• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.4°C / 6.2°C
  3 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.1°C / 5.9°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 8.0°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 2.7°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.0°C / 4.3°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / 0.6°C
  4 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.8°C
  6 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.9°C
  6 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.8°C
  7 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.9°C
  4 BF
  38%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 4.4°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 5.4°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  5 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.2°C / 5.0°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -2.5°C / -2.5°C
  2 BF
  45%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Aνεξαρτησία: το κλειδί για την ενηλικίωση

 • A-
 • A+
H διαδικασία μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση περιλαμβάνει από την προετοιμασία για την εργασία και την οικονομική υπευθυνότητα, μέχρι τη φροντίδα της υγείας.

Η ανεξαρτησία είναι σημαντική και για την ανάπτυξη των εφήβων και την πορεία τους προς την ανεξάρτητη ενηλικίωση.

«Καθώς τα παιδιά γίνονται έφηβοι, ο ρόλος των γονέων μετατοπίζεται στο να τα βοηθήσουν να αποκτήσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που χρειάζονται για να γίνουν ανεξάρτητοι ενήλικες», λέει η Sarah Clark, ερευνήτρια Δημόσιας Υγείας, συνδιευθύντρια του Τμήματος Στατιστικής Υγείας των Παιδιών του Νοσοκομείου Παίδων του Πανεπιστημίου του Michigan.

Αυτή η διαδικασία μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση περιλαμβάνει τα πάντα, από την προετοιμασία για την εργασία και την οικονομική υπευθυνότητα, μέχρι τη φροντίδα της υγείας και της ευημερίας του ατόμου, εξηγεί. Από ό,τι φαίνεται, όμως, «οι γονείς δεν αφήνουν τα ηνία όσο συχνά θα μπορούσαν για να βοηθήσουν τους εφήβους να κάνουν με επιτυχία αυτή τη μετάβαση».

Για παράδειγμα όταν πρόκειται για την υγεία του εφήβου τους, οι γονείς θέλουν τον απόλυτο έλεγχο, καθώς αισθάνονται υπεύθυνοι για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνεται η κατάλληλη φροντίδα και ότι ακολουθούνται οι ιατρικές συμβουλές.

«Δεν ρωτήσαμε για θέματα υγειονομικής περίθαλψης ζωής ή θανάτου. Ρωτήσαμε όμως τους γονείς αν οι έφηβοί τους μπορούν να διαχειριστούν ανεξάρτητα πολύ βασικές δουλειές, όπως η φροντίδα μικροτραυματισμών, ο υπολογισμός της σωστής δόσης ενός φαρμάκου ή το τηλεφώνημα για να κλείσουν ραντεβού με γιατρό», λέει η Clark. Τα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά. Είναι όμως «ζωτικής σημασίας για τους εφήβους να αρχίσουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την υγεία τους πριν εισέλθουν στην ενήλικη ζωή, όταν θα αντιμετωπίσουν πιο σύνθετα, ενήλικα καθήκοντα».

Η υπερβολική εμπλοκή των γονέων εμποδίζει τους εφήβους να αποκτήσουν εμπειρία και αυτοπεποίθηση ώστε να είναι ανεξάρτητοι σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, διαπιστώνει η ερευνήτρια.

Από τη μια, οι γονείς είναι πεπεισμένοι ότι είναι σημαντικό για τους εφήβους να κάνουν λάθη, αλλά θεωρούν επίσης ότι πρέπει να αποτρέψουν τους εφήβους από λάθη που είναι πολύ σοβαρά, σύμφωνα με τις μελέτες του Πανεπιστημίου του Michigan.

Η Clark συνιστά στους γονείς να λειτουργούν ως εφεδρική πηγή, στην οποία θα απευθύνεται ο έφηβος αν δεν μπορεί να χειριστεί το θέμα αυτόνομα. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να καθορίζουν συγκεκριμένους στόχους να δημιουργούν ευκαιρίες για να καθοδηγήσουν τους εφήβους τους ώστε να αποκτήσουν εμπειρία και αυτοπεποίθηση κατά την επίτευξη αυτών των στόχων.

Ορισμένοι γονείς, λέει η Clark, δικαιολογούνται ότι οι έφηβοί τους δεν είναι «αρκετά ώριμοι». Ετσι, δεν τους επιτρέπουν να αναλάβουν ορισμένες ευθύνες. Αλλά αυτού του είδους η λογική εμποδίζει τον έφηβό τους να γίνει πραγματικά πιο ώριμος», αναδεικνύει και προτρέπει τους γονείς να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για την υποστήριξη των εφήβων στη μετάβασή τους στην ενηλικίωση.

Μαμά, θα βγω έξω!

Οι έξοδοι για να κοινωνικοποιηθούν, να εξερευνήσουν, να μάθουν και να διασκεδάσουν με ασφάλεια χωρίς την παρουσία ενήλικα αποτελεί σημαντικό μέρος της πορείας του εφήβου προς την ανεξάρτητη ενηλικίωση.

Γιατί είναι σημαντικό να βγαίνουν μόνοι τους;

Τους βοηθά να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής. Οι έφηβοι μπορούν να εξασκηθούν στην πλοήγηση όταν πρέπει να πάνε από τον σταθμό του μετρό στο σχολείο, στην επίλυση προβλημάτων όταν σκέφτονται τι να κάνουν όταν δεν έρχεται το λεωφορείο ή στη λήψη αποφάσεων όταν σχεδιάζουν πώς θα περάσουν μια μέρα στην πόλη.

Προάγει την καλή ψυχική υγεία. Η ανεξαρτησία μπορεί να συμβάλει στην αυτοπεποίθηση των εφήβων, στην αυτοεκτίμηση και στην αίσθηση του ανήκειν.

Ενθαρρύνει τη σωματική δραστηριότητα. Οι έφηβοι που πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια, με ποδήλατο ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς τείνουν να είναι πιο δραστήριοι από τους εφήβους που κάποιος ενήλικας της οικογένειας τους πηγαίνει παντού με το αυτοκίνητο.

Χτίζει δεσμούς με την κοινότητα. Οι έφηβοι μπορεί να χαιρετούν άτομα που γνωρίζουν στα καταστήματα της περιοχής.

Οι ανεξάρτητες έξοδοι των εφήβων είναι μια σταδιακή διαδικασία. Η προετοιμασία των παιδιών να βγαίνουν έξω ανεξάρτητα ξεκινά πολύ πριν από την εφηβεία. Μόλις οι έφηβοι είναι πιο ανεξάρτητοι και έτοιμοι να βγουν μόνοι τους, μπορείτε να συνεχίσετε να ενισχύετε την ανεξαρτησία τους με σταδιακά βήματα, με ρυθμό που είναι άνετος και για τους δυο σας.

Προηγουμένως δώστε την ευκαιρία τους εφήβους να αναλάβουν δουλειές στο σπίτι, όπως είναι το στρώσιμο και το μάζεμα του τραπεζιού, το πλύσιμο και το άπλωμα των ρούχων, το ζέσταμα ή και η προετοιμασία του φαγητού κ.ο.κ. Στη συνέχεια ενθαρρύνετε δουλειές που απαιτούν να βγει από το σπίτι όπως είναι να αγοράσει ψωμί από τον φούρνο, 2-3 πράγματα από το κοντινό σούπερ μάρκετ και το φαρμακείο. Στη συνέχεια ξεκινά να πηγαίνει μόνος στις δραστηριότητές του όπως το ποδόσφαιρο, ο χορός ή τα Αγγλικά στη γειτονιά.


Εμπόδιο οι γονείς;

 • 1 στους 4 γονείς (30%) στέκεται εμπόδιο στην ανεξαρτησία των εφήβων
 • 19% λένε ότι τελειώνουν πιο γρήγορα και με λιγότερη «φασαρία» τις δουλειές όταν τις κάνουν οι ίδιοι
 • 7% λένε ότι δεν σκέφτονται να δώσουν περισσότερες ευθύνες στον έφηβό τους

60% των γονιών αποδίδουν τη μειωμένη ανεξαρτησία των εφήβων τους σε χαρακτηριστικά των εφήβων. Εμπόδιο στην ανεξαρτησία τους λένε είναι τα εξής:

 • 24% η ανωριμότητα
 • 22% η έλλειψη χρόνου
 • 14% η έλλειψη γνώσεων
 • 97% των γονιών λέει ότι βοηθάει τον έφηβο να κερδίσει κάποιο επίπεδο ανεξαρτησίας.

Με ποιο τρόπο;

 • 86% αφήνοντάς τον να αποφασίζει περισσότερο
 • 74% ενθαρρύνοντάς τον να χειρίζεται τις καταστάσεις μόνος του
 • 65% σταματώντας να κάνουν πράγματα για αυτούς
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δυνατοί έφηβοι
Η ψυχοθεραπεύτρια Αmy Morin επισημαίνει ότι το κλειδί για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να φτάσουν τις μέγιστες δυνατότητές τους είναι να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν έναν ισχυρό ψυχικό μυ.
Δυνατοί έφηβοι
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πεθαίνοντας από εκφοβισμό
Το παιδί που εισέρχεται στο σχολείο είναι φορέας της εμπειρίας που έχει αποκτήσει στο οικογενειακό του περιβάλλον και αρχίζει για πρώτη φορά να ζει υπό την επίδραση όχι μόνο των γονέων αλλά και των σχολικών...
Πεθαίνοντας από εκφοβισμό
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ευτυχισμένα παιδιά - 9 βήματα για γονείς
Συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς με στόχο ευτυχισμένα και ανεξάρτητα παιδιά μέσα από την οικογένεια και τις συμπεριφορές.
Ευτυχισμένα παιδιά - 9 βήματα για γονείς
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οδηγός αντιμετώπισης του άγχους
Το μυστικό είναι να μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος και το στρες, χωρίς να υιοθετούμε ανθυγιεινούς (ή και επικίνδυνους) μηχανισμούς αντιμετώπισης.
Οδηγός αντιμετώπισης του άγχους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο ύπνος θρέφει
Ο καλής ποιότητας ύπνος επηρεάζει τη σωματική υγεία, τη συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη και τη σχολική επίδοση.
Ο ύπνος θρέφει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας