• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 27.4°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 25.6°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 26.6°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.5°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  3 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  4 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.0°C / 27.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 26.2°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 27.1°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 25.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιδιωτική χρηματοδότηση για την ενεργειακή απόδοση

 • A-
 • A+
«13 έργα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. δημιουργούν νέα δυναμική για την επιτάχυνση και την αναβάθμιση της ιδιωτικής χρηματοδότησης των επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης σε ολόκληρη την Ε.Ε.»

«Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ευρωπαϊκών κοινωνιών και οικονομιών θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίτευξη των φιλοδοξιών της Ε.Ε. για το κλίμα, για να δημιουργήσει ανάπτυξη και να βελτιώσει την ευημερία, ιδίως όμως για να επιτύχει τον πρώτο στόχο, δηλαδή να καταστεί ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα έως το 2050», επισημαίνει σε επιστημονικό του άρθρο το περιοδικό Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis.

Σημειώνει ότι ενώ η ενεργειακή απόδοση δεν θεωρούνταν ελκυστική επένδυση από τον χρηματοπιστωτικό τομέα στο παρελθόν, 13 έργα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έχουν δημιουργήσει μια νέα δυναμική για την επιτάχυνση και την αναβάθμιση της ιδιωτικής χρηματοδότησης των επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης σε ολόκληρη την Ε.Ε., πείθοντας ότι τέτοιες επενδύσεις είναι τελικώς ελκυστικές για τους επενδυτές.

Ετσι ενώ η Ε.Ε. έχει αυξήσει το ποσό των διαθέσιμων δημόσιων κονδυλίων για την ενεργειακή απόδοση, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συμβολή της ιδιωτικής χρηματοδότησης προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Ε.Ε. για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030, όπως η μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 40% από τα επίπεδα του 1990 και η επίτευξη στόχου ενεργειακής απόδοσης 32,5%, όλα μέρος της φιλόδοξης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Γι’ αυτόν τον σκοπό, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, θα απαιτηθούν επιπλέον 260 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος για την περίοδο 2021-2030. Και μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης θα χρειαστεί να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα.

«Πώς ωστόσο θα υπερβληθούν τα οικονομικά εμπόδια για επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης;» είναι η ερώτηση που τίθεται στο άρθρο. Σημειώνει ότι οι επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης συχνά συνοδεύονται από υψηλό κόστος συναλλαγής, επειδή τα έργα είναι μικρά και δεν είναι επαρκώς συγκεντρωμένα ώστε να προσελκύουν τους επενδυτές.

Οι επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης, όπως οι εκτεταμένες ανακατασκευές κτιρίων, τείνουν να έχουν σχετικά μεγάλο κόστος και οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί, καθώς πιστεύουν ότι η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται δεν θα δικαιολογήσει το κόστος της ενεργειακής αναβάθμισης.

Τα 13 αυτά έργα έρχονται να βοηθήσουν τις τράπεζες και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν εύκολα όλους τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με ένα τέτοιο έργο. Οπως μάλιστα γράφει το Cordis, υπάρχουν απτά χρηματοοικονομικά και οικονομικά κίνητρα για να δελεάσουν τις τράπεζες να επενδύσουν περισσότερο στην ενεργειακή απόδοση. Ακόμη υπάρχει επιτακτική ανάγκη για καινοτόμα συστήματα χρηματοδότησης σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επαρκή παροχή ιδιωτικής χρηματοδότησης για επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης.

Προγράμματα τεχνικής βοήθειας που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. ή σε εθνικό επίπεδο, όπως το EIB-ELENA και το H2020/LIFE CET PDA, υποστηρίζουν τη δημιουργία αυτών, με στόχο τη σταδιακή μεγιστοποίηση της αναλογίας μόχλευσης των δημόσιων κεφαλαίων προς την ιδιωτική χρηματοδότηση.

Τέλος, οι πάροχοι χρηματοδότησης, οι καταναλωτές και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς πρέπει να συνομιλούν μεταξύ τους για να βρουν εφαρμόσιμες λύσεις για την κλιμάκωση της χρηματοδότησης για την ενεργειακή απόδοση. Η Ε.Ε. διευκολύνει αυτόν τον διάλογο μέσω του Φόρουμ Επενδύσεων Αειφόρου Ενέργειας και της Ομάδας Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων για την Ενεργειακή Απόδοση (EEFIG).

Το περιοδικό αναφέρει ότι 13 συγκεκριμένα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. αναπτύσσουν εργαλεία και λύσεις που θα επιταχύνουν τη χρηματοδότηση επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης, ενώ θα προσφέρουν απτές αποδείξεις ότι αυτές οι εκτενώς δοκιμασμένες λύσεις είναι έτοιμες για περαιτέρω εφαρμογή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μεθανόλη αντί ντίζελ
«Tο πρώτο πλοίο που κινείται με μεθανόλη θα δρομολογηθεί στη Βαλτική Θάλασσα το επόμενο έτος».
Μεθανόλη αντί ντίζελ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οικιακή οικονομία
Η λέξη «οικονομία» παράγεται από το αρχαίο «οικονόμος», με αρχική σημασία «αυτός που διαχειρίζεται, που διοικεί τα του οίκου», από τη φράση «οίκον νέμειν».
Οικιακή οικονομία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κίνα: βιομετρική αναγνώριση «ενοχλητικών»
Η κινεζική επαρχία Χενάν κατασκευάζει ένα σύστημα παρακολούθησης με τεχνολογία σάρωσης προσώπου που μπορεί να ανιχνεύσει ενοχλητικούς δημοσιογράφους.
Κίνα: βιομετρική αναγνώριση «ενοχλητικών»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Προκλήσεις και απαντήσεις για τη δημοκρατία στην Ευρώπη
Οι βαθιές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, σπουδάζουμε, κοινωνικοποιούμαστε και ταξιδεύουμε εξαιτίας της πανδημίας θα έχουν μόνιμες επιπτώσεις στην κοινωνία μας.
Προκλήσεις και απαντήσεις για τη δημοκρατία στην Ευρώπη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι νέες δεξιότητες στις κατασκευές
Η Ε.Ε. στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας BUILD UP Skills χρηματοδοτεί έξι έργα για να καλύψουν την ανάγκη ανακαίνισης και μετασχηματισμού του κτιριακού αποθέματος της Ευρώπης, μιας σημαντικής πηγής εκπομπών...
Οι νέες δεξιότητες στις κατασκευές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας