Θίνες.

Οπως μας προειδοποιεί ο τίτλος του βιβλίου, τα πράγματα είναι κρίσιμα καθώς έχει ξεκινήσει μια πορεία με τερματικό σταθμό την εξαφάνισή μας. Παρ’ όλα αυτά, αμέσως σχεδόν, το μάτι θα πέσει στη φωτογραφία του Pisco del Gaiso που κοσμεί ένα συνολικά πολύ όμορφο βιβλίο σχεδιασμένο από τη Μελισσάνθη Σαλίμπα, δημιουργώντας ένα δίπολο το οποίο θα εμφανίζεται συνεχώς στη συλλογή. Ναι, τα πράγματα είναι δύσκολα, η κατάσταση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη, αλλά εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας, με τρυφερότητα.

Η λέξη τρυφερότητα δεν χρησιμοποιείται τυχαία. Είναι βασικός πυλώνας της πρώτης συλλογής της Χατζηγεωργίου. «Με δικαιοσύνη κι αθωότητα», λέει η ίδια πως θα γίνουν τα πράγματα, παίρνοντας ένα δάνειο από τον Καμί κι ένα πράγμα που συμβαίνει καθώς διαβάζεις τη συλλογή και περιπλανιέσαι στο σύμπαν της Νάντης, ένα σύμπαν φτιαγμένο από πολύ προσωπικά πράγματα, ιστορικά γεγονότα κι ανθρώπους, επιβεβαιώνεις την ύπαρξη του μοτίβου του εξωφύλλου, αλλά συμβαίνει και κάτι άλλο, σχεδόν μαγικό.

Η τρυφερότητα με κάποιο τρόπο πλέον υπάρχει μέσα σου και μεγαλώνει. Τη νιώθεις εκεί στο υπογάστριο να αποκτά τη δική της υπόσταση σιγά σιγά, πράγμα που αρκεί από μόνο του για να χαρακτηριστεί αυτή η συλλογή σπουδαία. Τότε χρησιμοποιώντας ξανά τα λόγια της Νάντης:

πλάσματα
όπως οι γέφυρες
υποχωρούν

Και τότε δεν έχεις πίσω να πας, μόνο μπροστά με όλα εκείνα που αποφάσισαν να αφεθούν να πέσουν οι δικές τους γέφυρες. Αυτό που κάνει την ποίηση της Νάντης πολιτική είναι πως ξεκινά από μέσα της και βρίσκεται μέσα στον αναγνώστη, όχι σαν σύνθημα σε τοίχο (που προφανώς δεν τα υποτιμώ, κάθε άλλο), μα σαν μεταλαμπάδευση αυτής της τρυφερότητας, της κατανόησης, του να μιλάει για το συλλογικό, μέσα από το προσωπικό, με έναν εντελώς δικό της τρόπο.

Κλείνοντας δεν θα αποφύγω να γίνω αυτοαναφορικός. Νιώθω ευλογημένος που μια σειρά γεγονότα με έφεραν στη θέση του επιμελητή αυτής της συλλογής, η οποία ξέρω πως θα διαβαστεί, θα αγαπηθεί και θα αφήσει το στίγμα της για πολλά χρόνια μετά το πέρασμά μας από αυτόν τον πλανήτη. Για πόσο, εξαρτάται από εμάς, γιατί κλείνοντας θα επιστρέψω στην αρχή, να επισημάνω την κρισιμότητα της κατάστασης ή με τα λόγια της ποιήτριας και πάλι:

...Εδώ παίζεται η ομαλή διαδοχή των εποχών
η ωρίμανση των καρπών
η ευημερία της χρονιάς
ο θρίαμβος του καλού επί του κακού...
Αργά η γρήγορα Θα βρεθείς να επιλέξεις σου λέω.

*Συγγραφέας-μεταφραστής


▶ Διαβάστε τις υπόλοιπες Βιβλιοαναγνώσεις παρακάτω: 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δημήτρης Παναγιωτάτος: «Μπορεί η τέχνη ν’ αλλάξει τον κόσμο;»
Μέσα σε 200 σελίδες ανασυνθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία, κρυμμένα στον φακό του σκηνοθέτη ή στο μυαλό του συγγραφέα, τα οποία μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα που θέτει στον τίτλο του βιβλίου.
Δημήτρης Παναγιωτάτος: «Μπορεί η τέχνη ν’ αλλάξει τον κόσμο;»
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Εγραψα για την οικογένειά μου με θάρρος, ενσυναίσθηση και νηφαλιότητα»
Με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα, η Ρέα Γαλανάκη μας μιλά για το έργο αλλά και για τόπους και πρόσωπα που έπρεπε να προσκαλέσει η μνήμη στο συγγραφικό εργαστήρι.
«Εγραψα για την οικογένειά μου με θάρρος, ενσυναίσθηση και νηφαλιότητα»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αναζητώντας την Ελένη
Το νέο βιβλίο του Κ. Βούλγαρη είναι μια από μέσα καταβύθιση στα χωρικά ύδατα της σύγχρονης ποίησης, υποκειμενική και παθιασμένη.
Αναζητώντας την Ελένη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σιμωνίδεια αφηγήματα προς τη μεριά του αφρισμένου πελάγου
Η έννοια της παραποίησης και της επισφάλειας βρίσκεται στον θεματικό πυρήνα της νουβέλας και εξακτινώνεται και στα τέσσερα (επίσης ασαφώς παρουσιαζόμενα ως προς τα όριά τους) χρονικά επίπεδα που την αρθρώνουν.
Σιμωνίδεια αφηγήματα προς τη μεριά του αφρισμένου πελάγου
ΝΗΣΙΔΕΣ
H Ελληνική Επανάσταση και η σημασία της
Στο νέο του βιβλίο ο Αλέξης Ηρακλείδης ασχολείται με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, στο «Βορειο- ηπειρωτικό», στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και στο ακανθώδες ζήτημα των Τσάμηδων.
H Ελληνική Επανάσταση και η σημασία της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας